x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Schi alpin - Medicii îi vor amputa gamba lui Lanzinger

Schi alpin - Medicii îi vor amputa gamba lui Lanzinger

de Sorin Anghel    |    04 Mar 2008   •   00:00
Schi alpin - Medicii îi vor amputa gamba lui Lanzinger

13:49Schiorului austriac Matthias Lanzinger, victimă a unei căzături grave duminică, la Cupa Mondială la schi alpin de la Kvitjell - Norvegia, îi va fi amputată gamba stângă, după ce medicii nu au reuşit să îi salveze piciorul la capătul unei operaţii care a durat câteva ore. ● VIDEO



Schiorului austriac Matthias Lanzinger, victimă a unei căzături grave duminică, la Cupa Mondială la schi alpin de la Kvitjell - Norvegia, îi va fi amputată gamba stângă, după ce medicii nu au reuşit să îi salveze piciorul la capătul unei operaţii care a durat câteva ore.

Anunţul a fost făcut, azi, de Federaţia Austriacă de Schi (OSV). "Din păcate medicii nu au mai putut restabili circulaţia sângelui în picior, astfel încât acum singura soluţie este amputarea gambei stângi", a precizat OSV într-un comunicat de presă.

Potrivit medicului Lars Engebretsen, şeful Clinicii Universitare din Oslo, unde este internat sportivul, intervenţia chirurgicală de amputare ar urma să fie efectuată în următoarele 24 de ore.

Schiorul în vârstă de 27 de ani a suferit o fractură de tibie şi peroneu şi o comoţie cerebrală în urma accidentului de duminică. Sportivul s-a dezechilibrat în timpul unei sărituri în proba de Super-G şi s-a lovit cu capul de o poartă, după care a alunecat, vizibil inconştient, până când s-a oprit în plasa de protecţie a pârtiei. După ce a fost transportat la spital, schiorul s-a aflat în comă artificială şi operat de trei ori în două zile, fără ca medicii să-i poată salva piciorul.

Presa austriacă a criticat organizatorii etapei de la Cupa Mondială de la Kvitjell, reclamând faptul că nu exista un elicopter disponibil în apropierea pistei. "Este scandalos că nu a existat un elicopter de salvare în apropierea pistei", acuză chirurgul austriac Artur Trost, care l-a salvat de la amputaţie pe celebrul schior austriac Hermann Maier în 2001.

După căderea lui Lanzinger, echipele de salvare norvegiene l-au evacuat pe schior cu o sanie până la baza pistei. Apoi, realizând gravitatea accidentării, a fost în sfârşit chemat un elicopter turistic, în locul unuia echipat corespunzător, cu care rănitul a fost transportat la spital.


"Când există complicaţii vasculare, fiecare secundă contează", a punctat antrenorul lui Lanzinger.

Iniţial, schiorul a fost dus la un spital din Lillehammer, dar acesta nu era suficient de bine dotat, astfel încât a fost necesară transportarea sportivului la Oslo, unde prima operaţie a început la şase ore de la accident.

Presa austriacă îi acuză şi pe cei care au amenajat pista pentru Super-G pe motiv că aceasta ar fi prea rapidă, căzătura austriacului producându-se la o viteză de 100 de kilometri la oră.



×
Subiecte în articol: ski express