x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Schi, zapada si viteza - Miros de iarna

Schi, zapada si viteza - Miros de iarna

de Sorin Anghel    |    Mihai Stirbu    |    27 Dec 2006   •   00:00
Schi, zapada si viteza  -  Miros de iarna

Desi sarac in zapada, Craciunul a fost sarbatorit si pe schiuri. Partiile din Straja, Paring, Ranca si Baile Harghita au fost practicabile. Printre pietre si iarba, s-a mai schiat la Predeal si Poiana Brasov. Pentru maine, se anunta ninsori pe Valea Prahovei si in Masivul Postavaru, pana la sfarsitul anului meteorologii prognozand numai temperaturi negative.

Desi sarac in zapada, Craciunul a fost sarbatorit si pe schiuri. Partiile din Straja, Paring, Ranca si Baile Harghita au fost practicabile. Printre pietre si iarba, s-a mai schiat la Predeal si Poiana Brasov. Pentru maine, se anunta ninsori pe Valea Prahovei si in Masivul Postavaru, pana la sfarsitul anului meteorologii prognozand numai temperaturi negative.

In anii precedenti, turistii erau deja satui de schi pana la Sarbatorile de iarna. De aceasta data, norocul nu a mai tinut cu iubitorii sporturilor de iarna, care inca mai asteapta o ninsoare adevarata, care sa le ofere o partida perfecta de schi.

LIDER. Cel mai gros strat de zapada este la Balea Lac, dar aici nu exista nici o partie amenajata. In aceste conditii, locul reprezinta o destinatie numai pentru cei care prefera sporturile extreme sau pentru amatorii de senzatii tari, dornici sa petreaca o noapte in hotelul de gheata, acolo unde o camera costa 89 de lei. Urcarea cu telecabina costa 30 de lei, soseaua Transfagarasan fiind inchisa de cateva saptamani.

NEGRU. Pe Valea Prahovei a fost dezastru de Craciun. Schiorii au stat pe margine si si-au ros unghiile in vreme ce paltonarii si-au facut de cap cu saniutele si cu sacii de plastic. E foarte putin probabil sa se schimbe situatia in urmatoarele zile. Angajatii de la Teleferic Prahova au sarbatorit Craciunul acasa, lucru care nu li s-a mai intamplat de 20 de ani. Astazi este posibil sa fie pornit telescaunul din Valea Dorului, lucru care s-ar putea petrece si la Predeal. In statiunea brasoveana a fost o adevarata tiganie in aceste zile. Desi instalatiile care produc zapada artificiala au functionat fara incetare, schiorilor le-a fost aproape imposibil sa isi faca loc printre saniile existente pe partii. Pe langa paltonari, au mai trebuit sa evite pietrele si zonele in care zapada nu a reusit sa acopere iarba mare.

ORGANIZAT. Turistii englezi veniti la Scoala de Schi "Ana" din Poiana Brasov nu au avut alternativa si au trebuit sa isi petreaca majoritatea timpului pe partia Bradul. "Au mai fost unii care au coborat si pe Sulinar, dar numai oameni de-ai nostri. Turistii care au schiuri noi nu prea indraznesc sa mearga pe acolo, pentru ca isi strica serios echipamentul", a declarat Emil Farcasanu, seful Scolii de Schi "Ana" din Poiana Brasov. Conditii foarte bune de schi au fost si la Baile Harghita.

VARF. Cel mai bun loc pentru schi de Craciun a fost la Ranca, in judetul Gorj, unde grosimea stratului de zapada a atins 35 de centimetri. "A fost superb. S-a schiat in voie, a fost soare, iar cei care nu se pricep la sporturile de iarna au stat la soare si au facut plaja. Temerarii care iubesc muntele pot urca fara nici un fel de emotie in Masivul Parang, acolo unde pistele se prezinta intr-o stare buna. Preturile din aceasta zona sunt mult mai scazute decat cele de pe Valea Prahovei." De asemenea, la Straja s-a schiat foarte bine. "Nu a fost aglomeratie la teleschiuri, pentru ca lumea nu prea stie ca avem zapada aici. Au venit doar turistii care cunosc foarte bine locul. Speram ca de Revelion sa avem zapada mai multa si turisti mai multi", a spus Emil Parau, unul dintre cabanierii din Straja.

TRIST. Pentru cei care isi petrec Sarbatorile in Moldova si Maramures, vestile nu sunt prea bune. Nu se schiaza pe nici una dintre partiile existente in aceste zone, pentru ca ninsorile inregistrare pana acum au fost foarte slabe cantitativ. La Vatra Dornei a nins cat sa se acopere pamantul, in vreme ce la Borsa este zapada multa numai pe creste. "Telescaunul este folosit de turistii care urca pana in Poiana Stiol pentru a face plaja", a declarat Mircea Timis, responsabil cu turismul din statiunea maramureseana.
Prognoza meteo
Cu toate ca temperaturile au mai scazut, astazi nu vom avea parte de zapada. Conform datelor furnizate de Administratia Nationala de Meteorologie, cerul va fi variabil, iar vantul va sufla slab pana la moderat. Va fi ceata dimineata si noaptea pe tot cuprinsul tarii. Se vor inregistra temperaturi maxime de 6°C. Cea mai scazuta temperatura se va inregistra in Transilvania, - 12°C. Prichindeii care se temeau ca in acest an nu isi vor folosi saniutele pot sta linistiti. Meteorologii vin cu informatii pozitive in acest sens. Incepand de joi, va ninge slab in Maramures, Crisana, Transilvania. De vineri va incepe sa ninga si in Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova. Frigul nu va ajunge sa ne intre in oase, deoarece temperatura aerului va continua sa creasca usor spre sfarsitul saptamanii.
OFICIAL
"Pe partia Mutu, stratul de zapada masoara 35 de centimetri si se poate schia fara nici un fel de probleme. Se schiaza si pe Platoul Soarelui, si pe Canal, iar pe pista Constantinescu stratul de zapada este suficient de gros pana in dreptul crucii. La sosirea de pe aceasta pista sunt probleme si cine nu coboara cu atentie isi poate zgaria schiurile. Avem turisti mai putin ca anul trecut, pentru ca lumea nu prea crede ca se poate schia in Straja. Cine vrea sa se distreze de Revelion trebuie sa vina la noi. Inca mai avem locuri!"
  • Emil Parau,cabanier Straja
  • ×
    Subiecte în articol: ski express zăpadă schi