x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Turul Franţei: Luis Leon Sanchez, toreador la Foix. Spaniolul de la Rabobank a triumfat aproape de graniţa cu ţara sa

Turul Franţei: Luis Leon Sanchez, toreador la Foix. Spaniolul de la Rabobank a triumfat aproape de graniţa cu ţara sa

de Sorin Anghel    |    15 Iul 2012   •   15:53
Turul Franţei: Luis Leon Sanchez, toreador la Foix. Spaniolul de la Rabobank a triumfat aproape de graniţa cu ţara sa

Marea Bucla se perinda in aceste zile pe la poalele Pirineilor. Rutierii, istoviti de atata efort, parca nu indraznesc sa urce muntii aflati la granita cu Spania. Etapa de ieri s-a intins pe 191 de kilometri, de la Limoux pana la Foix. Orasul care a gazduit sosirea este cunoscut de catre turisti datorita Castelului Comtal, care sta maiestuos pe o stanca si ofera un aer medieval localitatii. Ciclismul, drumetiile, hipismul, raftingul sau zborul cu parapanta sunt cele mai populare sporturi din aceasta regiune.

Etapa a 14-a a fost una desfasurata pe o vreme rece, cu vant puternic, specific regiunii Ariege, si ploaie marunta. Din acest motiv, numarul spectatorilor aflati pe margine nu a fost prea mare. Multi dintre turistii care au venit in week-end in sudul Frantei pentru a vedea pe viu Marea Bucla au preferat sa mearga la cumparaturi in Andorra sau in pelerinaj la Lourdes. Frigul a diluat pasiunea pentru Turul Frantei.

Cadel Evans n-are sigur noroc anul acesta. Australianul a fost actorul unei scene penibile ieri. Cand a ajuns la Mur du Peguere, rutierul de la BMC a vrut sa-si schimbe roata din spate, insa nici unul dintre mecanicii echipei sale nu era in apropiere. "Cangurul' a fost nevoit sa-l opreasca din cursa pe Amael Moinard, francezul imprumutandu-i colegului sau roata de care avea nevoie. Comedia a continuat atunci cand unul dintre oamenii din staff-ul BMC a alunecat intr-un sant in timp ce incerca sa rezolve o problema tehnica la bicicleta buclucasa a lui Evans.

Cu 11 kilometri inaintea liniei de sosire, Luis Leon Sanchez a declansat atacul decisiv. Phillippe Gilbert si Peter Sagan, doua nume importante ce tinteau victoria, au ramas in urma, astfel ca rutierul de la Rabobank a castigat intr-o maniera foarte clara. Prima victorie spaniola in editia din acest an a Marii Bucle a venit tocmai la poalele Pirineilor, Sanchez simtindu-se bine aproape de granita cu tara sa. Clasamentul general a ramas neschimbat in partea superioara. Vincenzo Nibali si Cadel Evans vor incerca sa-l dezbrace pe Wiggins de tricoul galben miercuri si joi, cand vor avea loc cele mai grele etape din Pirinei.

Astazi are loc etapa cu numarul 15, de la Samatan la Pau. Cursa nu va fi una deosebit de grea, fiind destul de posibil ca invingatorul sa fie ales in urma sprintului masiv din finalul traseului. Samatan este un oras cu numai 2.200 de locuitori, care ofera o priveliste unica asupra Pirineilor. Peisajul este unul armonios. Verdele domina totul, lasand senzatia de relaxare in randul norocosilor care ajung acolo.

Maine este zi de pauza

Inaintea catararilor din Pirinei, rutierii primesc o zi de odihna din partea organizatorilor Turului Frantei. Echipelor isi vor petrece ziua de maine la Pau, un oras pentru care Marea Bucla a devenit o obisnuinta. Proprietarii pensiunilor din Pirinei se plang de faptul ca numarul turistilor din Spania care vin anul acesta ca sa asiste la etapele de munte este mult mai mic decat in anii precedenti. Acest lucru poate fi pus pe seama faptului ca nici un iberic nu se lupta pentru castigarea tricoului galben.

×