x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Sinaia :Troiene la sfârşitul lunii martie

Sinaia :Troiene la sfârşitul lunii martie

de Sorin Anghel    |    27 Mar 2009   •   00:00
Sinaia :Troiene la sfârşitul lunii martie
Sursa foto: Mihai Stanciu/

Sezonul de schi de anul acesta va fi unul mai lung ca niciodată. Suntem în ultimul week-end al lunii martie şi încă se mai poate schia şi în staţiuni precum Vatra Dornei, Borşa sau Băile Homorod.



La Sinaia şi Straja, stratul de zăpadă depăşeşte doi metri, existând toate şansele ca ultima zi pe pârtie să fie pe la jumătatea lunii mai.

Zăpada de la munte a început să îi sperie până şi pe teleferişti. "Anul ăsta parcă ne-a dat Dumnezeu zăpadă în duşmănie! Să ne săturăm. Toate văile sunt pline cu zăpadă. Cred că se va schia şi în luna iunie", spunea într-una dintre zilele acestei săptămâni unul dintre angajaţii care lucrează la telecabina din Sinaia.

Omul are foarte mare dreptate! Numai la Cota 1.400, stratul de zăpadă are o grosime de un metru şi jumătate. Pe Carp e ca în basme, la fel şi pe Drumul de Vară, numai că oamenii locului au decis să anunţe că aceste pârtii sunt închise deoarece pericolul producerii de avalanşe este destul de ridicat. Dar chiar şi aşa, tot se găsesc câţiva amatori de sporturi extreme îmbrăcaţi în blugi care să refuze telecabina pentru a coborî pe schiuri sau cu placa de la Cota 2.000. În Valea Dorului, stratul de zăpadă trece lejer de doi metri. Totul este alb, iar gardurile de pe marginea pârtiilor montate pentru a adăposti zăpada, nu se mai văd. Fenomenal!

STAICU, LA VANCOUVER
Vestea săptămânii în schiul alpin este reprezentată de calificarea lui Dragoş Staicu la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver, din 2010. Schiorul din Predeal a reuşit acest lucru în urma curselor de Coborâre ce au avut loc săptămâna aceasta, la Kope.

O adevărată surpriză pentru lumea schiului alpin românesc! O notă foarte bună pentru un schior care s-a ambiţionat să creadă până la capăt în şansele sale. Ioan Nan, un alt sportiv aflat acum în primii 500 de slalomişti ai lumii, lucru care îi conferă dreptul de a merge şi el în Canada, a câştigat titlul naţional la Combinata Alpină. La feminin s-a impus Edit Miklos. Ioan Achiriloaie a câştigat la juniori, în vreme de Kinga Bojthe a învins în concursul junioarelor.


Prognoza sfârşitului de săptămână

Temperaturile scăzute cu care ne-am obişnuit până acum încep să crească, fapt pentru care week-end-ul acesta va fi unul cu adevărat de primăvară. Chiar dacă vineri vor mai cădea ploi în partea de nord şi de nord-vest a ţării, restul teritoriului va avea parte de cer variabil şi de maxime de până la 15°C. În ceea ce priveşte ziua de sâmbătă, aceasta nu se va deosbi foarte mult de ziua precedentă, ploile înregistrându-se doar în Banat şi Oltenia. Valorile temperaturilor maxime de sâmbătă vor fi cuprinse între 10°C şi 18°C, iar cerul va fi variabil. Duminică se schimbă puţin lucrurile, în sensul că ploile vor fi semnalate în majoritatea regiunilor ţării, excepţie făcând Dobrogea. Cât despre temperaturile maxime ale ultimei zile de week-end, acestea vor fi cuprinse între 13°C şi 18°C.

Dacă aruncăm un ochi şi în Capitală, vom vedea că lucrurile vor sta la fel ca în restul ţării. Azi va fi vreme frumoasă, cu temperaturi mai ridicate decât s-au înregistrat până acum şi o maximă de 12°C...13°C. Nici sâmbătă ploaia nu va da târcoale Bucureştiului, cerul rămânând variabil, iar temperatura va mai creşte faţă de azi, ajungând până la 17°C...18°C. Ultima zi a week-end-ului va aduce din nou vreme frumoasă, iar spre seară va ploua.

×
Subiecte în articol: ski express