x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Şanse pentru Marian Oprea

Şanse pentru Marian Oprea

de Vlad Ionescu    |    21 Aug 2008   •   00:00
Şanse pentru Marian Oprea

După aurul cucerit de Constantina Diţă Tomescu la maraton, atletismul românesc are astăzi ultimele şanse de a obţine încă o medalie la Jocurile Olimpice de la Beijing.

După aurul cucerit de Constantina Diţă Tomescu la maraton, atletismul românesc are astăzi ultimele şanse de a obţine încă o medalie la Jocurile Olimpice de la Beijing.

 
Cele mai mari speranţe se pun în triplusaltistul Ma­rian Oprea, vicecampion olim­pic în urmă cu patru ani, la Atena. De atunci, însă, accidentările şi-au pus amprenta pe evo­luţiile sportivului nostru. De exemplu, cea mai bună săritură a sa din acest sezon măsoară doar 17,28 me­tri, performanţă care a fost depăşită deja de patru adversari în calificări şi îi asigură şanse minime de a se clasa pe podium în finala olimpică. De fapt, Oprea s-a clasat pe podium doar de două ori în acest sezon: pe pri­mul loc în concurs de Super Grand Prix de la Stockholm

(17,25 m) şi al doilea în concursul de Grand Prix de la Atena (16,97 m). Marele favorit al probei este brita­nicul Phi­llips Idowu, care în calificări a sărit din prima încercare 17,44 m şi are cea mai bună performanţă a sezonului dintre cei calificaţi în finală, 17,58 m. Finala masculină de tri­plusalt va începe de la ora 15:25.

 
SULIŢĂ. Mai devreme, de la 14:20, va începe finala feminină de aruncarea suliţei, unde ţara noastră este reprezentată de veterana Felicia Ţilea Moldovan, care peste o lună va împlini 41 de ani. Şansele la me­dalii ale româncei sînt foarte reduse însă, dacă ţinem cont că ea s-a calificat în finală cu ultimul rezultat. Sau că cea mai bună performanţă a sa din acest sezon, 61,23 metri, a fost depăşită în calificări de opt din cele nouă adversare din finală. O supriză ar mai putea veni din sportivei Ana Maria Groza, care de la ora 4:00 va lua startul în proba de 20 de kilometri marş. La ediţia trecută a Jocurilor Olimpice, Atena 2004, România a obţinut trei medalii la atletism: două de argint, prin Ma­ri­an Oprea (triplusalt) şi Ionela Tîr­lea (400 m graduri) şi una de bronz, prin Maria Cioncan (1.500 m).

 

Record

Vedeta zilei de ieri a fost jamaicanul Usain Bolt, care cîştigat proba de 200 de metri stabilind şi un nou record mon­dial (19,30 secunde), după ce sîmbătă corectase cea mai bună performanţă mondială la 100 de metri (9,69 s). Bolt a fost urmat de Martina Churandy (Antilele Olandeze – 19,82 s) şi de americanul Shawn Crawford (19,96 s). Tot ieri, jamaicana Melaine Walker (52,64 s) s-a impus în finala feminină de 400 metri garduri şi bielorusa Aksana Miankova (76,34 metri) în cea de aruncarea ciocanului, ambele performanţe reprezentînd noi recorduri olimpice.

 

Finale

În concursul olimpic de atletism se mai dispută azi finala feminină de 200 de metri (ora 14:30) şi cele masculine de 400 de metri (16:20) şi de 110 metri garduri (16:40). La 200 de metri, lupta pentru aur se va da între jamaicana Veronica Campbell şi americanca Allyson Felix. Proba de 400 de metri îi va avea în prim plan pe americanii Jeremy Wariner şi Lashawn Merritt, singurii care au atins graniţa de 44 de secunde în acest sezon. La 110 metri garduri, mare favorit este recordmanul mondial Day Robles (Cuba), care s-a impus lejer şi ieri, în semifinale.

×
Subiecte în articol: metri jo 2008