x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Scandal uriaş in turul Franţei: Rasmussen a fost eliminat!

Scandal uriaş in turul Franţei: Rasmussen a fost eliminat!

de Sorin Anghel    |    27 Iul 2007   •   00:00
Scandal uriaş in turul Franţei: Rasmussen a fost eliminat!

 

Corespondenţă din Franţa
In plină criză a acuzaţiilor de dopaj, danezul Michael Rasmussen, deţinătorul tricoului galben, s-a retras la cererea echipei sale, Rabobank.
• Bild: Daţi tricoul galben ultimului clasat in Turul Franţei!Â


 

Turul Franţei - Şi Rasmussen a coborăt. Cine urmează? 

Michael Rasmussen, liderul clasamentului general după primele 16 etape, a fost suspendat de echipa sa, Rabobank, şi a părăsit Le Tour. In etapa de ieri, nici un rutier nu a purtat tricoul galben.

 

Ultimele trei zile au insemnat tot atătea scandaluri legate de dopaj. Prima lovitură a fost depistarea pozitivă a lui Alexandre Vinokourov. Echipa Astana a acceptat rezultatul şi s-a retras. Miercuri după-amiază, la finalul etapei a 16-a, italianul Cristiano Moreni, de la Cofidis, a fost anunţat şi el că analizele sale, făcute după etapa desfăşurată intre Marseille şi Montpelier, au scos la iveală că avea in organism o cantitate prea mare de testosteron. Ca urmare, şi Cofidis s-a retras din Le Tour. Doar un făs in comparaţie cu ceea ce avea să urmeze.

 

ŞOC. Miercuri noapte a explodat bomba. Olandezii de la Rabobank au anunţat că liderul clasamentului general şi căştigătorul etapei cu numărul 16, Michael Rasmussen, a fost suspendat, fiind suspectat de dopaj. Imediat, Jandarmeria s-a prezentat la hotelul in care era cazat rutierul pentru o percheziţie foarte atentă. Rabobank a luat această decizie pentru a inlătura orice dubiu, chiar dacă rutierul nu a efectuat un control antidoping oficial. "M-a minţit şi a incălcat un principiu foarte important. Intre Rasmussen şi restul echipei a intervenit o ruptură", a declarat Theo De Rooy, managerul Rabobank.

 

IERARHIE CORECTĂ. "Noi facem tot ce putem pentru a inlătura suspiciunile", a spus şi Christian Prudhomme, directorul Le Tour, care a organizat ieri o conferinţă de presă inainte de startul etapei. Peste 100 de ziarişti s-au inghesuit in cortul de 20 de metri pătraţi care a găzduit evenimentul. După ce a făcut public anunţul celor de la Rabobank, Prudhomme a incercat să convingă pe toată lumea că actualul clasament este unul căt se poate de real. "Retragerea lui Rasmussen este o decizie a echipei sale, nu a noastră. Dacă ei il suspectau de dopaj, au făcut bine că au decis să il suspende, pentru că nu ne mai trebuie un nou scandal. Actualul clasament este unul căt se poate de real, pentru că purtătorul tricoului galben nu a efectuat un test antidoping oficial", a spus Prudhomme, completat de Patrice Clerc, directorul ASO France, organizatoarea Le Tour. "Dacă punem la indoială actuala ierharhie ar insemna să-i suspectăm şi pe Contador, şi pe Ewans, şi pe toţi ceilalţi care mai urmează. Este absurd!".

 

ULUIŢI. Decizia celor de la Rabobank a ridicat multe semne de intrebare. Olandezii au anunţat că Rasmussen s-a pregătit in Italia şi nu garantează pentru medicaţia folosită de acesta. In schimb, unul dintre ziariştii danezi prezenţi ieri la Pau, Jacob Staetscok, susţine că a vorbit cu rutierul, şi acesta i-a mărturisit că s-a pregătit in Mexic. "Am vorbit la telefon cu Michael şi mi-a zis că decizia echipei l-a luat prin surprindere. Era şocat! El susţine că s-a pregătit in Mexic, in vreme ce Rabobank vorbeşte despre Italia. Il cunosc de mult timp pe Rasmussen, colaborăm de mult timp, nu cred că m-ar fi minţit", a povestit jurnalistul danez. De altfel, după conferinţa de presă susţinută ieri de Prudhomme, intre ziariştii olandezi şi cei danezi a inceput un adevărat război.



