x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Turul Franţei: Bradley Wiggins merge ca un ceas!

Turul Franţei: Bradley Wiggins merge ca un ceas!

de Sorin Anghel    |    09 Iul 2012   •   15:55
Turul Franţei: Bradley Wiggins merge ca un ceas!

Liderul clasamentului general este la un minut si 53 de secunde in fata lui Cadel Evans.

Dupa doua etape in care cataratorii au avut ocazia sa se remarce, rutierii din Marea Bucla au avut ieri parte de un contra-timp individual intins intre Arc-et-Senans si Besancon, pe o distanta de 41,5 kilometri.

Startul s-a dat de la poalele Muntilor Jura, dintr-un sat in care populatia isi imparte timpul intre cresterea animalelor si prelucrarea lemnului. Exista si turism, unul foarte puternic. Acest lucru se datoreaza Salinei Regale, care atrage anual 130.000 de vizitatori. Salina a fost construita la cererea lui Ludovic al XV-lea si are forma de semiluna. In 1982, Salina Regala a intrat in Patrimoniul Unesco.

Unde putea sa fie linia de sosire a unui contra-timp daca nu la Besancon, oras recunoscut la nivel mondial drept un mare centru al orologiei? Orasul de 120.000 de locuitori are un bogat patrimoniu istoric. Victor Hugo este cea mai cunoscuta personalitate care s-a nascut aici.

Contra-timpul individual de ieri n-a reprezentat altceva decat o foarte buna ocazie pentru ca Bradley Wiggins sa-si mareasca in clasamentul general fata de rivalul sau, Cadel Evans. Rutierul de la Sky a castigat etapa de ieri si are acum un avans de un minut si 53 de secunde fata de australianul care a primit anul trecut tricoul galben la Paris. Interesant este ca britanicul l-a depasit pe rivalul sau numai datorita timpilor inregistrati in probele de contra-timp desfasurate pana acum in Marea Bucla. In rest, cei doi au mers intotdeauna in acelasi pluton. Celor zece secunde de avans de la Liege li s-au mai adaugat ieri un minut si 43 de secunde.

In acest conditii, Cadel Evans, un rutier caruia nu i-a placut niciodata statutul de favorit, este nevoit sa atace in etapele din munti. Mai mult ca sigur, australianul va amana atacul pentru Pirinei, el fiind un adept al loviturilor date in ultima saptamana din Turul Frantei. De remarcat faptul ca cei de la Sky se misca mult mai bine ca rivalii de la BMC, chiar daca toti coechipierii lui Cadel Evans s-au pregatit special anul acesta pentru intrecerea din Hexagon. Ieri, de exemplu, locul al doilea a fost ocupat de catre Christopher Froome, acesta fiind acum al treilea la “general', cu o intarziere de doua minute si 7 secunde fata de purtatorul tricoului galben. Vincenzo Nibali este acum pe patru, cu doua minute si 23 de secunde intarziere.

Astazi este zi de pauza in Marea Bucla. Maine, rutierii se vor intoarce in Alpi, pentru o etapa de la Macon la Bellegarde-sur-Valserine. Traseul are 194,5 kilometri si cuprinde o catarare cu grad maxim de dificultate, pe Col du Grand Colombier.

Castigatorul Il Giro a abandonat

Ryder Hesjedal, castigatorul Turului Italiei in acest an, a venit in Marea Bucla anuntand ca isi doreste foarte mult sa imbrace tricoul galben la Paris. Rutierul de la Garmin a abandonat intrecerea si a plecat deja in Spania. “Nu credeam ca voi ajunge sa plec din Turul Frantei accidentat. ãtiu ca ar fi fost greu sa castig tricoul galben, dar m-am simtit mult mai bine ca la Turul Italiei. Lucrul acesta este foarte frustrant', a declarat canadianul. Rutierul nu a dorit sa comenteze faptul ca accidentul petrecut vineri la Metz, cand s-a numarat printre victime, ar fi fost provocat intentionat.

×