x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Palincă, zăpadă, Borşa

Palincă, zăpadă, Borşa

de Sorin Anghel    |    27 Ian 2011   •   18:58
Palincă, zăpadă, Borşa
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

148545-dm-768w2395.jpgMaramureşenii se laudă cu două lucruri. Tradiţie şi palincă. Adevărul e că nu-i ţinut mai frumos ca Maramureşul şi nici băutură mai bună ca în nordul ţării. Dacă mai ai pe masă o bucată de slănină sau o farfurie cu jintiţă, nu-ţi mai trebuie nimic.

La începutul săptămânii, Dumnezeu a fost cu cei din Borşa, staţiune aflată acolo unde se agaţă harta-n cui. Ninsorile căzute în staţiunea maramureşeană au făcut ca stratul de zăpadă de pe pârtia Poiana Ştiol să depăşească jumătate de metru, astfel că Gheorghe Malec, cel care se ocu­pă de domeniul schiabil din nordul ţării se făleşte că are cea mai bună pârtie din nordul ţării. „Avem zăpadă cum n-am mai avut de multă vreme. A fost ger şi s-a ţinut bine pe pârtie. Sperăm să vină multă lume în aceste zile la Borşa deoarece preţurile la cazare sunt foarte mici. În plus, seara îi delectăm pe turişti cu mâncăruri specifice zonei şi o pălincă de prune cum nu găseşti nicăieri în ţară”, spune Malec, care va avea grijă ca zăpada să fie bătută în fiecare zi.

Pârtia Poiana Ştiol are o lungime de 2.000 de metri, iar transportul pe cablu este asigurat de un telescaun cu două locuri. www.jurnalul.ro transmite live de la Borşa. O pistă foarte puţin cunoscută este Vf. Poiana Ştiol. Aceasta este situată în continuarea telesca­u­nu­lui şi are avantajul că stratul de zăpadă este întotdeauna mai gros acolo. „Acolo nu am niciodată pro­blema cu zăpada. Se poate schia chiar şi în luna mai acolo. Problema este că atunci nu mai vine lumea să schieze”, spune Gheorghe Malec, recunoscut în tot Maramureşul drept motorul turismului din Borşa.

Nici celelalte pârtii din nordul ţă­rii nu se prezintă rău. La Cavnic se poate schia în acest week-end atât pe pârtiile Roata, cât şi pe cele de la Icoana. „Am deschis şI pârtiile Roata 2 şi Rainer. Pe Roata 2 avem nocturnă, astfel că se va putea schia până la ora 21:00. Dacă turiştii vor rămâne pe pârtie în continuare, noi nu vom închide instalaţiile”, a declarat Oana Poenar. www.jurnalul.ro transmite live de la Cavnic cu ajutorul a trei camere web.

Moldovenii sunt în culmea fericirii de când au aflat că la Vatra Dor­nei stratul de zăpadă are o grosime de 40 de centimetri. S-au convins de acest lucru vizitând www.jurnalul.ro, care transmite live din staţiunea suceveană cu ajutorul a două camere web. În acest week-end încep la Vatra Dor­nei Serbările Zăpezii, evenimentul de anul acesta urmând a se încheia la 13 februarie. Manifestarea este aş­tep­tată cu interes atât de localnici, cât şi de turiştii care vin în fiecare iar­nă în staţiunea suceveană pentru aceste manifestări. Organizatorii, Con­siliul Judeţean Suceava, Primăria şi Consiliul Local al municipiului Va­tra Dornei, au pregătit programe va­ri­a­te, cu multe surprize, concursuri cu pre­mii din partea sponsorilor şi spectacole în care vor evolua solişti şi for­ma­ţii de muzică uşoară, populară şi rock.

Sunt aşteptate să cânte pe scena de la baza Pârtiei Parc for­ma­ţiile Nord-Est, Zob, Fără Zahăr, Hi-Q, Hara, Heaven, Connect-R, Proconsul, Vunk şi Datina. Iubitorii de folclor îi vor putea asculta pe Margareta Clipa, Daniela Condurache, Viori­ca Macovei, Marius Zgâianu şi Pamfil Roată. Dintre ansamblurile folclorice invitate, amintim: „Dorna Do­ru­lui”, „Plaiurile Dornelor”, „Balada Bis­triţei”, „Rapsozii Botoşanilor”, „Po­ieniţa”, „Străjerii Bucovinei”, „Ci­pri­an Porumbescu” şi ansamblurile din Zahareşti şi Miercurea Ciuc.

×
Subiecte în articol: sporturi