x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Nu uitaţi schiurile!

Nu uitaţi schiurile!

de Sorin Anghel    |    30 Mar 2010   •   00:00
Nu uitaţi schiurile!

Cabanierii din staţiunile în care se mai poate schia îşi freacă mâinile de bucurie. Turiştii au început să-şi caute locuri de cazare pentru Paşti, astfel că la munte va fi agitaţie la sfârşitul acestei săptămâni.

În ciuda temperaturilor ridicate din ultima perioadă, sezonul de schi încă nu s-a închis la noi în ţară. Cei care profită cel mai mult de pe urma acestui fapt sunt cabanierii din zonele înalte, care nu oferă doar cazare, ci şi un meniu special, care include, în mod obligatoriu, un miel sau ied la proţap. Un adevărat spectacol culinar!

PREŢURI NORMALE ÎN VALEA DORULUI
La Sinaia se poate schia fără probleme pe pârtiile din Valea Dorului. Un "ski-pass" valabil o zi costă 130 lei. Dacă nu vă place agitaţia din staţiune, puneţi mâna pe telefon şi sunaţi la Cabana Valea Dorului. "Avem locuri libere în continuare. Le-am pregătit turiştilor un meniu special pentru această perioadă. Un loc de cazare costă 40 lei pe noapte. Mai scump este în camerele în care avem două paturi. Acolo, preţul este de 100 lei", a declarat Gigi Mărgărit, administratorul cabanei din Valea Dorului.

Stratul de zăpadă are o grosime de 80 de centimetri. Astăzi acolo are loc Super Combinata din cadrul Campionatului Naţional de Schi Alpin al României. Pe Valea Prahovei se mai poate schia la Buşteni. "Noi suntem pregătiţi ca în toiul iernii. Mai trebuie doar să vină turiştii", a explicat Mihai Dobre, administratorul pârtiei Kalinderu. În ciuda ninsorilor recente, la Azuga, Predeal şi în Poiana Braşov pârtiile sunt închise.

SCHI PENTRU OLTENI
Iubitorii sporturilor de iarnă de prin părţile Olteniei trebuie să ştie că la Rânca, în judeţul Gorj, pârtiile vor fi deschise de Paşti. "Se schiază foarte bine la noi în staţiune. Duminică a nins. În fiecare noapte, zăpada îngheaţă, astfel că pârtiile arată perfect. Pentru zilele următoare au fost rezervate aproape jumătate din locurile de cazare existente la Rânca. Preţurile pornesc de la 80 lei pe cameră şi ajung chiar şi la 180 lei", a declarat Cătălin Mitroi, administratorul pârtiilor de schi din staţiunea gorjeană.

La Straja, în judeţul Hunedoara, sunt deschise pârtiile Slalom şi Canal. Zăpadă este şi la Şuior, lângă Baia Sprie. "Zăpada îngheaţă în fiecare noapte. Suntem singura staţiune din Maramureş în care nu s-a închis sezonul de schi", a declarat Alin Ardelean, unul dintre angajaţii Complexului Turistic Şuior. Amatorii de schi de tură trebuie să ştie că la cabanele din zona Bâlea Lac încă mai sunt locuri libere.

 

Spectacol la Bâlea Lac
Seppe Smits, vicecampion mondial la snowboard, a sărit peste 10 metri deasupra Hotelului de Gheaţă de la Bâlea Lac. Puştiul de numai 19 ani nu a stat pe gânduri când cei de la Red Bull i-au propus inedita încercare. A fost prima săritură a lui Seppe la care acesta este tras de un snowmobil, motiv pentru care a făcut câteva ture de acomodare, după care a probat rampa înaltă de 5 metri. Prima încercare s-a soldat cu un eşec.

Zborul snowboarderului a fost prea scurt şi la aterizare s-a lovit de buza de sus a rampei. Şi-a revenit repede după căzătură şi, după alte câteva încercări, a făcut "air"-ul pe care îl aştepta toată lumea cu sufletul la gură. Rafalele de vânt şi neşansa au făcut ca Seppe să rateze şi a doua săritură şi să aterizeze după sfârşitul rampei. Salvamontiştii s-au asigurat că puştiul nu a păţit nimic, după care toţi cei prezenţi i-au aplaudat prestaţia. Belgianul este fan Superman şi Angelina Jolie şi nu se uită niciodată la fotbal. Băiat serios!

     ● Dan Panaitescu


Paşti însorit la Bucureşti, ploi în nordul ţării
Spre sfârşitul acestei săptămâni, vremea va fi marcată de o uşoară creştere a temperaturilor. La Bucureşti, în ziua de Paşti vor fi 20°C, cerul va fi variabil, iar vântul moderat. Este exclus să plouă. La munte se vor înregistra temperaturi ridicate, astfel că vremea va fi numai bună pentru schi sau snowboard. La Sinaia sunt prognozate 13°C, în vreme ce în Valea Dorului vor fi 10°C. În Bucovina şi Maramureş sunt aşteptate ploi trecătoare, neînsemnate cantitativ. În Dobrogea, Bărăgan şi sudul Moldovei va fi cald.

×
Subiecte în articol: schi&snowboard