x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Mariana Târcă: „Putem spera la o medalie”

Mariana Târcă: „Putem spera la o medalie”

de Istvan Deak    |    30 Noi 2011   •   21:00
Mariana Târcă: „Putem spera la o medalie”

Desemnata in primele cinci handbaliste din lu­me in secolul al XX-lea, Mariana Tarca a evo­luat in 335 de partide pentru nationala Ro­maniei, formatie pentru care a marcat 2.043 de goluri, stabilind un record mondial, care i-a adus selectionarea in echipa lumii in 1986. Cu do­ua zile inainte de startul Campionatului Mon­dial de Handbal Feminin din Brazilia, fosta gloria a handbalului romanesc analizeaza, pentru Jurnalul National, sansele echipei noastre la o medalie.

• Jurnalul National: Cum vedeti grupa Romaniei la Mondialul din Brazilia?

Mariana Tarca: Este o grupa accesibila, in ca­re ne batem cu Franta pentru primul loc. Cu­ba si Tunisia nu ne pot pune probleme, si e bine ca incepem turneul cu adversare accesibile. Do­ua victorii la debut ne asigura un moral bun. Ja­ponia este o echipa imprevizibila, insa nu cred ca ne pot incurca. Brazilia, in calitate de e­chi­pa-gazda, dispune de aportul publicului si be­neficiaza de opt-noua jucatoare care evo­lueaza la echipe titrate precum Hypo Viena, Gy­or sau Randers. Nu va fi un meci usor. Cu Fran­ta va fi finala grupei. Un succes ne poate asi­gura adversari accesibili in optimi si chiar sfer­turi.

• Ca ati amintit de accidentari, cum ati ca­racteriza lotul deplasat in Brazilia?

Din pacate, din diverse motive obiective, ne lipsesc patru-cinci jucatoare de mare valoare pe posturi-cheie, cum sunt Paula Ungureanu, Cristina Neagu, Patricia Vizitiu sau Ionela Galca, care au lasat un gol mare in lotul echipei. Sunt piese grele, care vor cantari, insa ma bazez pe faptul ca jucatoarele, care le vor suplini absenta, vor juca cu o si mai mare ambitie ca sa dovedeasca faptul ca au meritat sa fie convocate.

• Eleva dumneavoastra, Denisa Dedu, ar putea debuta la un Mondial la doar 17 ani

Este o satisfactie enorma ca acest copil a reusit sa atraga atentia selectionerilor, care, prin convocarea aceasta, i-au dat un vot de incredere. Noi am crescut-o si este o mandrie pentru Brasov sa avem o jucatoare de doar 17 ani la un turneu final. La portari conteaza mult experienta, care vine o data cu anii, dar sunt convinsa ca ea o sa ne reprezinte cu cinste. Eu ii prevad o cariera foarte frumoasa in handbal.

• In concluzie, avem sanse la o medalie?

Cu siguranta putem spera la o medalie. Handbalul feminin a ramas singurul sport de echipa din Romania care se mentine la varf si ne ofera satisfactii atat la nivel de club, cat si la nivelul echipei nationale. Sa ne clasam in primele patru echipe ale lumii ar insemna o sansa in plus pentru Olimpiada din 2012, de la Londra. Aceasta generatie merita sa obtina un trofeu major si sunt convinsa ca o tara intreaga le va tine pumnii.

×