x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Miros de primăvară

Miros de primăvară

de Sorin Anghel    |    09 Mar 2008   •   00:00
Miros de primăvară

Din cauza temperaturilor ridicate pentru această perioadă, sezonul de schi din România se poate încheia mult mai devreme decât în anii trecuţi.

SINAIA - N-AU IEŞIT BRÅNDUŞELE, DAR PE PÂRTIE E UN NOROI...


Din cauza temperaturilor ridicate pentru această perioadă, sezonul de schi din România se poate încheia mult mai devreme decât în anii trecuţi.

Valea Dorului a fost întotdeauna locul în care sezonul de schi s-a întins până la Paşti. Anul acesta, deşi zăpadă a fost destulă, s-ar putea ca la Sinaia totul să se sfârşească mult mai devreme decât s-ar fi aşteptat turiştii.

 

CONDIŢII. Mulţumim lui Dumnezeu, iarna asta nu a fost deloc săracă în precipitaţii. Numai că ele au fost urmate, în cele mai multe zone ale ţării, de călduri neaşteptat de mari pentru sezonul rece. Din acest motiv, starea pârtiilor nu este cea mai bună. Chiar şi la altitudini înalte sunt probleme. La Sinaia, staţiune renumită pentru faptul că în unii ani se putea schia pe Valea Soarelui până la jumătatea lunii mai, situaţia nu este deloc roz. Pe Carp se poate coborî până la Cota 1.500, drumul de vară fiind de evitat. Dincolo, în Valea Dorului, singura pârtie care arată bine este Valea Soarelui. În rest, pe Subtelescaun au apărut pete de noroi, iar pe varianta din dreapta se ajunge foarte greu. Condiţii civilizate de schi sunt numai dimineaţa, când pistele sunt bătute. După ora 11:00, când apare aglomeraţia, dispare plăcerea de a schia. Zăpada devine apoasă şi grea!

 

EXTREM. În aceste condiţii, singura soluţie rămâne Scândurari. Soarele bate foarte puţin acolo, iar amatorii de free-ride profită din plin de acest lucru. Cele mai tari coborâri sunt de pe creastă, chiar dacă urcarea se face cu piciorul şi durează cam o jumătate de oră. În clipa de faţă, cele mai bune pârtii din ţară sunt la Straja, în Parâng, la Muntele Mic şi Semenic. Zăpadă multă este şi în Harghita.

 

Campionatul Naţional se ţine la Predeal

 

Federaţia Română de Schi şi Biatlon luase săptămâna trecută decizia de a organiza ediţia din acest an a Campionatului Naţional de Schi Alpin la Sinaia. Aflând de starea proastă a pârtiilor din Valea Dorului, oficialii FRSB s-au răzgândit şi au anunţat că vor face tot posibilul să ţină competiţia la Predeal, aşa cum s-a hotărât la începutul sezonului. A mai fost luată în discuţie şi staţiunea Straja, unde stratul de zăpadă este mult mai consistent decât pe Valea Prahovei. Staţiunea hunedoreană rămâne doar o variantă de rezervă.

×
Subiecte în articol: ski express