x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Sinaia: S-a deschis Valea Dorului!

Sinaia: S-a deschis Valea Dorului!

de Sorin Anghel    |    04 Ian 2010   •   00:00
Sinaia: S-a deschis Valea Dorului!

De ieri se poate schia la Sinaia, pe pârtiile din Valea Dorului. Amatorii de schi de tură trebuie să evite Masivul Făgăraş în următoarele zile. Riscul producerii de avalanşe este foarte ridicat. În Elveţia, câţiva turişti au fost înghiţiţi de zăpadă.

După ninsorile de la începutul acestei săptămâni, lucrurile s-au mai îndreptat pe Valea Prahovei. "Se poa­te şi mai bine, dar nu ne putem plân­ge de ceea ce avem acum", a concluzionat unul dintre tinerii care s-au distrat ieri la Sinaia. Mai exact, în Valea Dorului, paradisul sporturilor de iarnă din România.


TRĂIASCĂ MAMA RUSIA!
Teleferic Prahova a decis să pună în funcţiune telescaunul la cererea sutelor de turişti din Republica Moldova, Rusia şi Ucraina, care au sosit în staţiunea prahoveană pentru a petrece Crăciunul şi Anul Nou pe rit vechi. "Cel mai bine se schiază pe Valea Soarelui, unde este ză­pa­dă mai veche. Este o fâşie de vreo 25 de metri. O altă bucată de zăpadă mai este paralel cu linia telescaunului. Acolo s-a adăpostit datorită parazăpezilor care sunt montate acolo de vreo trei sezoane. Sunt foarte mulţi turişti din Republica Moldova", a declarat ieri Toma Morţilă, unul din cei mai buni instructori de schi şi snowboard de la noi din ţară. În tot acest timp, la Buşteni s-a produs zăpadă artificială, astfel că şi pe Pârtia Kalinderu se poate schia foarte bine.


RISC DE AVALANŞĂ!
Meteorologii au anunţat ieri că există risc de avalanşă de gradul al patrulea, din cinci posibile, la înălţimi mai mari de 1.800 de metri, în Munţii Făgăraş. Conform meteorologilor, situaţia se datorea­ză stratului de 60 de centimetri de ză­pa­dă proaspătă, stratul total de zăpadă de la Bâlea Lac fiind de 110 centimetri. În zonă este foarte frig, ziua înregistrându-se -17°C.

Salvamontiştii sibieni îi avertizează pe turişti să fie foarte atenţi, să nu se îndepărteze de cabane, să urce doar cu telecabina la munte şi să nu practice sporturile de iarnă. În zona turistică Bâlea Lac, accesul la cabane se poate face doar cu telecabina care urcă de la Bâlea Cascadă. În căldarea Bâlea, deplasările trebuie făcute respectând toate condiţiile impuse de perioada în care riscul de avalanşă rămâne ridicat. În plus, salvamontiştii recomandă turiştilor care se deplasează în zona montană să fie echipaţi specific perioadei de iarnă şi cu echipament de salvare din avalanşă - sondă de avalanşe, lopată de zăpadă şi dispozitiv electronic de căutare în avalanşă. Interdicţiile se menţin pentru următoarele două zile, riscul de avalanşă rămânând constant. Potrivit statisticilor, risc de avalanşă de gradul patru în Munţii Făgăraş nu s-a mai înregistrat din 13 martie 2009.


VISCOL LA MUNTE
În zilele următoare, vremea va fi marcată de o uşoară creştere a temperatu­rilor, suficient pentru ca ninsorile să se transforme în ploi. Astăzi, în zona montană cerul va fi mai mult noros, iar spre seară şi noaptea vor fi precipitaţii, predominant ninsori, pe arii extinse în Munţii Banatului şi în vestul Carpaţilor Meridionali, unde cantităţile de apă vor fi mai însemnate, şi local în restul zonei montane. Vântul va sufla tare pe creste, viscolind ninsoarea. Temperatura aerului va avea valori maxime comparabile cu cele din ziua precedentă şi minime în uşoară creştere faţă de noaptea anterioară. În orele dimineţii, pe văi şi în depresiuni va fi ceaţă. Mâine vremea se va încălzi, dar va fi în general închisă. Vor fi precipitaţii mixte în Carpaţii Occidentali şi local în restul zonei montane. Vor fi condiţii de polei.


TOFALVI PLEACĂ AZI!
Mâine, în cadrul etapei de Cupă Mondială la biatlon care are loc la Oberhof - Germania, Eva Tofalvi nu va face parte din ştafeta feminină care va re­pre­zenta ţara noastră în concursul ce se va desfăşura în Alpii Bavarezi. Biatlo­nis­ta din Băile Harghita a petrecut Săr­bă­torile acasă, în vreme ce colegele sale, Dana Plotogea, Alexandra Stoian, Mi­haela Purdea, Reka Ferencz şi Emoke Szocs s-au aflat la Oberhof, acolo unde s-au antrenat în speranţa că vor putea prinde un loc pe podium la Jocurile Olimpice.

 

TRAGEDIE ÎN ALPI!
Cel puţin cinci persoane au murit, iar alte trei au fost date dispărute în Alpii elveţieni, din cauza avalanşelor, au anun­ţat oficiali din cadrul serviciilor de intervenţie şi de poliţie. O primă avalanşă a avut loc la ora locală 11:30 în Alpii ber­nezi, un schior fiind acoperit de zăpadă. În timpul căutărilor, o altă avalanşă i-a surprins, după jumătate de oră, pe schiori şi me­di­cul sosit la faţa locului. Opt elicoptere, la bordul cărora se aflau medici, echipe de intervenţie şi câini special an­tre­naţi, au fost trimise la locul producerii accidentului. Opt persoane au fost găsite de salvatori în viaţă, dintre care unele în stare critică, a anunţat poliţia cantonului Ber­na. Trei dintre acestea, între care şi medicul ajuns anterior la faţa locului, au decedat la spital. Un turist a fost ulterior găsit mort în masa de zăpadă. Trei persoane sunt, în plus, date dispărute, a anunţat poliţia. În cantonul Valais, un ghid montan şi clientul său, a cărui identitate nu a fost stabilită oficial, au fost surprinşi de o avalanşă. Ghidul a supra­vie­ţuit, dar clientul său a decedat pe loc. Corpul acestuia a fost găsit îngropat sub un strat de zăpadă de 80 de centrimetri. Potrivit Institutului pentru studierea avalanşelor, în cea mai mare parte a Alpilor pericolul producerii de avalanşe este în prezent ridicat, aflându-se la nivelul 3 pe o scară în care nivelul maxim este 5.

×
Subiecte în articol: jurnalul de schi