x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Vise, taică, vise!!!

Vise, taică, vise!!!

de Sorin Anghel    |    07 Apr 2008   •   00:00
Vise, taică, vise!!!

Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului a respins proiectul Primăriei din Predeal privind dezvoltarea domeniului schiabil.



Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului a respins proiectul Primăriei din Predeal privind dezvoltarea domeniului schiabil.


Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului (ANPM) a respins săptămîna trecută un proiect de realizare a unui domeniu schiabil cu nouă pîrtii de schi şi săniuş la Predeal, motivul fiind acela că unele date din proiect, contradictorii, nu au fost lămurite de titular, la cererea autorităţii de mediu. Proiectele de asemenea anvergură sînt autorizate prin acord de mediu, ceea ce presupune elaborarea unui studiu de impact al investiţiei propuse asupra mediului. Pentru acesta, titularul de proiect trebuie să trimită proiectul şi o serie de detalii privind impactul acestuia asupra mediului, după care să completeze datele trimise cu informaţiile cerute de ANPM, în timpul studierii documentaţiei.


Preşedintele ANPM, Zoltan Nagy, a declarat azi că proiectul propus de municipalitatea din Predeal “a părut încă de la început extrem de neprofesionist”. “Documentele conţineau date contradictorii flagrante. Spre exemplu, într-unul dintre ele se preciza că este necesară defrişarea a 40 de hectare de pădure, în altele suprafaţa de defrişat era 70. La fel, mai multe dintre problemele pe care le-am constatat atunci cînd oamenii noştri au fost pe teren pentru a vedea amplasamentul propus pentru proiect au fost legate de alimentarea cu apă sau posibilele alunecări de teren, lucruri pe care le-am dorit lămurite înainte de a autoriza proiectul”, a declarat Nagy. Acesta a arătat însă că la toate solicitările de lămurire a acestor probleme, redactate de ANPM şi remise titularului de proiect, răspunsurile fie nu au venit deloc, fie nu au fost de natură să lămurească problemele ridicate. “În opinia mea, proiectul pe care l-am respins a fost unul complet neserios. Detalii care să susţină această afirmaţie sunt multe, şi se găsesc în studiul de impact depus de iniţiatorul proiectului”, a declarat Nagy. Potrivit acestuia, din iunie 2007, de cînd a preluat preşedinţia instituţiei, ANPM a transmis Primăriei Predeal cinci adrese prin care solicita detalii suplimentare, însă răspunsurile au fost, de fiecare dată, “pe lîngă subiect” sau nu au adus lămuririle cerute. “Legea care reglementează procesul de autorizare prin acord de mediu este transpus în legislaţia română din cea europeană. Este o lege cu termene clare, pe care titularul acestui proiect le-a depăşit în repetate rînduri, astfel că ne-am văzut nevoiţi să respingem proiectul de la autorizare”, a conchis Nagy.


Primăria Predeal a solicitat încă din 2006 autorizaţie pentru proiectarea a nouă pîrtii de schi, o pîrtie de sanie, două trambuline şi o arenă în Zona Clăbucet-Cioplea/Susai. Conform unui comunicat de azi al ANPM, instituţia a respins solicitarea pentru emiterea acordului de mediu în cazul proiectului ­ denumit “Dezvoltare domeniu schiabil în staţiunea Predeal” ­ “din cauza nerespectării termenelor stabilite”.

×
Subiecte în articol: ski express