x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Puşa, regina maratonului

Puşa, regina maratonului

de Vlad Ionescu    |    18 Aug 2008   •   00:00
Puşa, regina maratonului

ATLETISM ● Ce surpriză: Constantina Diţă-Tomescu, campioană olimpică!
La 38 de ani, vîrstă la care alţii au spus de mult adio performanţei, Constantina Diţă-Tomescu şi-a văzut visul împlinit. A devenit campioană olimpică în cea mai dură probă a atletismului, maratonul, aducînd României a treia medalie de aur la această ediţie a JO.



ATLETISM ● Ce surpriză: Constantina Diţă-Tomescu, campioană olimpică!
La 38 de ani, vîrstă la care alţii au spus de mult adio performanţei, Constantina Diţă-Tomescu şi-a văzut visul împlinit. A devenit campioană olimpică în cea mai dură probă a atletismului, maratonul, aducînd României a treia medalie de aur la această ediţie a JO.

O  mînă de femeie, de 1,60 metri înălţime şi doar 48 de kilograme, intră pe stadion şi 90.000 de oameni se ridică în picioare aclamînd frenetic. Puşa Tomescu aruncă o privire iute în spate, vede că nu vine nimeni şi se mai linişteşte. Mai are de alergat o tură şi jumătate pînă la finiş. Abia pe ultimii 200 de metri se relaxează, salută publicul şi trece linia de sosire cu braţele înălţate spre cer. Apoi îşi face cruce. Este credincioasă, merge în fiecare duminică dimineaţă la bi-serică, iar acum i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru că a ocrotit-o în cea mai importantă zi din viaţa ei. Cineva îi întinde un steag tricolor, cu care face turul de onoare, în aplauzele mulţimii. Este momentul ei de glorie, pe care îl savurează din plin. Timpul în care a parcurs cei 42,195 km, 2 ore, 26 de minute şi 44 de secunde, nu este unul formidabil, dar în condiţiile speciale de la Beijing era şi greu să se alerge mai repede.

MATINALE. Startul la maraton s-a dat foarte devreme, la ora 7:30, pentru a le feri cît de cît pe sportive de căldură şi de umiditate. Cele trei românce, Puşa Tomescu, Lidia Şimon şi Luminiţa Talpoş, s-au sculat încă de la ora patru, au mîncat în grabă ceva şi s-au pregătit pentru cursă. Tactica fusese stabilită dinainte, împreună cu antrenorii. Pe prima parte a traseului s-a mers în grup compact. Căldura nu pune mari probleme, însă umiditatea şi mai ales poluarea, da. Atletele respiră mai greu, simt arsuri pe gît. Apoi, după vreo 20 de kilometri, Puşa şi-a aruncat şapca, şi-a potrivit mai bine părul la spate şi s-a dus singură în faţă. La kilometrul 30 avea aproape un minut avans faţă de urmăritoare, care însă nu dădeau semne de nelinişte. Probabil se gîndeau că se va "tăia" mai tîrziu, aşa cum s-a mai întîmplat şi altădată, dar s-au înşelat. Românca a fost prea tare pentru ele.

NU CREDEA. "Înainte de cursă mă gîndeam la medalie, dar recunosc că nu la aur. Erau prea multe atlete de valoare ca să sper atît de departe. Stabilisem cu antrenorul că dacă se aleargă mai lent pe prima parte, să măresc ritmul în a doua jumătate. Am tras tare şi chiar m-am mirat că nimeni nu a venit după mine. Poate au crezut că nu o să rezist. Pe ultimii doi kilometri am simţit oboseala şi am început să mă uit înapoi. Îmi era teamă că voi pierde medalia. Mi s-a mai întîmplat asta şi la Olimpiada de la Atena, cînd am terminat doar a 20-a şi la Mondialele de la Edmonton, în 2001, cînd eram în frunte la 30 de kilometri. Abia pe ultimii 200 de metri am fost sigură că am cîştigat", a spus Puşa Tomescu.

PLANURI. Este epuizată, deshidratată, o dor picioarele, a slăbit cîteva kilograme şi o aşteaptă controlul antidoping. În ceea ce priveşte viitorul, Puşa este nesigură: "Cînd ai o medalie olimpică de aur, nu ştiu dacă mai poate fi vorba despre motivaţie. Sigur nu mă retrag acum, poate după Campionatul Mondial de anul viitor. Vîrsta începe să-şi spună cuvîntul şi nu ştiu dacă voi mai alerga încă patru ani, ca să mai prind o Olimpiadă". Britanica Paula Radcliffe, favorita probei, a acuzat crampe pe traseu şi a terminat abia pe poziţia 23.

Pregătită de fostul soţ

Româncele au ajuns la Beijing cu trei zile înainte de concurs, după un scurt stagiu de pregătire la Tokyo. Antrenorii Valeriu Tomescu, fostul soţ al Puşei, Liviu Simon, soţul Lidiei, şi Daniel Talpoş, soţul Luminiţei au venit cu ele, dar nu stau în Satul Olimpic, ci la hotel.
Ieri-dimineaţă au închiriat biciclete pentru a urmări cursa, însă după 27 de kilometri oficialii nu i-au mai lăsat să meargă mai departe. Neavînd acreditare, nici nu au mai ajuns pe stadion să vadă sosirea. "Nu m-am aşteptat la medalia de aur. Pe undeva speram, dar pînă nu vezi, nu crezi", a recunoscut Valeriu Tomescu, care nu s-a sfiit să vorbească despre relaţia cu eleva şi, în acelaşi timp, fosta sa soţie: "Divorţul s-a pronunţat în luna mai. De la începutul anului pînă prin aprilie au fost cîteva luni în care nu am lucrat împreună. Am avut apoi o discuţie ca între oameni maturi, ne-am gîndit că poate e ultima ei Olimpiadă şi am decis să reluăm colaborarea. Deşi divorţul era în curs, ne-am înţeles foarte bine. Sper să lucrăm şi în continuare împreună." Pentru Puşa Tomescu, aventura chineză s-a încheiat. Mîine, împreună cu colegele ei, ea va pleca la Boulder, statul american Colorado, unde cele trei trăiesc şi se pregătesc de mai mulţi ani.

Lidia Simon – locul 8, Luminiţa Talpoş – locul 18

Lidia Simon, vicecampioana olimpică de la Sydney, a sosit a opta, iar Luminiţa Talpoş a încheiat cursa pe locul 18. "Sînt fericită pentru realizarea Puşei, a fost extraordinară. Este o zi mare pentru atletismul nostru, pentru România. Personal, mi-am dorit o clasare între primele şase. Nu mi-a reuşit, dar asta mă ambiţionează să merg mai departe. Vreau să mai fac o Olimpiadă", a mărturisit Lidia Simon. Nici Luminiţa Talpoş nu e prea fericită: "Sînt mai mult dezamăgită decît obosită. Îmi reproşez că am stat tot timpul în pluton. Am intrat în ritmul altora, în loc să mă duc în faţă, să-mi fac propria mea cursă. În plus, mi s-a desprins o unghie de la piciorul drept şi am simţit mereu dureri". Britanica Paula Radcliffe (35 de ani), deţinătoarea recordului mondial la maraton, nu a cîştigat nici o medalie olimpică de-a lungul carierei. Printre lacrimi, la finalul cursei de la Beijing, a declarat: "Am văzut că poţi cîştiga titlul olimpic la maraton chiar dacă ai o anumită vîrstă. De aceea nu exclud posibilitatea de a participa şi la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, chiar dacă mai e mult pînă atunci şi nu se ştie ce se va întîmpla".

×
Subiecte în articol: jo 2008 puşa