x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Vinokourov, ce caracter!

Vinokourov, ce caracter!

de Sorin Anghel    |    18 Iul 2010   •   00:00
Vinokourov, ce caracter!
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Corespondenţă din Revel - Franţa



Sâmbătă a fost ultima etapă înainte de Pirinei, acolo unde Schleck şi Contador vor da lupta decisivă pentru câştigarea Le Tour 2010. S-a rulat de la Rodez la Revel, pe o distanţă de 196 de kilometri şi pe o vreme prietenoasă, pe care rutierii au primit-o ca pe o binecuvântare după ce în ultimele trei zile au pedalat pe un asfalt încins.

Cursa a fost una clasică. Trei evadaţi, printre care şi francezul Sylvian Chavanel, au încercat să rupă norii, dar nu au făcut altceva să puncteze în lupta pentru celelalte tricouri decât cel galben. Înainte de final ei au fost înghiţiţi de plutonul favoriţilor, unul în care s-a pedalat mai disciplinat ca niciodată. Lance Armstrong nu se mai bate decât pentru ca RadioShack să câştige premiul pentru cea mai bună echipă, motiv pentru care a stat undeva mai la coada plutonului până cu zece kilometri înainte de final. Ideal pentru ca tinerii din caravană să-l admire. În ciuda eşecului din acest an, americanul rămâne un idol. Tipul nu e doar PR. Este o legendă! Când a venit în faţă, celorlalţi rutieri a început să le tremure ghidonul şi spiţele de frică. Mai avea un pic şi le cădea lanţul! Din păcate, doar asta mai poate face Armstrong acum. Să semene panică.

Cu şapte kilometri înainte de final, Vinokourov a făcut mişcarea decisivă. Şi-a aruncat bidoanele de pe cadru şi mâncărurile concentrate din buzunare, pornind în viteză către linia de sosire. Nu i-a mai păsat de nimic. A vrut doar să demonstreze că rămâne un rutier ce poate câştiga într-o bună zi Marea Buclă. El este sufletul echipei Astana. A trecut linia de sosire singur, cu braţele ridicate în aer. Eroul din Kazahstan nici măcar nu a mai pedalat pe ultima sută de metri, preferând să arate publicului sigla echipei sale, care coincide cu steagul ţării sale. Un gest care denotă caracter din partea unui rutier de mare valoare. Primul care l-a felicitat pe Vinokourov a fost Alberto Contador. Cei doi au stat îmbrăţişaţi preţ de câteva secunde. A fost o îmbrăţişare fericită. Spaniolul a zâmbit sincer şi s-a bucurat cu adevărat de victoria colegului săi, care nu s-a putut abţine să nu plângă. Evident, de fericire! Andy Schleck a trecut linia de sosire în acelaşi pluton cu rivalul său de la Astana. Situaţia în fruntea clasamentului general a rămas aceeaşi.  

Revel, orăşelul în care s-a ajuns în această după-amiază, este pentru a opta oară gazda Turului Franţei. Localnicii sunt înnebuniţi după ciclism. Principala atracţie turistică din zonă o reprezintă lacul Saint-Ferreol, o destinaţie preferată de cei ce fug de agitaţia existentă la Marea Mediterană. Oamenii şi-au ocupat locurile zona finish-ului cu şase ore înainte de sosirea caravanei, astfel că întreaga localitate de 9.000 de locuitori n-a trăit pentru altceva decât pentru Marea Buclă.

Mark Renshaw, exclus din Turul Franţei după ce l-a lovit de trei ori cu capul de Julian Dean, este în vacanţă în această perioadă. Australianul se află la Nice, dar nu urmăreşte Marea Buclă la televizor. "Îmi cer scuze, nu sunt la curent cu ceea ce se întâmplă în Le Tour. Nu mă uit la televizor. Sunt cu prietenii la piscină, mănânc o îngheţată", a spus omul lui Cavendish de la HTC Columbia.  

Duminică, în etapa a 14-a, se urcă în Pirinei. Cursa este programată de la Revel până la Ax 3 Domaines şi cuprinde două sprinturi în prima jumătate a treseului şi două căţărări. La Port de Pailheres se pedalează până la altitudinea de 2.001 metri, această urcare fiind considerată la fel de dificilă precum cea de la Col de la Madeleine, din etapa a 9-a. Finalul va fi unul incendiar. În ultimii 8 kilometri, rutierii vor trebui să urce de la 720 de metri până la 1.360 de metri altitudine, pe o căţărare de gradul întâi. Este momentul în care vom asista la încă o bătălie din războiul purtat în Marea Buclă de către Andy Schleck şi Alberto Contador. Ibericul, care a mai câştigat Marea Buclă în 2007 şi 2009, pare favorit, dar rivalul său de la Saxo Bank dă asigurări că totul decurge conform planului.

×
Subiecte în articol: turul frantei