x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Ultima zi de pace

Ultima zi de pace

de Sorin Anghel    |    02 Iul 2010   •   00:00
 Ultima zi de pace
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Chiar dacă rutierii nu au pornit spre Paris, Turul Franţei a început oficial aseară, când a avut loc prezentarea oficială a celor 22 de echipe ce vor lua parte la ediţia cu numărul 97.

Olandezul de rând nu pare încă impresionat de faptul că Le Tour 2010 pleacă din Rotterdam. Sau, cel puţin, asta este senzaţia ce te cuprinde după ce ai văzut pe viu prezentarea oficială a echipelor. Totul s-a petrecut în jurul Erasmusbrug, un pod simbol al metropolei olandeze.

Rutierii au pedalat agale, îmbrăcaţi pentru poze, cu ochelari de fiţe şi încălţaţi, marea majoritate, cu pantofi de alergare. Nu au fost însă mai mult de 2.000 de spectatori. Foarte puţini, dar trebuie să ţinem cont totuşi că spectacolul nu a fost unul grandios. Este însă dovada faptului că Le Tour nu este doar o competiţie pentru marketing, ci şi una adevărată, în care show-ul trebuie să-l facă cicliştii.

Oraşul a început să se anime astăzi, când în satele de la marginea Rotterdamului au sosit zeci de mii de turişti. Este mult mai bine să stai undeva la 20 de kilometri de aglomeraţia urbană. Atmosfera este mult mai prietenoasă. Tot timpul este linişte, oamenii îţi zâmbesc şi preţurile sunt mult mai mici. În oraş, pentru o cameră obişnuită trebuie să dai cam 200 de euro pe noapte. La periferie, unde ai ocazia să dormi pe marginea apei, deranjat doar de valuri, nu plăteşti mai mult de 90 de euro. Atenţie însă că periferie pentru Rotterdam nu înseamnă buruieni, praf şi drumuri proaste, ci mori de vânt, şosele înguste, luciu de apă şi pajişti.

Astăzi, în programul Le Tour nu este trecut nici un eveniment care să implice participarea rutierilor. E ziua turiştilor. Organizatorii umblă să încălzească publicul prin tot felul de eveniment care implică plimbări cu bicicleta. Traseul pe care va avea loc prologul a fost închis încă de aseară.

Publicul olandez este însă unul pretenţios dacă ne gândim la cât de mult se vorbeşte despre ciclism aici. Nu poţi să-I iei faţa unui localnic prin faptul că îi trece pe sub nas un rutier precum japonezul Yukiya Arashiro sau moldoveanul Alexandr Pliuschin. El vrea mai mult. Trebuie să vadă transpireţie, nervi şi tactică atentă. Ştie că Le Tour nu înseamnă zâmbete şi nici declaraţii băşcălioase pe seama Campionatului Mondial de fotbal.

Olandezii s-au entuziasmat aseară doar când pe scena de lângă Erasmusbrug au urcat rutierii de la Rabobank, l-au aplaudat cu respect pe Lance Armstrong, pe care l-au admirat ca pe o icoană în momentul în care le-a vorbit şi i-au strigat numele lui Alberto Contador, "tricoul galben" de anul trecut.

Toată lumea se întreabă cine este favoritul Turul Franţei de acum. Primul răspuns este Contador, învingător în 2007 şi 2009. Spaniolul este acum mai copt, dar are o echipă mai slabă faţă de cea de anul trecut. Asta chiar dacă el spună că toţi cei de la Astana îi sunt fideli. Trebuie ţinut cont că ultimul om din team-ul său, numărul 9, este Alexandre Vinokourov. Rutierul din Kazahstan era vedeta echipei în 2007, numai că a fost prins dopat după un contratimp individual câştigat la Albi, astfel că s-a ales cu o suspendare de doi ani de zile. Acum, încearcă o revenire în ring şi se anunţă singurul om care poate face gesturi de rebeliune.

Lance Armstrong nu a plecat cu mâinile goale de la Astana. A dus cu el la RadioShack exact oamenii ce l-au îmbrăcat anul trecut în galben pe Contador. Andreas Kloden, un rutier care se descurcă foarte bine în etapele de câmpie, Levi Leipheimer şi Yaroslav Popovych, doi băieţi care i-au fost alături ibericului atât în 2007, când pedalau pentru Dyscovery, cât şi anul trecut.

În aceste condiţii, Astana nu mai pare o echipă învincibilă, astfel managerii Giuseppe Martinelli şi Guido Bontempi încearcă să-l ţină pe Vinokourov ca variantă de rezervă în cazul în care lui Contador nu îi ies apele în prima săptămână, una considerată dificilă şi decisivă. În mod normal, primele etape din Le Tour, până la intrarea în Alpi, erau unele în care marii favoriţi se tatonau. Acum vor trebui să dea totul de la început deoarece traseul este unul neaşteptat de dificil.

×
Subiecte în articol: turul frantei