x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Lance Armstrong, acuzat de dopaj de agenţia americană de specialitate

Lance Armstrong, acuzat de dopaj de agenţia americană de specialitate

de Mediafax    |    14 Iun 2012   •   09:43
Lance Armstrong, acuzat de dopaj de agenţia americană de specialitate

Agentia americana antidoping (USADA) a deschis o procedura impotriva septuplului castigator al Turului Frantei, Lance Armstrong, a anuntat, miercuri, Washington Post, citat de AFP.

USADA le-a trimis o scrisoare lui Armstrong si altor cateva persoane, formuland impotriva ciclistului noi acuzatii de dopaj ce vizeaza perioada in care el a revenit in competitii, 2009-2010. Agentia a cerut suspendarea americanului din toate competitiile de triatlon, noul sport pe care il practica acesta.

Washington Post a prezentat o copie a scrisorii de 15 pagini, in care USADA sustine ca esantioanele prelevate de la Armstrong intre 2009 si 2010 sunt "perfect compatibile cu manipulari sanguine, incluzand folosirea EPO si/sau transfuzii de sange".

Agentia sustine ca detine marturii care demonstreaza ca Armstrong si cinci dintre fostii sai colaboratori, printre care medicul italian Michele Ferrari si managerul echipelor US Postal, Astana si RadioShack, Johan Bruyneel, au fost implicati intr-o operatiune de dopaj, intre 1998 si 2011.

Armstrong a castigat fiecare editie a Turului Frantei intre 1999 si 2005, data primei sale retrageri din activitate. El a revenit in competitii in 2009, iar in debutul anului urmator s-a retras din nou.

In 2005, rutierul a fost acuzat pentru prima data de dopaj cu EPO de cotidianul sportiv francez L'Equipe, care se baza pe esantioane de sange presupuse a-i fi fost recoltate ciclistului in timpul Turului Frantei din 1999.

Armstrong, care a respins acuzatiile, nu a fost nicioadta sanctionat pentru dopaj.

In luna februarie, justitia americana a abandonat o ancheta deschisa in urma cu doi ani la Los Angeles, in care Armstrong si alti ciclisti americani au fost cercetati pentru a se stabili daca au recurs la dopaj in perioada in care au concurat pentru US Postal. USADA a anuntat atunci ca nu are de gand sa renunte la propriile investigatii.

×