x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Munte - Partiile din Predeal au de toate pentru toti

Munte - Partiile din Predeal au de toate pentru toti

de Sorin Anghel    |    29 Dec 2006   •   00:00
Munte  -  Partiile din Predeal au de toate pentru toti

. De azi incepe aglomeratia pe Valea Prahovei si pe partiile de schi din aceasta zona. Nu trebuie sa mergeti cu prea mult aplomb. Conditiile de schi nu sunt dintre cele mai bune, iar paltonarii, echipati cu pantofi de piele si dotati cu sanii, sunt din ce in ce mai multi.

Corespondenta din Predeal

Pietre, iarba, gheata si ceva zapada. De azi incepe aglomeratia pe Valea Prahovei si pe partiile de schi din aceasta zona. Nu trebuie sa mergeti cu prea mult aplomb. Conditiile de schi nu sunt dintre cele mai bune, iar paltonarii, echipati cu pantofi de piele si dotati cu sanii, sunt din ce in ce mai multi.

Recomandata drept una dintre cele mai bune statiuni de schi din Romania, Predealul sufera din plin in aceasta perioada din cauza ninsorilor care au "lovit" destul de putin localitatea brasoveana. Desi pe toate partiile sunt montate instalatii de zapada artificiala, conditiile de schi nu sunt deloc bune.

PRAG. Telescaunul functioneaza fara incetare in aceasta perioada, astfel ca nu sunt deloc putini turistii care urca in Muntii Baiului. Cine are o pereche de schiuri la care nu mai tine deloc sau o placa de snowboard pe care nu s-a mai dat de cateva sezoane trebuie sa vina la Predeal. Inca de langa statia superioara esti intampinat calduros de un sir de pietre, foarte bine impachetate in zapada. Cand treci peste ele, schiurile scot acelasi zgomot pe care ai ocazia sa il auzi atunci cand treci cu cheia peste un gard de tabla.

PARTICULAR. De fapt, o coborare pe partiile din Predeal implica ceva in plus fata de alte locuri. Pe langa faptul ca trebuie sa stai tot timpul cu tibia in limba claparului, lucru normal pentru un schior, acum mai trebuie sa stai si cu dintii stransi, gata oricand sa auzi cum talpa, schiurile se freaca de pietrisul de pe partie. Nu va grabiti sa coborati cu prea multa viteza, pentru ca se poate intampla sa va iasa in cale o piatra. Efectul? Unul singur. O cazatura pe care n-o veti uita prea curand. Asta intr-un caz fericit. Pentru ca se poate intampla sa aveti nevoie de Salvamont, daca suferiti vreo luxatie sau vreo fractura.

CIRC. Cea mai buna pista este Clabucet Sosire, dar sunt destui care se dau si pe Cocosul, chiar daca partia este una pentru incepatori, iar la baza ei sunt zeci de turisti care gasesc distractie intr-o cursa cu sania. Este si Predealul o statiune cu pretentii, asa ca sacii de punga s-au demodat. Pana la partii mai aveti o mare problema. Parcarile sunt foarte aglomerate, iar la intrare sunteti taxat chiar daca nu vi se asigura un loc liber. In plus, zapada de pe drumuri este la fel ca cea de pe piste.

LINISTIT
"Ne-a mai scos din amorteala faptul ca se poate schia pe Sorica. Acum astept ninsori, ca sa dam drumu’ si la telescaun, pentru ca sunt multi schiori ce vor sa coboare pe partia Cazacu"
  • Adrian Purcaru, primar Azuga

    Imbulzeala
    "Deocamdata nu este aglomerat pe partie, dar sunt sigura ca la 31 decembrie si la 1 ianuarie o sa ne calcam in picioare. Lumea inca nu a urcat la munte"
  • Cristina Sasu, schior Bucuresti
  • Se schiaza pe Kalinderu
    Incepand de ieri, s-a putut schia si pe partia Kalinderu, din Busteni. Conditiile sunt mai bune decat la Predeal. Nu exista pietre, in schimb, zapada artificiala care se produce fara incetare de trei zile inca nu a acoperit in totalitate firele de iarba. "Am facut zapada artificiala fara incetare. Am avut noroc ca au fost temperaturile foarte scazute", a declarat Mihai Dobre, administratorul partiei Kalinderu. Schiorii atrasi de partiile din Sinaia nu au deloc motive de bucurie. Grosimea stratului de zapada este foarte mica, astfel ca exista pericolul ca nici in preajma Anului Nou sa nu se spoata schia in cazul in care nu ninge consistent in zilele ce urmeaza. La Azuga lucrurile stau ceva mai bine. Gratie instalatiilor de zapada artificiala se poate schia in partea de jos a partiei Sorica.

    ×
    Subiecte în articol: ski express zăpadă