x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Turul Franţei: Greipel, un oportunist!

Turul Franţei: Greipel, un oportunist!

de Sorin Anghel    |    04 Iul 2012   •   16:21
Turul Franţei: Greipel, un oportunist!
Corespondenta din Rouen
Turul Frantei este o religie. In Catedrala Notre Dame din Rouen a fost expusa bicicleta unui vicar care a participat la cateva curse importante desfasurate in Hexagon.

Caravana Turului Frantei a gustat un pic din parfumul Senei. Rutierii au ajuns la Rouen, oras cu 113.000 locuitori, care musteste in aceasta perioada de turisti din Marea Britanie, veniti pe Valea Senei pentru a vizita manastirile Saint-Georges de Boscherville si Saint-Pierre Jumieges sau pentru a se distra la Circul Elbeuf, considerat printre cele mai renumite din Hexagon. Amatorii de drumetii au la dispozitie 80.000 de hectare din Parcul Natural Normandia pentru a se bucura de linistea naturii. De altfel, Normandia este o zona plina de istorie, dovada in acest sens fiind zecile de cladiri vechi care se gasesc in aproape toate localitatile. In Rouen, merita vazute Ceasul Astronomic – care dateaza din secolul al XIV-lea - Catedrala Notre Dame – la intrarea careia un tigan scartaie dintr-un acordeon Valurile Dunarii - si Piata Veche, care impresioneaza prin arhitectura caselor. Amatorii de ciclism se pot plimba in voie pe faleza Senei.

In mod normal, ar fi trebuit sa asistam la o victorie a lui Mark Cavendish, numai ca rutierul de la Sky a cazut rau cand mai erau doar trei kilometri pana la linia de sosire si a trebuit sa lase pe seama altor sprinteri duelul din finalul etapei. A castigat Andre Greipel, omul invins de britanic in urma cu doua etape, la Tournai. Rutierul de la Lotto Belisol s-a batut pe ultima bucata a traseului cu Alessandro Petacchi sI Tom Veelers. "Sunt foarte bucuros pentru aceasta victorie. Efortul colegilor mei a fost impresionant. Sunt pregatit sa castig tricoul verde', a declarat invingatorul zilei. Situatia din clasamentul general a ramas neschimbata. Favoritii, cronometrati cu acelasi timp ca al castigatorului, au stat tot timpul in pluton, avand grija sa se tina departe de accidentari. Cancellara poarta si astazi tricoul galben, in vreme ce Peter Sagan ramane in verde.
Astazi, in etapa a 5-a, se pleaca din Rouen pana la Saint-Quentin. Traseul are 198,5 kilometri si cuprinde un sprint intermediar, la Bacouel. Cursa va fi una clasica, castigatorul urmand a fi stabilit in urma sprintului ce va avea loc pe ultima suta de metri a traseului.

Cadel Evans, nemultumit
In clasamentul general, Bradley Wiggins are un avans de zece secunde fata de Cadel Evans, castigatorul de anul trecut al Marii Bucle. Situatia nu este pe placul australianului, care asteapta insa etapele de munte a trece inaintea rutierului se la Sky. "Nu e chiar bine ca sunt in spatele lui Bradley Wiggins. Va trebui sa atac. Oricum, cel mai mult ma bucura faptul ca m-am tinut departe de ghinioane pana acum. Cei de la Sky au un om in minut acum, iar noi trebuie sa profitam', a declarat Cadel Evans.

Nechita, fan Bradley Wiggins
Andrei Nechita, singurul ciclist roman care va reprezenta Romania la Jocurile Olimpice de la Londra, este de parere ca britanicul Bradley Wiggins este favorit la castigarea editiei din acest an a Turului Frantei. "Wiggins a mers foarte bine pana acum si cred ca este intr-o forma foarte buna. Are avantajul ca l-a invins deja in acest an pe Cadel Evans. El vrea sa profite de absentele lui Contador sI Andy Schleck pentru a castiga tricoul galben', este de parere rutierul roman. Nechita a facut parte intr-o vreme din lotul largit al celor de la Liquigas. El isi doreste o clasare cat mai buna la Londra pentru a intoarce elita ciclismului mondial.

×
Subiecte în articol: turul frantei turul frantei 2012