x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Retezat

Retezat

de Julius Carebia    |    29 Dec 2009   •   00:00
Retezat
Sursa foto: Julius Carebia/

Parcul Naţional Retezat oferă nenumărate oportunităţi pentru petrecerea timpului liber şi practicarea sporturilor alpine. Toată lumea cunoaşte teribilele tăuri, cei 80 de ochi albaştri consacraţi, unde în zilele senine putem vedea oglindindu-se crestele Judelui, Pelegii şi Păpuşii sau chiar ale maiestuosului Retezat. Cel mai întins lac glaciar din România şi cel mai adânc, peste 1.000 de specii de plante şi nenumărate rase de animale sunt, desigur, alte enumeraţii cu care Retezatul îşi invită necontenit iubitorii.



Iarna, bătrânul Retezat se acoperă cu mantia albă şi încearcă să ne ţină acasă până la venirea primăverii. Reuşeşte numai cu unii. Noi încercăm să-l vizităm mai mult iarna. Pe lângă cănile cu vin fiert, însoţite de poveşti la gura sobei, putem savura incredibile partide de schi de tură. Iar zona are un bogat potenţial.

Atenţie! Trebuie o oarecare experienţă, deoarece ştim cu toţii că muntele este neiertător cu greşelile noastre. Şi putem descrie trasee de schi atât pentru cei învăţăcei-mediocri, cât şi pentru cei avansaţi, care preferă schiul ca pe un mijloc mai rapid şi mai precis de abordare a unui traseu.

Intrarea principală în Parcul Naţional Retezat se află în zona nordică, pe la cantonul silvic Carnic. De aici încep ascensiunile montane. După o oră ajungem la o intersecţie de unde putem opta pentru Cabana Pietrele sau pentru refugiul Genţiana, construcţii aflate coliniar pe aceeaşi vale. Una la bază, în pădure, iar cealaltă la ieşire în golul alpin.

De la Cabana Pietrele putem porni, pe schiuri, în ture de o zi pe văile adiacente. Imediat din uşa cabanei, pe Valea Stănişoara, din faţă pe Valea Pietrele sau mai jos, de la intersecţie, pe Valea Galeşului. Pe oriunde am porni, traseul durează cam trei ore până în capătul văii, de unde ne putem întoarce foarte uşor sau putem trece în altă vale prin şaua de legătură.

Un exemplu concret ar putea fi tura Cabana Pietrele - Valea Stănişoara - Şaua Stănişoara - Valea Pietrele - Refugiul Genţiana. Tură de patru ore. La fel se poate urca şi pe Valea Galeşu. Putem ajunge şi la refugiul de lângă Lacul Bucura, unde putem înnopta. Asta dacă avem norocul să găsim refugiul neacoperit de nămeţi. De la refugiul Genţiana, într-o oră suntem în partea superioară a Văii Pietrele, de unde ne îndreptăm în partea stângă spre Şaua Pietricelele şi spre Vârful Custura Bucurei. De îndată vom fi jos, la refugiu.

Cei care iubesc pieile de focă pot urca Vârful Retezat, pe Valea Ştevia şi prin Şaua Lolaia. În zilele senine vor avea o privelişte de neuitat asupra Godeanului şi Ţarcului. Chiar şi Dunărea se poate vedea de pe crestele Retezatului în zilele reci de iarnă, când atmosfera este precum apa lacurilor glaciare. Clară şi albastră.

×
Subiecte în articol: staţiuni