x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Turul Franţei: Wiggins, galben de Paris!

Turul Franţei: Wiggins, galben de Paris!

de Sorin Anghel    |    22 Iul 2012   •   15:43
Turul Franţei: Wiggins, galben de Paris!

Parisul si Bradley Wiggins se aseamana. Capitala Frantei este cel mai frumos oras din lume, cu conditia sa nu-i umbli prin zonele periculoase. Aerul retro pe care il respira Parisul il intalnesti si la Wiggins. Perciunii lungi, atitudinea rezervata si pantofii vechi i-au dat britanicului care a castigat tricoul galben o nota distincta. El este cel mai bun din lume acum. Nu trebuie sa ne apucam acum sa-i cautam defecte rutierului de la Sky. A terminat primul Turul Frantei, umilindu-si rivalii la contra-timp individual, proba din ciclism unde nu exista evadare, urmarire sau pluton. Ritmul si-l impune fiecare. Wiggins a fost impecabil in 2012, chiar daca nu a evadat niciodata in munti.

Victoria rutierului de la Sky a umplut Parisul de turisti veniti din Marea Britanie special pentru a asculta "God save the Queen' pe Champs-Elysees. Un moment unic, de care Marea Bucla n-a mai avut parte pana acum. Wiggins a intrat ieri in istorie drept primul britanic ce castiga tricoul galben la Paris. Atmosfera in orasul de pe Sena a fost incantatoare. Chiar daca sunt recunoscuti drept mari consumatori de bere, fanii care au trecut Canalul Manecii pentru a fi alaturi de rutierul de la Sky s-au comportat decent.

Au facut valuri, au cantat si nu au provocat incidente. Asta se poate datora si faptului ca fortele de ordine s-au mobilizat cum nu au mai facut-o pana acum. Parisul a fost impanzit de jandarmi si politisti, lucru care nu s-a mai intamplat anii trecuti in duminica in care TuruluI Frantei ajungea la Paris. Alertate de atentatul din Bulgaria, de saptamana trecuta, autoritatile au facut tot posibilul pentru a evita producerea unei tragedii in "Orasul Luminii' si au interzis circulatia metroului in zona centrala din momentul in care cei 153 de rutieri ramasi in competitie au ajuns pe Champs-Elysees.

Ultima etapa a editiei din acest a Marii Bucle a fost una de promenada. S-a plecat din Rambouillet, un oras cu 26.000 de locuitori, aflat la periferia Parisului. Bradley Wiggins a fost in centrul atentiei, ceilalti rutieri venind pe rand pentru a-l felicita pe marele castigator de anul acesta. Spectacolul a inceput pe Champs-Elysees. Pe "circuitul' dintre Place de la Concorde si Arcul de Triumf s-au facut opt ture, astfel ca publicul a avut ce vedea. Piatra cubica a fost scena pe care s-a derulat ultimul episod al editiei din acest an a Marii Bucle. Mark Cavendish a trecut primul linia de sosire. Campionul mondial a sprintat in stil propriu pe ultimii metri ai traseului, reusind astfel cea de-a patra victorie pe Champs-Elysees. Triumful rutierului de Sky demonstreaza ca britanicii au dominat Turul Frantei in 2012. Misiunea lor va fi infinat mai grea anul viitor.

La editia cu numarul 100, Bradley Wiggins ii va avea de infruntat pe Alberto Contador sI Andy Schleck, rutieri ce au absentat anul acesta. In 2013, startul se va da din Corsica, acest lucru reprezentand o premiera pentru cea mai urmarita intrecere sportiva din lume. Traseul complet va fi anuntat in luna octombrie.

×
Subiecte în articol: turul frantei 2012