x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Turul Franţei: Mirobolantul Voeckler, Regele Pirineilor!

Turul Franţei: Mirobolantul Voeckler, Regele Pirineilor!

de Sorin Anghel    |    18 Iul 2012   •   16:59
Turul Franţei: Mirobolantul Voeckler, Regele Pirineilor!

Al treilea an consecutiv pe Col de Tourmalet, al treilea an in care asteptarile au fost uriase. La fel de uriase au fost si temerile rutierilor care se afla in partea superioara a clasamentului general. Cea mai grea etapa din Pirinei, de la Pau pana la Bagneres-de-Luchon, a cuprins doua catarari cu grad maxim de dificultate. Degeaba insa! Bradley Wiggins, purtatorul tricoului galben, si-a conservat avantajul fata de Froome si Nibali si l-a lasat mult in urma, printre anonimi, pe Cadel Evans.

Britanicul se afla acum in linie dreapta spre victoria finala, de duminica, de la Paris. Anul acesta, absentele lui Alberto Contador si Andy Schleck au creat o uriasa oportunitate, iar rutierul de la Sky nu a ratat sansa vietii sale. El a reusit sa se instaleze in fruntea clasamentului general dupa prima saptamana de pedalat prin Hexagon. La succesul lui Wiggins au contribuit in mod decisiv rutierii de la Sky. Acestia au facut o treaba mult mai buna decat cei de la BMC, care au anuntat ca au venit in Turul Frantei cu o echipa ce s-a pregatit anul acesta special pentru Marea Bucla. Situatia lui Cadel Evans s-a inrautatit ieri! "Cangurul' nu a mai putut tine ritmul cu oamenii aflati inaintea sa in clasamentul general, astfel ca singura sa intalnire cu tricoul galben se mai poate produce acum doar in fotografiile de anul trecut, atunci cand Evans a devenit primul australian care a castigat Turul Frantei.

Rutierul de la BMC a coborat pe locul al 7-lea in acest moment, aflandu-se la 8 minute si 6 secunde in spatele lui Bradley Wiggins.
Vincenzo Nibali a avut ieri o tentativa de atac, insa a fost ajuns imediat de catre Wiggins si Froome. Italianul nu s-a bucurat deloc de sprijinul coechipierilor sai de la Liquigas, impresia generala fiind aceea ca gruparea italiana este preocupata mai mult ca Peter Sagan sa castige tricoul verde, destinat celui mai bun sprinter, decat de situatia lui Nibali.

Thomas Voeckler nu mai este acelasi din 2011, atunci cand a purtat tricoul galben pana cu doua etape inainte de sosirea de pe Champs-Elysees. Divinizat in Hexagon, rutierul de la Europcar nu rateaza nici o ocazie de a-si etala calitatile. Francezul a urcat ieri Pirineii inaintea tuturor, vrand parca sa demonstreze ca rezultatele de anul trecut nu au fost o intamplare. Voeckler a trecut primul linia de sosire, aflandu-se acum la cea de-a doua victorie din acest an in Marea Bucla. Cu mainile ridicate in aer, rutierul de la Europcar le-a multumit spectatorilor din Bagneres-de-Luchon. "A fost o etapa foarte grea. Am fost foarte atent si am trecut linia de sosire foarte bucuros. Sa castigi o etapa cu patru catarari in Pirinei este extraordinar', a declarat Thomas Voeckler.

Orasul care a gazduit sosirea este o statiune balneara situata foarte aproape de granita cu Spania. Peisajul este caracteristic unei localitati montane, fiind denumita "Regina Pirineilor'.

Frank Schleck, trimis acasa
Turul Frantei nu a fost deloc pe placul lui Frank Schleck. Rutierul de la RadioShack nu s-a bucurat de prea mult sprijin din partea echipei sale. Bomba a explodat marti seara, atunci cand Uniunea Ciclistica Internationala l-a anuntat pe rutier ca a fost depistat pozitiv cu xipamida in urma controlului anti-doping ce a avut loc sambata, 14 iulie, dupa etapa a 13-a a Marii Bucle. RadioShack a decis sa-l retraga din competitie pe Schleck. Sportivul a cerut efectuarea probe B pentru a-si demonstra nevinovatia. Daca rezultatul va fi acelasi, rutierul va fi suspendat pentru doi ani.

Port de Bales, ultima sansa
Astazi are loc ultima etapa montana din actuala editie a TuruluI Frantei. Traseul este mai usor ca ieri, dar cuprinde o catarare cu grad maxim de dificultate. Rutierii au de urcat la Port de Bales, la 1.775 metri altitudine. Chiar daca primii doi oameni din fruntea clasamentului general provin de la Sky, echipa britanica nu are parte de liniste. Bradley Wiggins si Christopher Froome nu sunt in cele mai bune relatii. De vina ar fi atitudinea superioara pe care purtatorul tricoului galben o are fata de coechipierii sai. Mark Cavendish deja s-a resemnat si asteapta finalul sezonului pentru a se transfera.

×
Subiecte în articol: turul frantei 2012