x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Lance, not strong!

Lance, not strong!

de Sorin Anghel    |    12 Iul 2010   •   00:00
Lance, not strong!
Sursa foto: /Reuters

Corespondenţă din Morzine - Franţa



Legendarul Lance Armstrong este primul învins al Marii Bucle. Americanul a cedat în Alpi şi a pierdut orice şansă la câştigarea Le Tour 2010.

După prima săptămână din Turul Franţei, în care s-a pedalat pe o distanţă totală de 1569,4 kilometri, au apărut şi primele victime ale celei mai tari competiţii ciclistice din lume. Marele Lance Armstrong a pierdut orice urmă de a triumfa la Paris după ce duminică a cedat pe căţărările dintre Station des Rouses şi Morzine - Avoriaz, două staţiuni din Alpi, situate nu foarte departe de graniţa cu Elveţia.

În acest moment, americanul are un handicap de 13 minute şi 26 de secunde faţă de Cadel Evans, deţinătorul tricoului galben. Ciudat este însă modul în care legendarul ciclist a clacat. El nu a fost victima vreunei evadări spectaculoase purtând marca lui Andy Schleck sau Alberto Contador, ci pur şi simplu nu a mai putut ţine ritmul cu plutonul favoriţilor pe Col de la Ramaz, la o căţărare de gradul întâi.

Imediat, au apărut speculaţiile. Evident, de dopaj. Gerard Holtz, un nume mare pentru televiziunea franceză, a spus la finalul interviului pe care americanul i l-a acordat după etapa a 8-a: "Indiferent de suspiciunile din jurul său, Armstrong rămâne un mare campion şi un adevărat sportiv". Lance a refuzat să dea un răspuns clar atunci când a fost întrebat dacă se va retrage după Turul Franţei. Cert este însă că eşecul său de anul acesta aduce pierderi economice pentru maşinăria de marketing din jurul său.

Primii care au părăsit corabia sunt ziariştii din Statele Unite. Ei au venit în Marea Buclă special pentru rutierul de la RadioShack. Din vârful muntelui, de la Morzine - Avoriaz, cronicarii de peste Ocean au început să se intereseze care este cel mai apropiat aeroport cu zbor direct către casă. Pentru ei, Levi Leipheimer, care e pe opt la "general", la mai puţin de două minute în spatele lui Contador, nici nu contează. Fără Lance Armstrong, Turul Franţei îşi pierde din farmec. E ca fotbalul fără Hagi. Iar dacă totuşi legenda va fi prinsă cu mâţa în sac, să nu uităm că şi Maradona a avut probleme cu substanţele interize. În plus, ciclismul fără dopaj e ca bicicleta fără roţi sau ca Le Tour fără finalul de pe Champs-Elysees.

În următoarele două săptămâni, bătălia pentru supremaţie se va da între campionul mondial, Cadel Evans, luxemburghezul Andy Schleck, favoritul tinerilor rebeli, şi dublul câştigător al Marii Bucle, spaniolul Alberto Contador. Ibericul pare cel mai proaspăt dintre toţi, dar are un handicap de un minut şi o secundă faţă de Evans, motiv pentru care trebuie să atace, lucru pe care nu l-a făcut niciodată până acum. Rutierul de la Astana are în spate o echipă foarte bună. Daniel Navarro este cel mai bun "iepure" din toată caravana, în vreme ce Alexandre Vinokourov joacă la derută, atacând pe cont propriu. După odihna de luni, rutierii vor urca din nou marţi pe bibiclete şi vor porni de la Morzine - Avoriaz către Saint-Jean-de-Maurienne.

×
Subiecte în articol: turul frantei