x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Staţiunea Straja s-a blocat din cauza ninsorii / fotoreportaj

Staţiunea Straja s-a blocat din cauza ninsorii / fotoreportaj

de Sorin Anghel    |    15 Dec 2008   •   00:00
Staţiunea Straja s-a blocat din cauza ninsorii / fotoreportaj

Nu a fost un week-end tocmai bun la munte. S-a schiat doar în câteva staţiuni, dar şi acolo cu probleme. A nins în Retezat şi în Munţii Banatului. Nu mult, dar suficient pentru ca, la Straja, circulaţia să se blocheze din nou.



Parcă e un făcut. În fiecare duminică, circulaţia rutieră din staţiunea hunedoreană Straja, situată pe Valea Jiului, în Masivul Vâlcan din Munţii Retezat, se blochează. De fiecare dată, de vină este ninsoarea care îi surprinde pe turiştii care au urcat pe munte, la 1.400 de metri altitudine, la jumătatea lunii decembrie, cu maşinile neechipate de iarnă. "E patinoar la intrarea în staţiune. Cum a nins un pic, cum au apărut probleme. Oamenii au urcat pe munte pentru că au văzut drumul curăţat şi nu s-au gândit că ar putea să ningă. Noi, cabanierii din Straja, ne bucurăm foarte mult că a nins. Stratul de zăpadă este acum destul de gros pentru a se schia în cele mai bune condiţii, aşa că turiştii vor continua să vină la noi. Mai rău e cu turiştii care au venit la sfârşitul săptămânii în plimbare – şi-au lăsat maşinile în parcare şi, când au vrut să plece, le-au găsit acoperite cu zăpadă", a declarat Mihaela Huda, de la Platoul Soarelui, una dintre cabanele aflate chiar pe pârtiile din staţiunea hunedoreană. Nu e cazul să ne alarmăm prea tare. Până la urmă, ce înseamnă muntele? Aventură! La Straja, ninsoarea a fost una furioasă. Nu se vedea prea mult în faţa ochilor, dar schiorii nu au ţinut cont de acest lucru şi s-au distrat pe pârtii. Iar veştile despre ninsoare nu se opresc. Şi în zilele următoare, vremea se va încadra în aceleaşi coordonate. Ninsori şi vânt care a viscolit şi chiar a spulberat zăpada s-au înregistrat şi la Semenic şi la Muntele Mic. Vizitaţi secţiunea Camere Live de pe www.jurnalul.ro pentru a urmări imagini live din staţiunile de pe Valea Jiului, Straja şi Parâng.

ZĂPADĂ CU PORŢIA

Dacă vrem să fim răutăcioşi, am putea spune că pe Valea Prahovei este zăpadă după sufletul omului. Dar nu suntem! Sâmbătă a fulguit un pic la Buşteni, iar ieri parcă s-a mai pus o palmă de zăpadă. Insuficient pentru schi. "Nu lăsăm turiştii să vină cu schiurile, pentru că îşi pot strica echipamentul. Din două viraje ar ajunge pe iarbă. Aşteptăm să ningă mai mult, dar cel mai mult ne dorim să fie frig, ca să putem produce zăpadă artificială", a spus Mihai Dobre, de la pârtia Kalinderu din Buşteni. Sezonul viitor, sub Caraiman va fi amenajată încă o pârtie, dedicată practicanţilor de snowboard, şi va fi montată instalaţia de nocturnă. Accesând secţiunea Camere Live de pe www.jurnalul.ro puteţi vedea în timp real imagini de pe pârtia Kalinderu din Buşteni. La Sinaia a nins un pic mai mult în Valea Dorului, iar, dacă vântul nu îşi face de cap zilele acestea, la sfârşitul săptămânii se va putea schia.

ATENŢIE LA NEATENŢIE!
În week-end-ul ce cu tristeţe a rămas în urmă, s-au semnalat precipitaţii mixte, iar la peste 1.500 de metri altitudine a nins. Vântul a prezentat intensificări, la Vf. Omu atingând viteza de 144 km/h la rafală, în vreme ce la Bâlea Lac a ajuns la 65 km/h. În aceste condiţii, s-au format noi plăci de vânt pe versanţii nordici şi nord-vestici. Stratul de zăpadă a crescut un pic, dar a fost spulberat de vânt în zonele înalte. Astăzi, cel mai consistent strat de zăpadă este la Bâlea Lac şi atinge grosimea de 150 de centimetri. În Munţii Făgăraş, la suprafaţă să regăsesc plăci de vânt, formate pe strat de zăpadă proaspătă, care nu are o stabilitate prea bună pe pantele mai înclinate. Declanşările sunt posibile chiar şi în condiţiile unei slabe supraîncărcări cu turişti sau schiuri. Din cauza faptului că în unele locuri sunt posibile declanşări spontane de avalanşe medii şi câteodată chiar mari, a fost instituit cod portocaliu de avalanşă. În Masivul Bucegi, vântul a transportat zăpada în zonele adăpostite şi pe văi, formând depozite consistente. Meteorologii au instituit aici cod galben de avalanşă.

S-A DESCHIS CIRCUL
La Predeal a fost minune mare în acest week-end. Sâmbătă seară a fost deschis sezonul de schi în mod oficial. Dar evenimentul nu a avut loc pe pârtii, ci pe patinoarul amenajat în centrul staţiunii. Bomboana pe colivă a fost pusă atunci când s-a descoperit că turiştii nu au putut închiria patine deoarece la centrele de echipament sportiv au fost aduse foarte puţine. O treabă specifică celor de pe Valea Prahovei, care demonstrează din nou faptul că interesul propriu e mai important decât cel al staţiunii. Dar asta nu trebuie să mire pe nimeni. Bulgarii au deschis sezonul de schi la Bansko alături de campionii olimpici Hanni şi Andreas Wenzel, campionul mondial Harti Weirather, fostul antrenor al lui Alberto Tomba, italianul Gustavo Thoeni, şi marea legendă a schiului alpin Marc Girardelli. La noi se amenajează patinoare şi cântă Akcent. Bulgarii organizează concursuri de Cupă Mondială, noi nu suntem în stare să punem la punct pista de biatlon de pe Valea Râşnoavei, unde s-ar putea organiza Cupa Europei.


Click pe imagine pentru fotoreportaj

×
Subiecte în articol: zăpadă