x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi POIANA BRAŞOV/Slalom printre maşini

POIANA BRAŞOV/Slalom printre maşini

de Libiu Mateescu    |    02 Dec 2008   •   00:00
POIANA BRAŞOV/Slalom printre maşini

Ieri-dimineaţă, Poiana Braşov era arhiplină, doar pentru a intra în staţiune fiind necesare cel puţin 15 minute. Cu o atmosferă mai mult de târg, datorită nenumăratelor terase improvizate, cu mici, bere şi ţuică fiartă, vestita staţiune montană este o palidă imagine a ceea ce a fost odată.



Vilele se înghesuie una în cealaltă, iar din cauza maşinilor ce se îmbulzeau pe ambele sensuri ale drumurilor de acces, staţiunea era greu de străbătut şi pe jos. Hotelierii au fost mulţumiţi în acest week-end, pentru că, datorită Zilei Naţionale, liberă pentru toată lumea, pensiunile şi hotelurile au fost ocupate peste 90%. "Alpinul este ocupat în totalitate, iar restaurantul este rezervat pentru grupuri", ne spune directorul Ştefan Angheluţă. Pârtiile au fost luate cu asalt de vineri după-amiază cu schiuri, cu snowboarduri şi chiar cu sănii de cele mai diverse categorii de iubitori ai sporturilor de zăpadă. Pe un soare orbitor şi la o temperatură de plus un grad, zăpada, cam grea şi apoasă pentru schiori, se încăpăţâna ieri să nu se topească. "Nu prea merge astăzi. Zăpada se lipeşte de schiuri şi se coboară greu în partea de jos a Sulinarului (pârtie de schi – n.n.). Cred că ne lăsăm păgubaşi după-amiaza asta. Stăm pe terase la fripturi", spune un schior dezamăgit. Într-adevăr, şi pe Sulinar, şi pe Pârtia Lupului  ieri se schia mai mult în partea superioară a Masivului Postăvaru, iar schiorii care ajungeau jos se grăbeau din nou la telecabine, unde se formase o coadă infernală.

LA VOTARE PESTE PATRU ANI!
Spre disperarea poliţiştilor de la Circulaţie, care dirijau de zor coloanele blocate de maşini pe ambele sensuri, foarte mulţi turişti veniţi la plimbare în Poiană au făcut slalomuri pe şosea în loc de pârtii. Întrebate dacă mai stau la schi şi când îşi fac timp pentru a vota, două tinere practicante ale sporturilor de iarnă, Andreea şi Camelia, ne declară chicotind: "Noi să mai prindem câteva ture pe Sulinar, că de prins votări le prindem noi peste patru ani. Vremea e «cool» şi mai stăm şi mâine, apoi plecăm înapoi la Bucureşti. E ziua mea de nume astăzi, aşa că ziua asta schiem, iar la noapte mergem într-un club. De house, bineînţeles", ne spune Andreea râzând. Cele mai cunoscute restaurante, Coliba Haiducilor şi Şura Dacilor, erau ieri la prânz pline ochi şi nu se putea lua masa decât cu rezervare făcută cu cel puţin o zi-două înainte. În rest, voie bună şi distracţie în cea mai cunoscută staţiune montană a României, chiar dacă la înghesuială. Şi fără nici o grijă politică...


AZUGA:Veselie ca la ea acasă pe pârtiile Cazacu şi Sorica

Zeci de mii de turişti au avut la dispoziţie în acest sfârşit de săptămână toate ingredientele pentru un miniconcediu de vis: zăpadă din plin, bună dispoziţie şi vreme bună. Ziua Naţională le-a adus iubitorilor de munte încă o zi în plus pe pârtii.
La Predeal, stratul de omăt măsoară aproape o jumătate de metru. Ce-i drept, stratul cel gros este de zăpadă artificială, dar schiurile tot alunecă fără probleme. Ca pârtiile să fie numai bune, tunurile de zăpadă artificială au fost puse în funcţiune şi noaptea. S-a putut schia în condiţii excelente şi la Sinaia, Buşteni sau Azuga, unde stratul de zăpadă a fost de aproximativ 30 de centimetri.
Telecabinele, dar şi celelalte instalaţii de transport pe cablu au fost şi ele luate cu asalt de amatorii sporturilor de iarnă, care au dat o notă de zece distracţiei şi alta, foarte proastă alegerilor parlamentare uninominale. Viitorul politic al României pare că nu i-a interesat deloc.
Şi pentru ca distracţia să nu se întrerupă brusc, o dată cu lăsarea întunericului, administratorii pârtiilor au dat drumul şi instalaţiilor de nocturnă. Vestea bună vine în continuare de la meteorologii care au anunţat că şi în zilele următoare va mai ninge la munte.

UN ECHIPAMENT DE SCHI, LA NUMAI 50 DE LEI
Proprietarii centrelor de închirieri îşi freacă mâinile de bucurie, pentru că, în sfârşit, au putut şi ei să îşi redeschidă afacerile. Drept urmare, bătaia este mare în atragerea clienţilor. Aşadar, turiştii care nu au echipamente de iarnă nu trebuie să îşi facă prea multe griji. Pot găsi, indiferent de gusturi, tot ce îşi doresc la centrele de închirieri. O sanie poate fi închiriată cu preţuri cuprinse între 5 şi 10 lei, iar pentru un echipament complet de schi turiştii trebuie să scoată din buzunare sume între 35 şi 50 de lei.

SĂNIUŞ ÎN LOC DE VOT
Totuşi pe Valea Prahovei, la Azuga, cei mai fericiţi au fost turiştii care nu prea cunosc tainele schiului. Astfel, cea mai mare aglomeraţie s-a înregistrat pe pârtia de săniuş. De schiat s-a schiat însă numai pe pârtia Cazacu – care este de începători – şi pe Sorica, numai porţiunea deservită de teleschi. Telegondola a funcţionat însă numai pentru cei care au vrut să facă o tură şi să admire peisajele de basm. Un bilet la telegondolă costă 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii. Teleschiul de la pârtia Cazacu scoate din buzunarele începătorilor câte 5 lei pentru fiecare tură.
  • Laura Calciu

×