x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Steaua Bucureşti intră în zodia canadienilor

Steaua Bucureşti intră în zodia canadienilor

de Ovidiu Ciutescu    |    15 Dec 2009   •   00:00
Steaua Bucureşti intră în zodia canadienilor

Doi canadieni şi un belarus reprezintă loviturile date de Steaua Bucureşti pe piaţa transferurilor din hochei. Prin aceste mutări, clubul din Ghencea doreşte să devină cu adevărat profesionist, proiectul acestei echipe implicând inclusiv investiţii financiare şi manageriale din SUA. Astfel, Cam Severson va ajunge astăzi la Bucureşti, el fiind şi primul hocheist din istorie, care a evoluat în NHL şi care a semnat pentru o grupare din România. Severson va fi urmat de canadianul Brian Soso şi belarusul Valentin Kulianok.



După o aventură avută în România, tot la Steaua, Cam Severson revine pe plaiurile mioritice. Între timp a petrecut  jumătate de sezon la echipa Mississippi Riverkings din Liga Centrală Nord-Americană. Severson  a ales, astfel, să-şi continue proiectul început în România, acela de a contribui la profesionalizarea clubului militar şi la dezvoltarea acestuia, atragerea de investitori nord-americani şi înfiinţarea Academiei Nord-Americane de Hochei şi Patinaj. Venit pentru prima dată în Romania sezonul trecut, pe care l-a început ca jucător şi l-a terminat ca antrenor principal, el şi câştigat respectul lotului foarte rapid. Şi acum, Severson  va avea rolul de jucător, dar şi de secund al lui Nicu Alexe. "El se va implica inclusiv în antrenamentele naţionalei României, ajutându-l pe compatriotul său Tom Skinner. Acesta vine în România doar de câteva ori pe an, la acţiunile naţionalei. Între aceste perioade Severson se va ocupa de ceea ce înseamnă pregătire acolo", spune pentru jurnalul.ro Cristian Cârlan, şeful secţiei de hochei a CSA Steaua. “Cam a acceptat fără nici o ezitare propunerea de a se întoarce şi a continua proiectul pe care l-am început anul trecut, deşi se afla sub contract cu formaţia americană. Ştia şi el foarte bine că este dorit şi aşteptat de colegi, coechipieri, antrenori, suporteri, de toată lumea. I-am lăsat timpul necesar pentru a-şi rezolva problemele contractuale cu Riverkings şi cele legate de mutarea familiei înapoi în Washington. S-a ataşat enorm de echipă şi de România, iar faptul că a părasit vecinatatea celebră a Graceland-ului pentru a se întoarce la Bucuresti, spune totul”, continuă oficialul stelist. Cam Severson ajunge în România astăzi, cu zborul AF2788 al companiei Air France.


Cam Severson are 31 de ani, 1,90m, 102 de kilograme şi s-a nãscut în orasul Norquay, Canada. Este un jucãtor complet şi foarte puternic. El a evoluat 3 sezoane în NHL alãturi de echipele Anaheim Mighty Ducks şi Columbus Blue Jackets. De-a lungul carierei de pâna acum, Cam a adunat 38 de partide în NHL, dintre care 37 în sezon regulat şi una în play-off.


