x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Vine primavara / Tristete la Predeal

Vine primavara / Tristete la Predeal

de Sorin Anghel    |    08 Apr 2006   •   00:00
Vine primavara / Tristete la Predeal

Cu doua saptamani inaintea Pastilor, lumea a uitat de schi si se gandeste tot mai mult la pretul kilogramului de carne de miel. Zapada dispare de pe partii, iar statiunile sunt din ce in ce mai goale.

Zapada nu a disparut de pe partiile aflate pe Valea Prahovei, dar conditiile de schi nu sunt dintre cele mai bune. Acest lucru ii tine acasa pe turisti, astfel ca statiunile sunt aproape pustii in aceasta perioada.

CALD. Daca vii de la Bucuresti pe DN 1, semnele ca iarna este pe sfarsite chiar si la munte se fac simtite inca de la Ploiesti. Pe marginea drumului dai peste florarese care iti vand cu 5 RON legatura de ghiocei, vestitorii primaverii. De la Comarnic, apa incepe sa curga in siroaie repezi pe marginea drumului. E semn ca zapada se duce. Viteza schiorilor a fost luata acum de apa.

DEPENDENTI. Cine cauta albul zapezii trebuie sa priveasca in sus, spre crestele muntilor. Pe stanga sunt Bucegii, pe dreapta Baiului. Pana acum cateva saptamani numarul masinilor care purtau pe capota schiuri era unul urias. Acum, abia daca mai sunt cativa "dependenti" care cauta zapada la fel cum isi cauta un fumator bricheta atunci cand este in fata unei cafele. Daca nu e in buzunarul de la piept, atunci sigur este in cel de la pantaloni. Asa si cu schiorii. Daca nu mai merge treaba la Azuga, atunci incercam la Predeal.

Pe partiile din statiunea brasoveana inca mai este zapada, dar sunt si destule zone in care iarba incearca sa iasa la iveala. Cum esti zarit cu schiurile pe umar se gaseste imediat cineva care sa iti spuna ca pistele nu se prezinta in cele mai bune conditii. "Daca vreti sa schiati, mai bine mergeti in Valea Dorului, la Sinaia. Acolo e zapada multa pentru ca este frig si se topeste mult mai greu. Cand e cerul senin acolo se poate face plaja. Nu vedeti ca toate gagicile umbla acum bronzate? Unde credeti ca s-au bronzat?", te sfatuieste un taximetrist care "atarna" in fata garii din Predeal. Inainte de toate nu uita sa-si laude Loganul sau Diesel, pe care, din prostie, l-a alimentat cu benzina. Pe partiile din statiunea brasoveana ii mai gasesti doar pe cei care vor sa faca miscare. Urca partia pe picioare si apoi schiaza dulce peste zapada amestecata cu apa.

OFERTA
"Lumea nu se mai gandeste la schi, ci la mielul de Pasti. Deja toate pensiunile de pe Valea Prahovei sunt ocupate pentru acea perioada. Cele mai cautate statiuni sunt Sinaia si Predealul. Avem cereri pentru cabane in varful muntelui, acolo unde merg pasionatii sporturilor de iarna, dar si pentru hoteluri de 4 stele"
Gabriela Nicoara
agent turism
NECAJIT
"Nu prea mai este zapada in Predeal, dar eu, care sunt pensionar si nu am nimic de facut in casa, vin in fiecare zi la partie, urc pe jos pana in varf si apoi cobor pe schiuri. Ajung acasa, mananc ceva usor si ma bag la somn. Acum astept deja iarna urmatoare, ca sa mai fac si eu un ban de la copiii pe care ii invat sa schieze"
Dragos Manoila
schior, Predeal
PARTICULAR
"Nu stiu sa schiez si imi place sa vin in aceasta perioada la munte pentru ca nu mai este balamucul ala din ianuarie si februarie. Acum poti sa te duci linistit sa te plimbi pe unde vrei, nu te mai deranjeaza nimeni. Sunt locuri de parcare peste tot si parca si preturile sunt mai mici"
Marinel Pantazi
turist, Oltenita

CALD. Pe partie, desi mai este zapada, sunt destule zone in care iarba iese la iveala
ALTERNATIVA. Turistii care vor sa vada zapada trebuie sa priveasca in sus spre crestele muntilor

AFACERI IMOBILIARE CA IN PIPERA
PUSTIU. Aglomeratia de luna trecuta a disparut In miezul iernii, atunci cand partiile sunt intr-o stare mult mai buna, terasele din Predeal sunt pline de turisti. In aceasta perioada, atmosfera seamana cu cea intalnita prin septembrie pe Litoral.
Carciumi goale, chelneri plictisiti si doar cativa localnici care discuta despre pretul terenurilor din zona. La o masa, 4 indivizi aproape de varsta pensionarii poarta o discutie despre ultimele afaceri pe care le-au facut in domeniul imobiliar. De fapt, reprezinta o gasca care le aduce proprietarilor clientii cu bani de la Bucuresti.
Dialogul dintre ei se transforma in cearta atunci cand vine vorba de meciul Steaua - Rapid pentru ca au pariat pe victoria formatiei lui Gigi Becali la sugestia unuia dintre ei. Toate astea fara sa schimbe un cuvant despre schi.

CONTACT
Daca esti amator de schi si esti martorul sau artizanul unei intamplari care merita luata in seama, nu ezita sa ne contactezi. Iti stam la dispozitie la numarul de telefon 021-318.20.37, interior 265. Administratorii partiilor si instalatiilor de transport pe cablu ne pot contacta la numarul de telefon 0744-38.51.46.
×
Subiecte în articol: ski express zăpadă predeal