x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Reghin a disparut... Traiasca Orastie!

Reghin a disparut... Traiasca Orastie!

23 Noi 2006   •   00:00
Reghin a disparut...  Traiasca Orastie!

Pentru buzunarul romanului de rand, sporturile de iarna sunt destul de scumpe. Ca sa iti cumperi schiuri pentru incepatori trebuie sa scoti din buzunar ceva mai mult decat un salariu mediu pe economie. In plus, nici claparii nu sunt ieftini… Daca mai punem la socoteala si costurile la transportul pe cablu, ajungem la concluzia ca schiul si snowboard-ul nu sunt pentru oricine. Poate si acesta este motivul pentru care in tara noastra nu sunt foarte multi schiori.

RAPOSAT. O parte din echipamentul folosit pe partie se produce chiar in Romania, dar este comercializat sub sigla unor brand-uri puternice din Europa de Vest. Inainte de Revolutie, aproape ca nu era roman iubitor de munte care sa nu foloseasca o pereche de Topaz-uri, schiuri fabricate la Reghin. Intre timp, uzina s-a orientat catre viori, astfel ca muzica de pe partie a trebuit sa fie interpretata cu instrumente aduse din strainatate. Pretul? Unul pe masura, normal.

ACTIV. Incepand cu 2003, Romania a inceput sa produca din nou schiuri si echipament pentru sporturile de iarna. Locul? Chimica Orastie. Fabrica lucreaza in regim de LOHN. Romanii primesc materialul de la clientul francez, pentru care produc schiuri, clapari, placi de surfing, plus alte articole dedicate sporturilor in aer liber.

LUNG. Un schi nu se construieste peste noapte. Procesul de fabricatie dureaza circa trei saptamani.
Talpa reprezinta un amestec de polietilena de inalta densitate, restul schiului fiind sandvis de materiale ce cuprinde otel, folii de polietilena, rasini si fibre de sticla. Forma se obtine prin decupare sau injectie, in functie de dimensiunea dorita. Un schi este format din spatula (partea din fata), raza (in dreptul legaturii) si talon (zona din spate). In ultima vreme se pune foarte mare accent pe culoare schiurilor, dar si pe cea a claparilor. Se cauta nuantele cat mai aprinse, chiar daca acest lucru prinde destul de putin pe piata din tara noastra. Imprimeurile se fac cu ajutorul unei hartii cu cerneala sublimabila. Mai nou, multi dintre turisti cauta schiuri indoite la ambele capete. Produsele de la Orastie merg mai intai in Franta, de unde sunt raspandite in intreaga lume. La poarta fabricii nu se poate stabili un pret pentru o pereche de schiuri. Francezii vin cu materialele si platesc manopera.

"Noi lucram numai cu materialul clientului nostru cu care avem o relatie foarte buna"
Filisan Iancu
director Chimica Orastie

BINE PREGATITI
Inainte de a fi angajati la fabrica de schiuri de la Orastie, muncitorii au luat parte la un stagiu de pregatire. Dupa asamblare, schiurile intra in uzinare. Ce inseamna asta? Demifinisare si finisare cu ajutorul unei masini speciale, care ofera schiului o inclinare speciala pe canturi. Stralucirea se obtine prin trecerea schiului printr-un film de protectie sau flacara de gaz. Mai departe se urmareste ca schiurile sa fie "gemene", adica sa aiba aceeasi geometrie. De acest lucru se ocupa o masina de imperechere. In clipa de fata, cele mai cautate schiuri sunt cele carve, care au spatula si talonul mai late decat raza. Productia de snowboard-uri a fost sistata din cauza ca moda placilor a cam trecut, turistii revenind din nou la schi.
×
Subiecte în articol: ski express schiuri