În afara lui Severson şi a celor patru ucraineni care joacă la acest club şi care au şi debutat sub tricoul tricolor (nr. în scurt timp vor primi cetăţenia română), la Steaua au mai ajuns canadianul Brian Soso si belarusul Valentin Kulianok. Brian Soso are 23 de ani, 1,86m, 100kg şi s-a născut în oraşul Toronto, Canada iar mama sa – Monica Soso – este româncă. În prezent, Brian este student al Royal Military College din Kingston iar hotararea de a se transfera la Steaua a fost luată şi ca urmare a dorinţei de a evolua în viitor pentru naţionala României, după obţinerea cetăţeniei române. "Paşaportul românesc îl va primi în foarte scurt timp, apoi având deschisă calea spre naţionala noastră. Totuşi, debutul său se va produce abia peste doi ani deoarece acestea sunt prevederile pentru a putea folosi un jucător asimiliat dintr-o altă ţară. El trebuie să joace mai întâi doi ani la noi şi apoi va îmbrăca tricoul tricolor", spune Cârlan, citat de jurnalul.ro. Jucător foarte puternic şi un atacant de temut, Soso s-a remarcat atât prin calităţile fizice cât şi prin rezistenţa psihică, stăpânirea în situaţii de stres, eficienţă sporită în situaţiile de superioritate. A evoluat până acum la echipele Windsor Spitfires, Wexford Raiders, Kitchener Rangers şi Newmarket Hurricanes. Cealaltă mutare, Valentin Kulianok are 31 ani, 1,85m, 98 kg – este un apărător cu mare experienţă, puternic, călit în ligile din Belarus la echipe precum Neman Grodno, HK Brest sau Metallurg Zhlobin. Kulianok a şi  participat la primele antrenamente sub conducerea principalului Nelu Alexe, la Steaua el reîntâlnindu-se cu fostul său coechipier de la HK Brest – ucraineanul Dennis Zabludovsky. Cele trei achiziţii vor îşi vor intra oficial în pâine cu ocazia Grupei  "A" a Cupei României, care va avea loc în perioada 21 – 23 decembrie la Bucureşti.

Aproape desfiinţată în iulie 2009, la echipă mai fiind atunci doar 5 jucători, Steaua are în prezent un lot extrem de numeros, 40 de jucători,dar şi unul foarte tânăr, media de vârstă fiind sub 20 de ani! Gruparea din Ghencea, susţine Cristian Cârlan, are proiecte ambiţioase pentru viitor: "Sezonul acesta, deşi stăm foarte bine în clasament, nu ne-am propus niciun obiectiv. Am zis că este bine să reconstruim totul. Din sezonul viitor ne propunem să participăm inclusiv în Liga MOL ( o competiţie înfiinţată de federaţiile din România şi Ungaria), dar şi să câştigăm campionatul şi Cupa României. Ţinta proiectului nostru se leagă de anul 2012, atunci când dorim să ne înscriem în Liga Austriacă, una cu adevărat multinaţională. Am discutat cu Federaţia de acolo şi Bucureştiul le-a surâs ca punct sportiv pe harta lor". Cârlan spune că proiectul început în această vară se va materializa inclusiv printr-o afiliere cu un club din SUA, dar şi cu alte colaborări precum şi cu dezvoltarea propriei baze sportive. "Totul îl veţi cunoaşte în ianuarie şi, dacă vom reuşi să punem clar pe hârtie ce ne-am propus, atunci va fi cu adevărat spectaculos pentru această disciplină în România", susţine oficialul stelist.

 

“Dacă cineva mi-ar fi spus că mă voi ataşa atât de mult de o echipă şi de o ţară care în urmă cu un an nici nu existau pentru mine, aş fi spus că e nebun. Toată vara am spus poveşti din România, tot timpul m-am gândit la “copiii mei” – colegii mai tineri, iar întâmplările şi frustrările trăite de-a lungul sezonului trecut au devenit amintiri frumoase şi pline de învăţaminte. Mi-au fost de ajuns cele şase luni în Mississipi ca să-mi dau seama că locul meu nu e în America, ci în România. Aici hocheiul este la cel mai înalt nivel, contribuţia mea e total nesemnificativă, pe când în România sunt atât de multe de facut, pe toate planurile. În România pot ajuta cu adevarat, pot face diferenţa, acolo e mare nevoie şi sunt hotărât să mă implic cu toate forţele atât ca jucător cât şi, mai apoi, ca antrenor şi manager. Mă bucură toate veştile pe care le-am auzit despre parcursul echipei de până acum şi mai ales despre prezenţa unui nou jucător canadian în echipă – Brian Soso” - Cam Severson, jucător Steaua Bucureşti.



×