BĂTAIE. Gazetarii din Danemarca il privesc cu ochi răi pe cei din Olanda şi refuză să le mai ofere informaţii despre Rasmussen. Cele două tabere mai aveau un pic şi se luau la bătaie atunci cănd autocarul Rabobank a ajuns in parcarea de lăngă linia de start. Nu s-au bătut ziariştii, dar pănă la urmă tot a luat-o cineva pe coajă. După ce a semnat "prezenţa" inaintea startului, rutierul olandez Michael Boogerd a fost chemat de public pentru a oferi autografe. Din păcate pentru el, unul dintre spectatori a incercat să il lovească, intre cei doi incingăndu-se o mică bătaie. Conflictul a fost aplanat imediat după ce rutierul s-a indepărtat de gardul care il despărţea de "duşmanul" său.

 

Presa franceză nu iartă

Presa din Hexagon a reacţionat dur faţă de scandalul de dopaj iscat pe seama lui Rasmussen. Cotidianul Libération a refuzat să mai publice clasamentul general, "nici măcar profilul etapei", din cauza scandalurilor de dopaj care au afectat competiţia. Publicaţia şi-a justificat decizia prin faptul că "afacerile de dopaj care s-au multiplicat distrug valoarea sportivă a probei şi nu conferă nici un sens ierarhiei de concurenţi in afara celei stabilite". Cei mai veseli sunt ibericii, care spun că scandalurile de dopaj vor continua pănă cănd tricoul galben va ajunge la un francez.

 

"Deces"

Cotidianul France Soir a ales să protesteze faţă de scandalurile din Turul Franţei, publicănd ieri, pe prima pagină, "anunţul de deces" al competiţiei, "ucisă, la 104 ani, de dopaj". Textul, semnat printre alţii de fondatorul competiţiei de ciclism, Henri Desgrange, "tatăl său", şi de "nepoţii săi", toţi foşti căştigători ai turneului, Louison Bobet, Jacques Anquetil, Bernard Thévenet, Eddy Merckx, Raymond Poulidor, Bernard Hinault, Greg LeMond, Laurent Fignon şi Miguel Indurain, exprimă durerea cu care aceştia "anunţă moartea Turului Franţei". Acest deces "a survenit pe 25 iulie 2007, la Orthez, la vărsta de 104 ani, in urma unei lungi suferinţe. Inmormăntarea sa va avea loc in cea mai strictă discreţie".

 

 

Contador, lider

Ciclistul italian Daniele Bennati (Lampre) a căştigat ieri etapa a 17-a a Turului Franţei, desfăşurată intre Pau şi Castelsarrasin, pe o distanţă de 188,5 km. In urma retragerii danezului Rasmussen, tricoul galben i-a revenit la finalul etapei spaniolului Alberto Contador (Discovery Channel), care in clasamentul general il devansează cu un minut şi 53 de secunde pe australianul Cadel Evans (Predictor-Lotto) şi cu două minute şi 49 de secunde pe coechipierul său, americanul Levi Leipheimer.

 

 

 


 

RUPTURĂ

"Michael Rasmussen a fost trimis acasă pentru că a incălcat regulamentul echipei. Motivul principal este că m-a minţit.

Nu există nici un semn de dopaj. Este vorba doar de o ruptură de incredere"

Theo De Rooy managerul formaţiei Rabobank

 

 

LUCRU BUN

"Clasamentul general este mult mai credibil astăzi decăt ieri. Plecarea lui Rasmussen este cel mai bun lucru care s-a intămplat in ultimele opt zile"

Christian Prudhomme directorul Turului ciclist al Franţei



Sorin Anghel (Pau)



×