x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Lance Armstrong, final de drum

Lance Armstrong, final de drum

de Sorin Anghel    |    26 Iul 2010   •   00:00
Lance Armstrong, final de drum
Sursa foto: /AFP/Mediafax

Sute de mii de oameni s-au adunat ieri după-amiază pe Champs Elysees pentru a asista la retragerea lui Lance Armstrong

● Corespondenţă de la Paris

S-a terminat Le Tour 2010! Contador, Schleck şi ceilalţi băieţi îmbrăcaţi cu tricouri colorate în fel şi chip merită felicitaţi. Eroul ediţiei din acest an al Turului Franţei este însă Lance Armstrong, care s-a retras din activitate aseară, pe Champs Elysees.

Ultima etapă nu l-a avut în centrul atenţiei doar pe Alberto Contador - învingător pentru a treia oară în Marea Buclă, ci şi pe marele Armstrong. Americanul a dorit ca el şi colegii săi să ruleze spre capitala Franţei cu tricouri negre, altele decât cele folosite în restul competiţiei, având pe spate cifra 28, reprezentând numărul milioanelor de oameni bolnavi de cancer aflaţi în atenţia Fundaţiei LIVESTRONG. Numai că acest lucru nu este permis de regulamentul Uniunii Ciclistice Internaţionale, astfel că oamenii de la RadioShack au fost nevoiţi să se oprească din pedalat pentru a-şi pune la loc vechile tricouri. Armstrong a părut foarte nervos, dar până la urmă a acceptat situaţia. Etapa a 20-a din Turul Franţei, încheiată pe Champs Elysees, i-a revenit lui Mark Cavendish, de la HTC Columbia.

Câştigător de şapte ori în Marea Buclă, americanul a încercat în ultimii doi ani să arate că, în ciuda vârstei sale înaintate - 39 de ani -, încă nu poate avea rival în ciclism. Din păcate, nu i-a reuşit. A demonstrat totuşi, în stilul specific marilor vedete din Statele Unite, că este o adevărată maşină de făcut bani. Oamenii săi au vândut peste 4 milioane de brăţări galbene a câte 1 euro bucata. Texanul nu se îmbogăţeşte. A agonisit destul pe vremea când era cel mai bun ciclist din lume. În plus, a trecut prin momente atât de grele în viaţă, încât a descoperit că nu poţi face nimic cu banii atunci când ai nevoie de sănătate. S-a luptat cu moartea şi a reuşit. Când îţi trece prin faţă, se zguduie pământul. Iar dacă aruncă privirea spre tine, îţi taie răsuflarea. Celor 4 milioane de euro din brăţări li se mai adaugă alte câteva sute de mii din tricouri, şepci şi alte materiale promoţionale. Lance va folosi această sumă în lupta împotriva cancerului. Americanul a învins această boală şi vrea să le dea şi celor de lângă el încrederea că pot face acelaşi lucru.

Rezultatele texanului din Le Tour 2010 nu contează. Ieri după-amiază, Parisul l-a primit cu căldură. Cosmopolita metropolă a fost sufocată de turişti. Lance Armstrong va fi la fel de mare şi peste 30 de ani, când va ajunge în tribuna VIP de pe Champs Elysees şi se va uita cu aceeaşi privire superioară la puştii de atunci, care nu vor pricepe niciodată că Lance Armstrong este Lance Armstrong. Lui nu trebuie să-i mai pui nimic de gât. N-are nevoie de nici un ecuson, de nici un paşaport. N-are rost să-i brodezi figuri de stil peste nume. Rămâne eroul Turului Franţei. E Lance Armstrong şi nimic mai mult. Goodbye, Armstrong! Au revoir, Le Tour!

×
Subiecte în articol: special viaţă sănătoasă observator