x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Wimbledon: Zece lucruri neştiute despre turneul de tenis de la All England Club.

Wimbledon: Zece lucruri neştiute despre turneul de tenis de la All England Club.

20 Iun 2011   •   10:05
Wimbledon: Zece lucruri neştiute despre turneul de tenis de la All England Club.

Astazi va debuta cea de-a 125-a editie a turneului de tenis de la Wimbledon, al treilea concurs de Grand Slam al anului.

Site-ul oficial al competitiei www.wimbledon.org publica cele mai interesante zece lucruri legate de turneul care se va desfasura pe terenurile de la All England Club:

1. Primul turneu, care s-a desfasurat in 1877, la Worple Road, a avut caracter amator si a numarat doar 22 de jucatori, care au disputat numai meciuri de simplu. Primul campion, Spencer Gore, a castigat un premiu in valoare de 12 guinee, echivalentul modern a 3 euro. Au participat numai 22 de jucatori.

2. Brame Hillyard a fost primul jucator care a purtat sort, in 1930, pe terenul numarul 4. Trei ani mai tirziu a fost randul lui Bunny Austin sa faca acelasi lucru, dar pe arena centrala.

3. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, All England Club a ramas deschis si a fost folosit pentru a ajuta serviciile de pompieri si de ambulanta.

4. In 1968, turneul de la Wimbledon a devenit atat amator, cat si profesionist. Americanca Billie-Jean King si australianul Rod Laver au fost castigatori.

5. La editia din 1975, jucatorii au beneficiat in premiera de scaune pe care sa se odihneasca in timpul meciului.

6. In anul 1980 a fost introdusa monitorizarea electronica.

7. Tim Henman a fost primul jucar din istoria Wimbledon-ului care a fost descalificat, in 1995. Britanicul juca un meci in turneul de dublu si a fost exclus dupa ce a lovit cu o minge unul dintre copii de mingi.

8. "Aorangi Park" a fost terminat in 1997 si putea gazdui cateva sute de spectatori. Acestia au urmarit meciurile pe un ecran urias in timp ce stateau la picnic pe dealul care acum se numeste "Henman Hill".

9. In istoria turneului de la Wimbledon, doar noua jucatori de mana stanga, sapte barbati si doua femei. au castigat un titlu de simplu, cel mai recent fiind actualul lider mondial, spaniolul Rafael Nadal, care a triumfat pe iarba londoneza in 2010.

10. Tara care a dat cei mai multi campioni la Wimbledon este America: 33 titluri la masculin si 50 la feminin.

×
Subiecte în articol: tenis wimbledon all england club