x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Start la “Europene”

Start la “Europene”

de Sorin Anghel    |    22 Feb 2008   •   00:00
Start la “Europene”

Cupa Europeană şi Cupa Open a Ro­mâ­niei la skiboard sunt întrecerile găz­duite în acest week-end de sta­ţi­u­nea Buşteni. La baza pârtiei a fost amenajat un snowpark de dimensiuni uriaşe.

Cupa Europeană şi Cupa Open a Ro­mâ­niei la skiboard sunt întrecerile găz­duite în acest week-end de sta­ţi­u­nea Buşteni. La baza pârtiei a fost amenajat un snowpark de dimensiuni uriaşe.

 

Uşor, uşor, România începe să se mişte în ceea ce priveşte sporturile de iarnă şi turismul montan. În 2013 vom or­ga­niza Festivalul Olimpic al Tineretului European pe Valea Superioară a Praho­vei, dar până atunci ne “antrenăm” cu întreceri la scară mai mică. Pentru al doilea an conse­cutiv, ţara noastră găzduieşte zilele acestea o cupă inter­na­ţi­o­nală de skiboard, un sport apă­rut în urmă cu câţiva ani în SUA. Sportivii folosesc schiuri mult mai scurte decât cele obişnuite. În plus, lăţimea este mult mai mare, permiţând realizarea de acrobaţii. După ce anul trecut staţiunea Predeal a fost gazda Cupei Mondiale – prima ediţie –, de ieri au început la Buşteni Cupa Europeană la Skiboard şi Cupa Open a României. Organizate cu sprijinul Primăriei, cele două întreceri au adunat la start concurenţi din în­trea­ga lume. Cea mai numeroasă echipă este cea a ţării noastre, zece rideri din Carpaţi în rol de “Şoimii Patriei” încercând să obţină o me­da­lie.

  

GOGULE, PROBLEME! Lucrurile au fost făcute româneşte, că doar nu era să importăm noi seriozitate de pe la alţii. Din cauza organizării tradiţionale, probele de ieri, Slalom Paralel şi Cross, au început cu o în­târ­zi­ere de trei ore, timp în care riderii s-au acomo­dat cu Pârtia Kalinderu. După ce s-a dat startul, lucrurile au intrat în normal, astfel că nu au mai apărut probleme. Doar ceva accidentări “light” – o entorsă, o contuzie – specifice sporturilor extreme. “Am făcut 120 de metri cubi de zăpadă artificială. Nu vor fi probleme din acest punct de vedere”, a declarat Mihai Dobre, administratorul Pârtiei Kalinderu. Pentru ca probele să se ţină în bune condiţii, Primăria Buşteni a decis să nu permită accesul turiştilor pe pârtie. De astăzi, lucrurile vor reveni la normal şi se va schia în condiţii excelente.

  

Cupa Drumarilor

Astăzi şi mâine se desfăşoară pe Pârtia Clăbucet din Predeal Cupa Drumarilor, aceasta fiind cea mai veche competiţie de schi alpin din ţara noastră. Prima ediţie a avut loc în anul 1952, atunci când muncitorii care lucrau la drumul ce leagă acum Sinaia de Cota 1.400 au fost surprinşi de ninsoare şi s-au luat la întrecere pe schiuri. Competiţia este coordonată de Fun­da­ţia Alfa 2.000, care va organiza în perioada 7-8 martie şi Cupa IPA, ce va fi găzduită de Azuga. În acest week-end se desfăşoară la Păltiniş “Red Bull 1.000 trails”, singurul raliu de snowmobile de la noi din ţară. La startul competiţiei şi-au anunţat prezenţa 120 de concurenţi, care se vor întrece pe distanţe cuprinse între 100 şi 250 de kilometri. Edi­ţi­a din acest an a fost pregătită şi va fi coordonată de Martin Frei­na­de­metz, multiplul campion mondial la snowboard. Acesta locuieşte în Sibiu, fiind că­să­torit de câţiva ani cu o româncă.

• D. Tomozei

 

Sorin Anghel ,Buşteni

×
Subiecte în articol: ski express cupa