x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi "Mortul s-a întors!"

"Mortul s-a întors!"

08 Iul 2010   •   00:00
"Mortul s-a întors!"
Sursa foto: /Reuters

Corespondenţă de la Sorin Anghel din Montargis (Franţa)



Britanicul Mark Cavendish a câştigat prima sa cursă din actuala ediţie a Marii Bucle. Contador şi Armstrong se pândesc în continuare. Tricoul galben a rămas la Fabian Cancellara.

Astăzi, de la Epernay, capitala mondială a şampaniei, şi până la Montargis, căldura a fost cel mai mare adversar al rutierilor din Turul Franţei. Temperatura anunţată de către meteorologi a fost de 35°C, dar la nivelul asfaltului a fost cu siguranţă mult mai cald.

Văzut drept o mână moartă după primele patru etape, Mark Cavendish a reuşit să-şi spele păcatele. Rutierul de la HTC Columbia a stat cuminte toată cursa şi a câştigat în urma sprintului din finalul cursei. Britanicul a plâns la festivitatea de premiere, stârnind râsul ziariştilor francezi. Aflat lângă podiumul pe care avea loc ceremonia, Gerard Holtz, crainicul televiziunii franceze a spus cu entuziasm: "Mortul s-a întors. Felicitări pentru Mark Cavendish!". Rutierul a plâns ca un copil şi în timpul interviurilor, reuşind cu greu să răspundă întrebărilor. Invidioşi, gazetarii din Hexagon s-au distrat ca la o comedie. Elveţianul Fabian Cancellara a rămas în continuare cu tricoul galben. Toţi ceilalţi grei, adică Cadel Evans, Andy Schleck, Alberto Contador, Alexandre Vinokourov şi Lance Armstrong au trecut linia de sosire în acelaşi timp, astfel că nu s-au produs modificări în clasamentul general al Turului. Thor Hushovd, de la Cervelo, şi-a păstrat tricoul verde.

La Epernay, capitala mondială a şampaniei, la start s-a aflat şi un grup de români. Florin Bojoancă este din Bucureşti, dar acum locuieşte în Germania. Şi-a luat cei doi băieţi, Victor şi Alexandru, şi i-a dus în Le Tour. Victor a stat 5 ore în căldură, si-a dat coate cu francezii pentru a-l vedea pe viu pe favoritul său, Alberto Contador, şi a plecat acasă cu autograful lui Alexandre Vinokourov. "Mă uit la ciclism din 2002, când încă nu apăruse Contador. Atunci era doar Lance Armstrong, dar mie nu mi-a plăcut niciodată de el. Acum sper să câştige tot Contador, dar îl susţin şi pe Vinokourov. Mă bucur foarte mult că este aici un rutier din Republica Moldova. L-am descoperit pe Alexandre Pliuschin atunci când a condus câţiva kilometri. Este pentru prima oară când vin în Turul Franţei şi mă simt extraordinar", a povestit adolescentul care este elev la Liceul German din Capitală.

Vineri va fi ultima zi de joacă, dacă se poate spune aşa, în Marea Buclă. Se pedalează încă într-o zonă de şes, de la Montargis la Gueugnon, pe o distanţă de 227,5 kilometri. Pe traseu vor fi trei sprinturi şi patru căţărări de gradul 4, care nu reprezintă nimic altceva decât încălzirea pentru ceea ce urmează sâmbătă, când se intră în Alpi.

Clasament general
  1. Fabian Cancellara (Saxo Bank) 22h 59' 45"
  2. Geraint Thomas (Sky Pro) +23"
  3. Cadel Evans (BMC) +39"
  4. Ryder Hesjedal (Garmin) +46"
  5. Sylvain Chavanel (Quick Step) +1' 01"
  6. Andy Schleck (Saxo Bank) +1' 09"
  7. Thor Hushovd (Cervelo) +1' 19"
  8. Alexandre Vinokourov (Astana) +1' 31"
  9. Alberto Contador (Astana) +1' 40"
10. Jurgen Van Den Broeck (Omega Pharma) +1' 42"

×
Subiecte în articol: turul frantei