x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Turul Franţei: Boasson Hagen, noua minune!

Turul Franţei: Boasson Hagen, noua minune!

de Sorin Anghel    |    19 Iul 2011   •   21:00
Turul Franţei: Boasson Hagen, noua minune!

Pe ultima coborare, lumina proasta le-a dat batai de cap rutierilor. Organizatorii au fost criticati pentru traseul ales.

Desi este un simbol al Frantei, Marea Bucla nu mai este de multa vreme o competitie care se desfasoara doar in Hexagon. Tarile vecine s-au bucurat rand pe rand atunci cand traseul le-a trecut pragul. Anul acesta, doar italienii au avut privilegiul sa primeasca Turul Frantei.

Pinerolo, un orasel aflat la poalele Alpilor, langa Torino, are 36.000 de locuitori. Apropierea de Hexagon nu este doar una geografica, ci si istorica. Asezarea a apartinut intr-o vreme francezilor. Anual, aici sosesc 70.000 de turisti care viziteaza cetatile din aproapiere. Armata italiana are o unitate importanta in Pinerolo, scopul acesteia fiind de-a lungul vremii de a asigura linistea in Alpi. Strazile sunt pitoresti, au un aer medieval, fiind mereu pline de curiosi.

Katusha a confirmat ieri ca Alexandre Kolobnev este suspendat dupa ce a fost depistat pozitiv cu hidroclorotiazida. Si rezultatul probei B a confirmat faptul ca rutierul s-a dopat, astfel ca rusul trebuie sa plateasca echipei sale o amenda de 500.000 de lire sterline. UCI si Federatia Rusa de Ciclism nu au anuntat inca durata suspendarii.

Etapa de ieri a fost prima desfasurata anul acesta in Alpi. Un traseu cu multe catarari si un final in coborare, mult mai abrupt ca la Gap. Nu ascensiunile le-au dat bataie de cap rutierilor, ci caldura. Soarele a dogorit fara mila, astfel ca ritmul in care s-a pedalat n-a fost tocmai cel mai bun.

Invingator a iesit norvegianul Edvald Boasson Hagen. Norvegianul este noua minune a ciclismul mondial. Este la a doua victorie de etapa in actuala editie a Marii Bucla si nu ar trebui sa mire pe nimeni daca sezoanele viitoare va purta tricoul galben.

In plutonul favoritilor, tot Alberto Contador a fost cel care a luat initiativa. Spaniolul a aplicat acceasi tactica ca acum doua zile. A atacat pe ultima catarare, dorind sa fie in fata rivalilor atunci cand incepe coborarea. Rutierul de la Saxo Bank n-a reusit sa recupereze timp insa decat in fata lui Thomas Voeckler. Francezul a ramas liderul clasamentului general, avand acum un avans de un minut si 18 secunde fata de Cadel Evans, ocupantul locului secund.

Azi are loc cea mai grea etapa din Alpi. Rutierii vor avea de urcat pe Col Agnel – 2.744 metri altitudine, Col d’Izoard – 2.360 metri altitudine si Col du Galibier – 2.645 metri altitudine. Toate cele trei catarari au grad maxim de dificultate. Traseul, de la Pinerolo pana la Galibier – Serre – Chevalier, masoara 200,5 kilometri. Temperatura maxima prognozata este de 28°C. Mai multe stiri despre Marea Bucla gasiti pe www.jurnalul.ro.

×
Subiecte în articol: turul frantei 2011