x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Pugilistul român Lucian Bute va fi inclus în Panteonul Sporturilor din Quebec

Pugilistul român Lucian Bute va fi inclus în Panteonul Sporturilor din Quebec

19 Iun 2020   •   10:23
Pugilistul român Lucian Bute va fi inclus în Panteonul Sporturilor din Quebec
Sursa foto: Foto: Twitter

Fostul pugilist Lucian Bute, campion mondial IBF la categoria supermijlocie, va fi inclus în Panteonul Sporturilor din Quebec anul viitor datorită performanţelor, scrie Journal de Montreal.

''Când am sosit, în 2003, eu, un tânăr boxer din România, nu vorbeam nici franceză, nici engleză, şi nu m-am gândit niciodată că voi fi, într-o zi, inclus în Panteonul Sporturilor din Quebec. Lumea din Quebec m-a adoptat. Mă simt privilegiat, sunt foarte bucuros și emoţionat'', a declarat Bute.

Gala va avea loc în toamna anului viitor, când vor mai fi omagiați și, hocheistul Guy Carbonneau, schiorul de fond Alex Harvey, hocheista Caroline Ouellette, ciclista Marie-Hélene Prémont, specialistă în mountain bike, arbitra de fotbal Sonia Denoncourt şi Tom Quinn, preşedintele Consiliului de administraţie al Institutului Naţional de Sport din Quebec.

Bute nu este primul sportiv născut în afara Quebecului inclus în această galerie, el alăturându-se lui Gary Carter, Jackie Robinson, Peter Stastny și marelui pionier al schiului fond Herman Smith-Johannsen.

''Obiectivul Panteonului este de a face vie istoria sportivă de aici, iar aceasta nu e formată doar din sportivi născuţi în Quebec. Exemplul lui Lucian este elocvent. Fie că s-a născut aici sau în România, povestea sa izvorăşte din memoria noastră colectivă'', a subliniat Jean Gosselin, vicepreşedintele Panteonului sporturilor şi secretarul comisiei de selecţie.

Bute a obţinut cetăţenia canadiană în 2012.

Lucian Bute şi-a anunţat încheierea carierei în martie 2019, la vârsta de 39 de ani.

El a susţinut ultimul său meci din cariera profesionistă pe 24 februarie 2017, la Quebec City, pierzând prin KO în faţa columbianului Eleider Alvarez.

Lucian Bute, care şi-a apărat de nouă ori titlul mondial IBF la supermijlocie între 2007 şi 2012, a încheiat cu un palmares la profesionişti de 32 de victorii (25 KO) şi 5 înfrângeri (2 KO).

Ca boxer amator a câștigat o medalie de bronz la Mondialele din 1999, de la Houston, şi o medalie de aur la Jocurile Francofoniei din 2001 de la Ottawa-Hull (Canada), ambele la categoria welter.

×