x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Primele emoţii pentru români

Primele emoţii pentru români

09 Aug 2008   •   00:00
Primele emoţii pentru români

De azi se dau şi primele medalii
După fastuoasa ceremonie de deschidere care a avut loc aseară, de astăzi, la Beijing, lucrurile devin cu adevărat serioase. Pentru români încep emoţiile, judoka Alina Dumitru numărîndu-se printre pretendentele la medalii la categoria 48 kg.



De azi se dau şi primele medalii
După fastuoasa ceremonie de deschidere care a avut loc aseară, de astăzi, la Beijing, lucrurile devin cu adevărat serioase. Pentru români încep emoţiile, judoka Alina Dumitru numărîndu-se printre pretendentele la medalii la categoria 48 kg.

Cvintupla campioană europeană a avut însă un ghinion teribil la tragerea la sorţi, nimerind pe aceeaşi parte a tabloului cu singura sportivă pe care nu ar fi dorit să o înfrunte înainte de  finală, japoneza Ryoko Tani. Dumitru este liberă în primul tur, iar apoi o va întîlni pe învingătoarea din meciul Csernoviczki (Ungaria) – Menezes (Brazilia). Dacă nu apar surprize, Dumitru şi Tani se vor întîlni în semifinale. Naţionala feminină de handbal, a treia favorită la titlu, întîlneşte reprezentativa Kazahstanului, în primul său joc din grupa A. Un meci care nu are cum să ne pună probleme, pe care antrenorul Gheorghe Tadici îl priveşte mai mult ca pe antrenament în vederea confruntărilor cu următoarele echipe din grupă: China, Franţa, Angola şi Norvegia.

CALIFICĂRI. Gimnaştii vor participa la calificările pe echipe, urmînd să evolueze în ultima subdiviziune, alături de Belarus, Germania, Coreea de Sud şi de două grupe de sportivi individuali. Antrenorii au decis ca Răzvan Şelariu, Flavius Koczi, Daniel Popescu şi Adrian Bucur să facă toate aparatele, în timp ce Marian Drăgulescu va concura la sărituri, sol şi bară, iar Robert Stănescu la inele, cal şi paralele. Concursul e foarte important, pentru că va decide nu doar cele opt finaliste, ci şi participanţii la individual compus şi la finalele pe aparate. "Sînt mulţumit de forma arătată de băieţi. Popescu a avut dureri la umăr, dar participarea sa nu e în pericol", a declarat antrenorul coordonator Dan Grecu, care este prezent la Beijing în calitate de arbitru, el urmînd să oficieze la sol. În prima regată la canotaj vom fi reprezentaţi de două echipaje: Viorica Susanu şi Georgeta Andrunache (dublu rame), campioane olimpice la Atena, şi de Ionelia Neacşu şi Roxana Cogianu (dublu vîsle). Acestea vor concura în serii şi dacă vor termina pe primul loc se vor califica direct în finală. În caz contrar, vor trage în recalificări. La înot, Dragoş Coman şi Valentin Preda iau startul în seriile la 400 m liber, respectiv 100 m bras, iar la tir Iulian Raicea va participa la proba de pistol cu aer comprimat. "Nu mă aştept la ceva deosebit, pentru că nu este proba mea forte. O privesc mai mult ca pe o pregătire pentru proba de pistol viteză, unde voi încerca să cîştig o medalie", a spus trăgătorul.

Adversari – box

Cei doi boxeri români calificaţi la Olimpiadă, Georgian Popescu (categoria 60 kg) şi Ionuţ Gheorghe (categoria 64 kg), şi-au aflat ieri adversarii. Georgian Popescu va lupta în primul tur cu americanul Sadam Ali, iar dacă va ajunge în optimi îl va întîlni pe învingătorul dintre mexicanul Francisco Javier Vargas şi Jean de Dieu Soloniaina (Madagascar). La rîndul său, Ionuţ Gheorghe boxează în primul tur cu Jonathan Gonzalez Ortiz (Puerto Rico), iar dacă se califică în optimi va evolua împotriva învingătorului din duelul Hamza Hassini (Tunisia) – Morteza Sepahvandi (Iran).

Supravieţuitorul

Un copil de 9 ani, supravieţuitor al seismului de la Sichuan, din luna mai, a defilat alături de portdrapelul Chinei, baschetbalistul Yao Ming, vineri, în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing. Micuţul Lin Hao a supravieţuit seismului care a făcut aproximativ 90.000 de victime, morţi şi dispăruţi. Delegaţia Chinei a defilat ultima în cadrul ceremoniei de deschidere a JO.

Neînţelegeri cu americanii

În jur de 50 de jurnalişti şi ofiţeri de presă din delegaţia care îl însoţeşte pe George W. Bush la Jocurile Olimpice au primit un tratament mai puţin favorabil la intrarea în China. Jurnaliştii de la Casa Albă au efectuat formalităţile de trecere prin vamă abia după ce timp de două ore aeronava care îi transporta a aşteptat permisiunea să aterizeze la Beijing. Zborul NW 9989 trebuia să fie direcţionat spre terminalul destinat primirilor oficiale, dar contrar celor convenite, a primit indicaţii din partea autorităţilor chineze de a se deplasa spre un terminal obişnuit. Personalul de la Casa Albă a invocat în mod diplomatic "probleme logistice", pe care reprezentanţii ambasadei Americii au încercat să le regleze cu autorităţile chineze. De regulă, Casa Albă stabileşte cu autorităţile locale ca jurnaliştii care îl însoţesc pe George W. Bush în străinătate să nu fie nevoiţi să treacă prin vamă. De această dată însă, bagajele şi echipamentele lor au fost riguros controlate.

×
Subiecte în articol: jo 2008