x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Steaua cu Mutu, CFR cu Drogba!

Steaua cu Mutu, CFR cu Drogba!

de Marius Mihalcea    |    29 Aug 2008   •   00:00
Steaua cu Mutu, CFR cu Drogba!

LIGA CAMPIONILOR  ●  Românii, lipsiţi de şansă
Tragerea la sorţi a grupelor celei mai importante competiţii europene intercluburi, desfăşurată aseară la Monte Carlo, i-a scos Stelei în cale adversari relativ accesibili, iar CFR-ului doi coloşi ai Bătrînului Continent, plus o echipă franceză de tradiţie.



LIGA CAMPIONILOR  ●  Românii, lipsiţi de şansă
Tragerea la sorţi a grupelor celei mai importante competiţii europene intercluburi, desfăşurată aseară la Monte Carlo, i-a scos Stelei în cale adversari relativ accesibili, iar CFR-ului doi coloşi ai Bătrînului Continent, plus o echipă franceză de tradiţie.

Finalista ediţiei trecute a Ligii Campionilor, Chelsea, vicecampioana Italiei, AS Roma, şi Girondins de Bordeaux, vicecampioana Franţei, sînt echipele cu care se va înfrunta CFR Cluj la prima sa participare în Liga Campionilor. Steaua se va lupta pentru un loc în primăvara europeană cu campioanele Franţei şi Germaniei, Olympique Lyon, respectiv Bayern München, şi cu AC Fiorentina, formaţia căpitanului "naţionalei", Adi Mutu.

PROGRAM. Steaua va debuta pe teren propriu contra nemţilor de la Bayern (17 septembrie), în etapa a doua va evolua la Fiorentina (30 septembrie), iar în a treia, în Ghencea cu mai vechea sa cunoştinţă, Lyon (21 octombrie). Trupa lui Lăcătuş va disputa meciurile retur după cum urmează: la Lyon (5 noiembrie), la München (25/26 noiembrie) şi acasă cu Fiorentina (10 decembrie). CFR va face cunoştinţă cu Liga Campionilor pe "Stadio Olimpico" din capitala Italiei, împotriva Romei (16/17 septembrie), iar apoi o va primi la Cluj pe Chelsea (30 septembrie/1 octombrie). Mai departe, ardelenii vor juca la Bordeaux (21/22 octombrie), acasă cu Bordeaux (4/5 noiembrie), la Chelsea (25/26 noiembrie) şi pe teren propriu cu AS Roma (9/10 decembrie).

SPERANŢĂ
"Steaua are a treia şansă, pe Fiorentina o văd în spatele ei. Cei mai periculoşi şi imprevizibili sînt francezii de la Lyon. Sper ca Steaua să facă patru puncte. Din păcate însă, CFR nu cred că poate depăşi locul patru"
Mircea Sandu - preşedinte FRF

DEZECHILIBRU
"Grupa Stelei este echilibrată, cine are puţină şansă se califică, dar cea a CFR-ului este înfiorătoare. CFR va face mai mult de două puncte cu Bordeaux, iar Chelsea nu cred că o va bate la Cluj"
Dumitru Dragomir - preşedintele LPF

MULŢUMIRE
"Se putea şi mai bine, dar ne jucăm şansa. Oricum, nivelul echipelor care participă la această competiţie este foarte ridicat. Nu cred că ar fi contat foarte mult dacă am fi dat de adversari fără notorietate"
Marius Lăcătuş - antrenor Steaua

AMBIŢIE
"E o grupă grea, în care întîlnim vicecampioana Europei şi vicecampioana Italiei şi Bordeaux. Venirea acestor echipe mari la Cluj va crea emulaţii şi entuziasm. Vom căuta să muncim mult şi sper să ne ridicăm la pretenţii"
Ioan Andone - antrenor CFR Cluj

POSIBILITATE
"E o grupă în care putem termina şi pe locul întîi, dar şi pe patru. Lyon nu mai este acel Lyon care a fost, e o echipă care poate fi învinsă. Nici una dintre echipele cu care am picat nu este mult peste nivelul Stelei"
Gigi Becali - finanţator Steaua

ONOARE
"Nu avem ce pierde, întîlnim echipe foarte bune, experimentate, de la care avem de învăţat. Ne onorează vizita lui Chelsea. Aş fi preferat grupa Stelei, care e mai accesibilă"
Arpad Paskany - patron CFR Cluj

APRECIERE
"Steaua reprezintă un fotbal românesc care a progresat mult. Va trebui să fim atenţi"
Claude Puel - antrenor Olympique Lyon

