x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Meciul România-Ungaria, cu porţile închise? Asta solicită Jobbik de la FIFA!

Meciul România-Ungaria, cu porţile închise? Asta solicită Jobbik de la FIFA!

de Istvan Deak    |    04 Apr 2013   •   14:24
Meciul România-Ungaria, cu porţile închise? Asta solicită Jobbik de la FIFA!

Partidul de extremă-dreapta din Ungaria, Jobbik, a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a solicitat o anchetă disciplinară din partea FIFA, din cauza bannerului afişat de suporterii români la partida de fotbal dintre Olanda şi România, scor 4-0, disputată în data de 26 martie la Amsterdam. “Din cauza comportamentului fanilor maghiari la partida amicală dintre Ungaria şi Israel, disputată în septembrie 2012, FIFA a decis ca meciul Ungaria-Romania să se joace fără spectatori. Cu câteva zile înaintea meciului direct dintre cele două formaţii, fanii echipei Rapid Bucureşti au ars un steag al Ungariei la un meci de campionat disputat la Cluj-Napoca. Ca urmare a acestui incident, la meciul Olanda-România, fanii români au afişat în tribună un banner cu mesajul: ‚Acum, pentru o cârpă aprinsă îl vreţi arestat, după ce atâţia ani de zile, zâmbind aţi tolerat terorismul etnic al UDMR ca politică de stat”, a subliniat parlamentarul Jobbik, Szilágyi György.

“Este inadmisibil ca naţiunea maghiară, steagul naţional maghiar şi numeroasa minoritate maghiară din România să fie jignite cu astfel de apelative. În plus, acest lucru nu s-a întâmplat în timpul unui meci amical, ci în cadrul unei partide organizate de FIFA. Tocmai din acest motiv, în cursul zilei de marţi, am trimis o scrisoare şi un fax preşedintelui FIFA, Joseph Blatter, dar şi secretarului general şi preşedintelui Comisiei de Disciplină. În cadrul acestui demers am subliniat că numirea steagului maghiar “o cârpă” este o jignire gravă la adresa maghiarilor, o incitare împotriva minorităţii şi o acţiune politică, care încalcă regulile disciplinare ale FIFA şi care necesită demararea unei proceduri disciplinare. Sperăm că FIFA nu va opera cu o dublă măsură şi va asigura egalitatea drepturilor tuturor minorităţilor. În consecinţă, sperăm că va pedepsi la fel de drastic, aşa cum a făcut-o şi pe baza celor întâmplate la meciul amical din septembrie 2012”, a mai adăugat Szilagyi Gyorgy.

Decizia FIFA legată de evenimentele de la Ungaria-Israel a fost ca echipa lui Sandor Egervari să joace primul meci oficial de pe teren propriu cu porţile închise. Adversar s-a întâmplat să fie chiar România. O eventuală decizie similară dictată de FIFA pentru incidentele de la Olanda-România, chiar dacă România nu a fost echipa organizatoare a partidei, ar fi ca primul meci de pe teren propriu al echipei lui Piţurcă să se joace cu porţile închise. Adversar ar urma să fie chiar Ungaria, într-un meci programat la începutul lui septembrie 2013.

×
Subiecte în articol: România-Ungaria meci fotbal fifa