x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Lacrimi de tristeţe în "Cubul de apă"

Lacrimi de tristeţe în "Cubul de apă"

de Vlad Ionescu    |    17 Aug 2008   •   00:00
Lacrimi de tristeţe în "Cubul de apă"

NATAŢIE  ●  Camelia Potec a ratat podiumul
Campioana olimpică de la Atena a ratat ultima ocazie de a se întoarce acasă cu o medalie, clasîndu-se pe locul patru în finala probei de 800 m liber.



NATAŢIE  ●  Camelia Potec a ratat podiumul
Campioana olimpică de la Atena a ratat ultima ocazie de a se întoarce acasă cu o medalie, clasîndu-se pe locul patru în finala probei de 800 m liber.

Cît de mult şi-a dorit brăileanca să-şi încheie cariera cu o nouă medalie olimpică, după cea de aur cucerită la Atena, la 200 m liber! S-a despărţit de antrenoarea Doina Sava şi s-a mutat în Franţa, pentru a lucra cu celebrul Philippe Lucas, cel care i-a redat încrederea în sine. Olimpiada chineză nu i-a priit Cameliei Potec (foto). La 400 m liber şi la 200 m liber a prins finalele, dar nu şi podiumul. Mai avea o şansă, la 800 m liber, probă la care făcuse o adevărată demonstraţie de forţă în serii, cînd şi-a doborît cu patru secunde propriul record naţional şi s-a calificat în finală cu al doilea timp.

SUFERINŢĂ. Ieri, în ultimul act, Camelia a pornit în cursă decisă nu doar să ia o medalie, ci să se bată pentru aur cu Rebecca Adlington. A întors prima la 100 de metri, după care a lăsat-o pe britanică în faţă, mulţumindu-se să o supravegheze de aproape. La jumătatea distanţei, ambele înotătoare erau în grafic de record mondial, celelalte sportive aflîndu-se mult în spate. Însă efortul depus pînă atunci avea să-şi spună cuvîntul pe ultimii 200 de metri, cînd braţele şi picioarele nu au mai ascultat-o. Mai întîi a fost depăşită de italianca Alessia Filippi, care a sprintat decisă spre argint, pentru ca într-un final dramatic să piardă şi bronzul, în faţa danezei Lotte Friis, mai rapidă decît ea cu doar opt sutimi de secundă! Aurul i-a revenit lui Adlington în 8:14,10, nou record mondial. Pentru Camelia, cronometrul s-a oprit la 8:23,11, timp cu aproape două secunde şi jumătate mai slab decît cel din serii. Dacă ar fi repetat cursa de atunci, ar fi luat lejer argintul. Potec a ieşit repede din bazin şi a plecat cu privirea în pămînt la vestiar. S-a aşezat pe jos, şi-a luat capul în mîini şi a plîns. Un adevărat monument al deznădejdii. Ceilalţi români au încercat să o îmbărbăteze, însă vorbele lor au trecut pe lîngă ea fără să le audă. Simţea nevoia să fie singură. S-a ridicat într-un tîrziu şi a plecat la fel de abătută. "Nu sînt în stare să spun nimic. Poate altădată", au fost singurele cuvinte rostite de Camelia înainte să se urce în autocar.

SFÎRŞIT. Antrenorul Philippe Lucas era şi el foarte afectat de ratarea elevei sale. "Sînt dezamăgit, pentru că ne doream o medalie. Din punct de vedere fizic totul a fost în regulă, însă stresul a doborît-o. I-ar fi prins bine încă o medalie, dar chiar şi aşa rămîne o mare campioană, cu o carieră foarte frumoasă. Cred că se va opri aici şi tot aici se va opri şi colaborarea noastră", a declarat tehnicianul francez. Pentru înotătorii români concursul de la Beijing a luat sfîrşit. Iar bilanţul este sub aşteptări: patru calificări în finale şi nici un trofeu. Prea puţin pentru un sport care la ultimele ediţii ale JO ne obişnuise cu medalii de aur.

×
Subiecte în articol: jo 2008