x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Turul Franţei 2012: Cod galben de ciclism!

Turul Franţei 2012: Cod galben de ciclism!

de Sorin Anghel    |    25 Iun 2012   •   13:51
Turul Franţei 2012: Cod galben de ciclism!

Am intrat in "saptamana galbena'. Sambata, 30 iunie, la Liege – Belgia, se va da Marele Start in Turul Frantei la Ciclism. Vremea nu este tocmai prietenoasa cu un roman care a plecat din tara, de la temperaturi caniculare, si a gasit in Belgia ploi sacaitoare, vant si temperaturi care ajung cu greu la valoarea de 15°C.

Pentru ca Liege este un oras puternic industrializat, care iti lasa impresia ca esti la Galati, organizatorii Marii Bucla au implicat intreaga provincie in primele etape ale intrecerii, sperandu-se astfel la o prezenta record din partea spectatorilor. Ieri, in Piata Saint-Lambert, acolo unde va avea loc joi seara prezentarea echipelor, se faceau ultimele retusuri. Exact ca atunci cand cineva important vine la Bucuresti intr-o vizita, se planteaza flori, se tunde iarba, se matura si se spala trotuarele. Localnicilor le pasa prea putin. Sau daca le pasa, nu o arata deocamdata.

Inaintea prezentarii oficiale a echipelor de joi, a conferintelor de presa de vineri si a Prologului de sambata, cei care vor incepe editia cu numarul 99 a Turului Frantei vor fi iubitorii ciclismului. Acestia vor fi prezenti miercuri, de la ora 13:30, la Halle des Foires din Liege pentru deschiderea oficiala a Caravanei, ocazie cu care vor putea sta de vorba cu toti cei implicati in Marea Bucla.

In conditiile in care Alberto Contador, suspendat pentru dopaj, si Andy Schleck, indisponibil din cauza unor probleme de sanatate, absenteaza, australianul Cadel Evans, castigator al tricoului galben in 2011, este anuntat drept principal favorit. Asta mai cu seama pentru ca echipa sa, BMC, va aduce in Marea Bucla doar rutieri odihniti, care nu au concurat anul acesta in Turul Italiei. Obiectivul "cangurului' este reeditarea succesului de anul trecut. Cadel are si avantajul ca traseul de anul acesta este unul mai usor decat la editiile precedente. Specialistii sunt de parere ca intr-o astfel de cursa, sansele ca tricoul galben sa ajunga la rutier mai complex sunt destul de mari. Jurnalul National este singurul ziar din Romania care va transmite si in 2012 corespondente zilnice din Turul Frantei.

Nibali vrea tricoul galben

Marco Pantani este ultimul italian care a reusit sa castige Turul Frantei. Din 1998, nici un rutier din Cizma nu a mai triumfat in Marea Bucla. Vincenzo Nibali isi doreste foarte mult ca anul acesta sa plece de la Paris avand pe umeri tricoul galben. Sicilianul in varsta de 27 de ani este unul dintre oamenii de care trebuie sa se teama Cadel Evans. "Va fi foarte dificil sa castig. Trebuie sa raman mereu cu picioarele pe pamant, sa fiu mereu concentrat si sa fac totul exact atunci cand trebuie. M-am pregatit foarte bine si sunt in cea mai buna forma', a declarat rutierul de la Liquigas. Nibali se bazeaza anul acesta pe ajutorul lui Ivan Basso.

Tony Martin este in forma

In ciuda problemelor medicale pe care inca le mai are, Tony Martin a reusit sa devina, la sfarsitul saptamanii trecute, campionul Germaniei la contra-timp. Neamtul recunoaste ca va participa la Turul Frantei cu scopul de a castiga toate cele trei contra-timpuri din program. La Prolog, rutierul de la Omega – Pharma il are ca rival pe Fabian Cancellara. Elvetianul a mai castigat la Liege si in 2004. Interesant este ca ambii rutieri au avut probleme cu clavicula anul acesta. Martin a fost lovit de o masina in aprilie, in vreme ce elvetianul, campion national si el, a cazut in Turul Flandrei.

×