x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi La Voineasa, ski-pass-ul de o zi va costa 60 lei!

La Voineasa, ski-pass-ul de o zi va costa 60 lei!

de Sorin Anghel    |    15 Ian 2013   •   23:39
La Voineasa, ski-pass-ul de o zi va costa 60 lei!

Consiliul Local Voineasa, proprietarul instalaţiilor de transport pe cablu de la Ski Resort Transalpina, a anunţat tarifele ce vor fi practicate sezonul acesta în cea mai nouă staţiune montană de la noi din ţară. Preţul unui ski-pass pentru o zi va fi, începând de joi, 17 ianuarie, 60 de lei, în vreme ce pentru un copil cu vârsta între 7 şI 14 ani se va plăti 40 de lei. Cei care doresc să schieze după ora 12:30 vor scoate din buzunar doar 30 de lei. Preţurile sunt cât se poate de bune pentru iubitorii sporturilor de iarnă. În plus, câţiva dintre instructorii cei mai cunoscuţi de pe Valea Prahovei şi-au anunţat intenţia de a organiza tabere de schi la Voineasa, atraşi şi de faptul că transportul pe cablu rămâne gratuit pentru “kinderii” cu vârsta sub 7 ani!
În lumea transportatorilor pe cablu de la noi din ţară părerilor sunt împărţite în ceea ce priveşte tarifele anunţare la Voineasa. Unii sunt chiar ironici şi spun că “promoţia continuă” sau “trebuiau să meargă în continuare gratis, că la 60 de lei ziua de schi sigur nu îşi vor acoperi costurile de funcţionare”.

Emil Părău, administratorul teleschiurilor de la Straja – Lupeni, este de părere că strategia celor de la Voineasa nu va afecta turismul în staţiunea hunedoreană. “Turiştii preferă să vină la noi deoarece noi avem pârtiile cele mai bune. Ne adresăm atât începătorilor, cât şi avansaţilor. În plus, unităţile de cazare sunt la baza pârtiilor şi sunt pentru toate buzunarele. Oricum, cei de la Voineasa nu îşi vor acoperi costurile de funcţionare dacă vor avea preţuri de 60 de lei pentru o zi de schi. Puteau să lase şi gratis, pe noi tot nu ne-ar fi afectat. Mult mai tare îi afectează pe cei din Parîng”, a declarat Părău. În schimb, Horaţiu Buna, cel care administrează telescaunul de la Muntele Mic, precum şi două teleschiuri din aceeaşi staţiune, consideră că instaţiile de transport pe cablu de la Voineasa pot scoate profit. “Dacă au o mie de schiori pe munte, nu doar că vor acoperi costurile, dar vor scoate şi profit. Oricum, eu cred că nu este normal ca statul să bage zeci de milioane de euro într-o staţiune montană şi să nu încerce să-şi amortizeze investiţia. Eu am băgat peste un milion de euro la Muntele Mic şi nu m-a ajutat nimeni cu absolut nimic. Noi am fost foarte afectaţi de faptul că la Voineasa s-a circulat gratis pe cablu până acum, dar nu este prima oară când am avut astfel de probleme. Romeo Dunca a pus 20 de lei preţul unui ski-pass pentru o zi la teleschiul pe care îl are la Muntele Mic. El a făcut asta pentru că el prefera să piardă 10 lei numai ca să pierd eu 30 de lei. Pe noi, în zona Banatului, nu ne-a ajutat statul absolut deloc. Suntem singurii care nu am primit nimic de la Guvern. Pe Valea Jiului s-au făcut atâtea instalaţii, iar la noi si la Semenic, cele mai apropiate staţiuni faţă de Timişoara, nu s-a construit nimic. Eu aş vrea să văd la Voineasa turiştii cu bani, cei care îşi permit să meargă în Austria”, susţine Buna. La Muntele Mic, un ski-pass pentru o zi costă 75 de lei, iar în zilele cele mai aglomerate pe pârtii nu sunt mai mult de 800 de schiori.

De la Văliug - Semenic, preţurile practicare la Ski Resort Transalpina nu sunt privite cu ochi buni. “Sunt nebuni la cap! Nu-şi doresc deloc să amortizeze investiţia. Ce pot să le spun? Îmi permit să o citez pe EBA: Statul român nu îşi va scoate niciodată investiţia făcută la Voineasa. Puteau să meargă gratis în continuare, că la 60 de lei ziua de schi sigur nu îşi vor acoperi costurile de funcţionare. Cu siguranţă că aceste preţuri ne vom afecta şi pe noi. Un tarif corect pentru o zi de schi acolo este de 100 de lei”, este de părere Nelu Popa, cel care administrează instalaţiile de transport pe cablu de pe Muntele Semenic. O zi de schi acolo costă 80 de lei.

