x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Turul Franţei 2012: Cavendish, tricoul verde sau aurul olimpic?

Turul Franţei 2012: Cavendish, tricoul verde sau aurul olimpic?

de Sorin Anghel    |    26 Iun 2012   •   18:57
Turul Franţei 2012: Cavendish, tricoul verde sau aurul olimpic?

In conditiile in care australianul Cadel Evans este dat drept mare favorit la castigarea tricoului galben, lumea ciclismului mondial s-a lansat in aceste zile in speculatii cu privire la rutierul care va obtine tricoul verde, adresat celui mai bun sprinter, in Turul Frantei. In mod firesc, Mark Cavendish, campion mondial sI omul care a triumfat in 2011, ar trebui sa fie cotat cu prima sansa. Numai ca britanicul isI doreste anul acesta sa castige sI medalia de aur la Jocurile Olimpice. Cursa de la Londra este programata la numai 6 zile distanta de finalul Marii Bucle si este aproape imposibil ca un rutier ce a tras tare in cele trei saptamani de pedalat prin Hexagon sa mai detina forta necesara pentru a castiga si aurul olimpic.

Chiar daca nu recunoaste acest lucru, pe chipul lui Cavendish se citeste limpede ca nu este tocmai fericit la Sky, echipa la care a ajuns dupa disparitia HTC Highroad. Britanicul este de parere ca acum pedaleaza pentru cel mai puternic "team' care va lua startul in Marea Bucla si nu vede un impediment in faptul ca Bradley Wiggins este liderul grupului.

"Ma bucur ca sunt intr-o forma foarte buna. Pot sa spun ca nu m-am simtit niciodata asa de bine inaintea TuruluI Frantei. Eu voi da totul pentru a castiga tricoul verde. Eu nu am fost niciodata atras de lucrurile foarte bine calculate. Eu sunt sportiv, nu sunt un savant', spune Cavendish, care sustine ca nu tine cu disperare sa castige tricoul verde la Paris. Rutierul de la Sky lasa astfel o portita spre un eventual abandon inaintea Pirineilor, astfel incat sa se odihneasca pentru Jocurile Olimpice.

Cavendish are ghinionul ca Bradley Wiggins este intr-o forma buna, iar cei de la Sky au anuntat ca vor face totul pentru a-l ajuta sa castige tricoul galben. In aceste conditii, Cavendish va lupta de unul singur pentru pozitia de lider in clasamentul sprinterilor. "As vrea sa castig tricoul verde si cred ca am mari sanse deoarece anul acesta nu vor fi suficiente doar victoriile de etapa, ci si punctele obtinute la sprinturile intermediare. Voi avea foarte multa treaba in iulie, care va fi o luna foarte lunga', a declarat Cavendish, facand aluzie la cursa olimpica ce se va desfasura sambata, 29 iulie, la mai putin de o saptamana dupa ce editia de anul acesta a TuruluI Frantei se va fi incheiat.

Britanicul este constient ca eforturile coechipierilor de la Sky se vor indrepta catre Bradley Wiggins, motiv pentru care spune ca ii va fi foarte greu sa obtina la fel de multe victorii de etapa ca in 2011, cand a triumfat de cinci ori. "Nu imi fac griji. Am castigat titlul de campion mondial fara prea mult ajutor. Am nevoie de cel mult doi oameni ca sa ajung in pozitie buna pe ultimii 200 de metri. Este normal ca baietii de la Sky sa traga pentru Bradley Wiggins. Este o ocazie unica pentru el de a castiga Turul Frantei. Ar fi ideal pentru Sky si pentru Marea Britanie sa plecam de la Paris cu tricoul galben si cu tricoul verde', a concluzionat campionul mondial.

×