x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Turul Franţei: Greipel îl domină pe Mark Cavendish

Turul Franţei: Greipel îl domină pe Mark Cavendish

de Sorin Anghel    |    05 Iul 2012   •   15:57
Turul Franţei: Greipel îl domină pe Mark Cavendish
Corespondenta din Saint-Quentin
Cavendish a cazut acum doua zile la Rouen. Ieri, a fost randu lui Peter Sagan sa faca cunostinta cu asfaltul.

Inca o etapa de plat in Turul Frantei, inca o zi plictisitoare pe traseu si un final nebun, destinat sprinterilor. Rutierii au ajuns ieri dupa-amiaza la Saint-Quentin, oras aflat la nord de Paris, cu o populatie de 58.000 de locuitori. Chiar daca are un patrimoniu istoric foarte bogat, localitatea este fruntasa in domeniul tehnologiei informatiilor si comunicatiilor. Parcul Champs Elysees are o suprafata de 13 hectare si este foarte cautat de catre localnici, care mai au la dispozitie patinoar, strand, sala de bowling si de fitness.

La Saint-Quentin, Andre Greipel a trecut primul linia de sosire si a demonstrat ca victoria de ieri, cand Mark Cavendish a cazut cu 3 kilometri inaintea liniei de sosire, nu a fost intamplatoare. Rutierul de la Lotto – Belisol s-a duelat ieri cu rivalul de la Sky si a castigat datorita diferentei de gabarit. Situatia in partea superioata a clasamentului general a ramas neschimbata. Peter Sagan, desi a cazut la fel cum a facut-o Cavendish acum doua zile, a ramas cu tricoul verde.

De astazi, rutierii incep sa pedaleze spre vestul Hexagonului. In etapa a 6-a se va merge de la Epernay pana la Metz, pe o distanta de 207,5 kilometri. Este ultima ocazie pentru sprinteri de a castiga o cursa inaintea Alpilor. Pe traseu se gaseste un sprint, la St-Mihiel, si o catarare foarte usoara, la Cote de Buxieres. Itinerariul ce va fi parcurs astazi de Caravana Turului Frantei este unul plin de nostalgie si trece pe langa lacul Madine.

Epernay este cunoscut de toata lumea drept "capitala sampaniei'. Cele 30.000 de hectare de vita de vie atrag anual 450.000 de vizitatori. Calitatea vietii este considerata ca fiind destul de ridicata, asta datorita mediului natural deosebit. Patrimoniul cultural este reprezentat de Turul Castellane, Teatrul Gabrille Dorziat si hoteluri unice, construite in stilurile renascentist si clasic. Avenue de Champagne este cea mai importanta strada a orasului si a fost selectata pentru includerea in Patrimoniul UNESCO. In beciurile din Epernay sunt stocate cam doua sute de milioane de sticle cu sampanie.

Sambata are loc etapa a 7-a, 199 km, cu startul la Tomblaine si sosirea in La Planche des Belles Filles. Duminica se va pedala pe o distanta de 157,5 kilometri, de la Belfort pana la Porrentruy, in Elvetia. Luni este programat al doilea contra-timp individual, de la Arc-et-Senans pana la Besancon, pe o distanta de 41,5 kilometri. Marti va fi zi de pauza in Marea Bucla, iar miercuri si joi se vor tine cele mai grele etape din Alpi.

Scandal pe seama lui Armstrong
Chiar daca s-a retras din activitatea competitionala, Lance Armstrong, de sapte ori castigator al Marii Bucle, este din nou in atentia lumii. George Hincapie, Levi Leipheimer, Christian Vande Velde si David Zabriskie au marturisit ca l-au vazut pe american, in perioada 1998 – 2010, folosind substante interzise. Cei patru sunt prezenti la editia de acum a Turului Frantei, dar au anuntat ca nu vor participa la Jocurile Olimpice de la Londra. Pana la finalul anchetei, Armstrong nu are voie sa participe la nici o intrecere sportiva.

×
Subiecte în articol: turul frantei turul frantei 2012