Până să apară pe hartă pârtiile de la Voineasa, unul dintre cele mai apreciate locuri pentru schi şi snowboarding de la noi din ţară era în Munţii Şureanu. Situaţia s-a schimbat radical în această iarnă, iar Ioan Popa, cel care a investit în pârtiile şi instalaţiile din judeţul Alba este de părere că statul român face concurenţă neloială întreprinzătorilor privaţi. “Noi aşteptăm 3 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de amenajare a drumului de acces în staţiunea noastră. Încă n-am primit nici un răspuns, dar ne-am apucat de construcţia unui hotel de cinci stele, iar la vară vom monta încă un telescaun şi vom avea încă 10 kilometri noi de pârtie. Ceea ce se întâmplă la Voineasa este absolut imoral. Nu se poate ca statul român să construiască din banii mei, pe care eu îi plătesc sub forma unor taxe, o staţiune de schi şi să o dea în administrare unui privat care n-are nici o obligaţie”, afirmă Ioan Popa.

La Arieşeni, efectele promoţiei desfăşurate în această iarnă la Voineasa încă nu s-au văzut. “Eu nu ştiu exact cum stau lucrurile acolo, dar acea staţiune nu are locuri de cazare, nu este cunoscută printre schiori. Trebuie analizate mai multe aspecte atunci când judecăm preţul pe care l-au pus. Ei vor doar să atragă atenţia turiştilor. Pe noi, la Arieşeni, nu ne afectează deloc. Pârtiile sunt ca birturile. Fiecare cu beţivii lui. Voineasa este minunată, dar este pe Lună. Este o investiţie de care nu se poate bucura multă lume acum, dar peste 20 de ani este posibil ca lucrurile să se schimbe. Prin aceeaşi situaţie am trecut şi eu acum 20 de ani la Arieşeni. Trebuia să vin cu şuruburile în buzunar de la Timişoara. La Arieşeni erau doar nişte colibe, cantonul drumarilor şi un nebun ca mine. Veneau oamenii aici, erau dispuşi să plătească 100 de mărci pe cazare, iar eu nu aveam cum să le iau banii. Nu erau condiţii de cazare. Acum lucrurile s-au schimbat. Au mai apărut şi alte instalaţii de transport pe cablu, chiar dacă sunt prost făcute, au apărut locuri de cazare, zona arată altfel, este total schimbată”, a mărturisit Vladimir Todea, cel care administrează teleschiul de pe pârtia Vârtop 1 din Arieşeni.

Din Maramureş, Cristian Costin, cel care ocupă funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Transportatorilor pe Cablu, ameninţă: “Nu se poate aşa ceva. Trebuie să luăm măsuri împotriva celor de la Voineasa!” Vasile Richea, de la Azuga, are puterea totuşi să mai zâmbească. “Dacă au pus 60 de lei ziua de schi înseamnă că promoţia continuă. La preţul ăsta nu îşi acoperă nici măcar costurile cu energia electrică. Nu pot să îi acuz de nimic pentru că nu ştiu care este raţionamentul lor de funcţionare. Puteau la fel de bine să lase gratis în continuare. Instalaţiile astea trebuiesc întreţinute, iar costurile sunt foarte mari”, susţine Richea. În schimb, Ioan Rufa, directorul Ana Teleferic, are o poziţie mult mai dură. “N-am ce să comentez. Este mult prea jos. Au făcut gratis o perioadă, am înţeles lucrul acesta, dar nu poţi să omori concurenţa. În Munţii Şureanu, lângă Voineasa, un privat a băgat bani şI acum stă şI să uită cum lumea schiază la Voineasa. Eu cred că trebuie purtată o discuţie la nivelul Ministerului pe această temă. Este o investiţie de 30 de milioane de euro, lucrurile nu pot rămâne aşa. În Poiana Braşov era să se întâmple acelaşi lucru. Din motive electorale, cei de la Primărie ar fi vrut să pună preţuri simbolice, dar le-am explicat care sunt costurile, şi-au dat seama că nu pot subvenţiona din bugetul local aşa ceva şi au acceptat preţurile pe care noi le-am propus”. În week-end-ul trecut, la Voineasa au fost peste 7.000 de turişti. La sfârşitul acestei săptămâni, staţiunea de pe malul lacului Vidra va fi gazda unui concert organizat în aer liber.

×
Subiecte în articol: ski voineasa