NECUNOSCUTĂ
"CFR Cluj este o echipă mai puţin cunoscută, însă este campioana României. Putem spune că a fost însă o tragere uşoară"
Peter Kanyon - director executiv Chelsea

Chelsea
Grupare de mare tradiţie în Anglia, Chelsea a devenit cel mai bogat club din lume după ce a fost preluată în 2003 de rusul Roman Abramovici. Londonezii au avut două perioade de glorie, în anii ’60-’70 şi din a doua jumătate a anilor ’90 pînă în prezent. Pînă acum, Chelsea a cîştigat trei titluri, de două ori Cupa Cupelor şi a jucat o finală de Liga Campionilor. Din această vară, Chelsea este pregătită de brazilianul Luiz Felipe Scolari, care a mai antrenat înainte reprezentativele Braziliei şi Portugaliei. Printre jucătorii cei mai importanţi ai lui Chelsea sînt Lampard, John Terry, Drogba, Ballack şi Petr Cech.

AS Roma
AS Roma a fost înfiinţată în 1927, activînd pînă în prezent numai în primul eşalon, cu excepţia unui singur an. Formaţia din capitala Italiei are în palmares trei titluri de campioană, de numele său legîndu-se pînă anul trecut şi căpitanul echipei naţionale a României, Cristian Chivu, care a evoluat sub culorile sale timp de trei ani. Ca o notă bună, AS Roma nu a fost implicată în scandalul meciurilor trucate, care a zguduit Pe-ninsula în 2005. În această vară, Roma a fost foarte aproape de transferul lui Adrian Mutu, tranzacţia căzînd în ultimul moment din cauza comisioanelor mari cerute de intermediari.

Bordeaux
Veche cunoştinţă a fotbalului românesc, Girondins de Bordeaux a fost eliminată în sezonul 1982-1983 de Universitatea Craiova în turul 3 al Cupei UEFA, cu scorul general de 2-1. Formaţia din Bordeaux are în palmares cinci titluri de campioană a Franţei, dar cel mai important succes este calificarea în finala Cupei UEFA, ediţia 1996, cînd francezii au ajuns în această competiţie după ce cîştigaseră în vara anului precedent Cupa Intertoto. În ultimul act, Bordeaux a fost învinsă categoric de Bayern München, scor general 1-5. În prezent, Bordeaux este antrenată de fostul internaţional Laurent Blanc.

Lyon
Campioana Franţei revine în Ghencea după doi ani: în sezonul 2006-2007, în Grupa E, francezii au învins la Bucureşti cu 3-0, scorul din retur fiind egal, 1-1. Lyon a cîştigat competiţia internă în ultimele şapte sezoane, dar în campionatul trecut a avut pentru prima oară emoţii, impunîndu-se abia în ultima etapă în faţa lui Bordeaux. În acest sezon, Lyon a debutat cu o remiză, 0-0, cu Nice, urmată de două victorii, 1-0 cu Nancy şi 3-1 cu Auxerre. Dintre jucătorii reprezentativi ai echipei antrenate de Claude Puel îi enumerăm pe Juninho Pernambucano, Benzema, Govou, Keita, Toulalan sau Fabio Grosso.

Bayern
A doua adversară a Stelei din Grupa F este Bayern München, echipă care dă scheletul naţionalei Germaniei, la care se adaugă şi alţi internaţionali de top din ţări precum Italia sau Franţa. În sezonul trecut a cîştigat titlul la o diferenţă de 10 puncte faţă de Werder Bremen, iar în Cupa UEFA a fost eliminată în semifinale de Zenit, care avea să cîştige ulterior trofeul. În acest sezon a înregistrat două remize în campionat, 2-2 cu Hamburg şi 1-1 cu Borussia Dortmund. Antrenorul Jurgen Klinsman are la dispoziţie jucători precum Ribery, Luca Toni, Klose, Podolski, Van Bommel, Schweinsteiger sau Lucio.

Fiorentina
Steaua a avut ghinion la tragerea la sorţi din urna a patra valorică, de unde i-a fost desemnat unul dintre cei mai puternici adversari posibili: Fiorentina, echipa superstarului naţionalei României, Adrian Mutu. În campionatul trecut, Fiorentina s-a clasat pe locul patru, iar în competiţiile europene s-a oprit, la fel ca Bayern, în semifinalele Cupei UEFA. Nu a jucat încă nici un meci oficial în acest sezon, urmînd a debuta în campionat duminică în faţa lui Juventus. În afară de Mutu, antrenorul Cesare Prandelli mai poate conta pe vedete precum Frey, Gilardino, Pazzini, Semioli sau Montolivo.

×
Subiecte în articol: sport steaua cluj fiorentina chelsea lyon Bordeaux