x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport STEAUA / Gigi, se cam strânge laţul!

STEAUA / Gigi, se cam strânge laţul!

de Ionut Paduraru    |    21 Dec 2008   •   00:00
STEAUA / Gigi, se cam strânge laţul!

Înregistrările telefonice deţinute de procurorii DNA demonstrează că Gigi Becali, dar şi alţi apropiaţi şi jucători ai grupării din Ghencea au contactat fotbalişti de la Universitatea Cluj şi le-au promis bani în cazul în care reuşeau să încurce pe CFR Cluj în ultima etapă a campionatului trecut.



Dintre discuţiile purtate de patronul Stelei în zilele premergătoare partidei de la Cluj, cele mai lungi au fost cele cu mâna lui dreaptă, Teia Sponte, omul în posesia căruia a fost găsită valiza cu cei 1,7 milioane de euro în momentul descinderii procurorilor, la 7 mai. “Vezi, mâine, că am vorbit să mergi să duci aia la nevastă-sa... ăla de acolo. A zis, domne, că el nu vine, ştii? Şi să-i ducem acasă ăia, înţelegi? Mai dă şi tu un telefon şi dă-le câte o bucată băieţilor, la fiecare! Vreau să dau bucăţi din alea mari”, i-a spus Becali lui Sponte într-o discuţie purtată, în aromână, în noaptea de 5 spre 6 mai. Mai târziu, patronul grupării din Ghencea l-a sunat din nou pe Teia Sponte, cerându-i numărul atacantului Dorin Goga, căpitanul lui “U”.

Peste puţin timp, Becali l-a sunat pe Goga, despre care credea că este aromân. Primind un răspuns negativ, finanţatorul a încheiat rapid discuţia şi l-a sunat din nou pe atacant peste 20 de minute, de data aceasta de pe telefonul soţiei. După declanşarea anchetei procurorilor, Goga a recunoscut că a fost sunat de Gigi Becali pentru a i se promite bani în cazul unui rezultat favorabil roş-albaştrilor.

A doua zi, Gigi Becali a vorbit la telefon şi cu Toni Doboş, preşedintele lui “U” Cluj din acel moment. “Am vorbit, Goga m-a sunat, l-am sunat şi aseară, mi-a zis că a vorbit cu tine şi i-am zis că vorbim deseară, că el mi-a zis că vrea să stea de vorbă cu mine. Şi i-am zis: «Ştiu ce ai vorbit, ştiu că e OK», l-a asigurat Doboş, promiţând că va vorbi şi cu ceilalţi jucători.

În tot acest timp, Gigi Becali a ţinut legătura cu doi jucători, Mirel Rădoi şi Petre Marin, care intraseră şi ei în contact cu persoane de la “U” Cluj: primul pe filiera Claudiu Răducanu, iar al doilea prin intermediul lui Gigel Coman, cel care era împreună cu Teia Sponte în momentul descinderii procurorilor. În plus, Rădoi a fost singurul care a bănuit că operaţiunea poate fi urmărită de organele statului. “M-au sunat băieţii de la “U” Cluj şi mi-au zis că au vorbit cu Toni. Au făcut şedinţă şi, în funcţie de cum evoluează, primesc cărămizile. Poate să primească şi 120.000 şi 150.000 unul”, i-a transmis Rădoi lui Becali, în timp ce Gigel Coman i-a furnizat patronului numărul de telefon al lui Cristian Silvăşan, alt jucător de la “U”.

“CFR cât le-a oferit?”

Manager al Stelei în acea perioadă, Adrian Ilie, nu a dorit ieri să vorbească prea mult despre noile informaţii apărute în cazul “Valiza”, lăsând chiar să se înţeleagă că rivala CFR le-a oferit bani celor de la Universitatea pentru a pierde meciul direct. “Eu nu cred neapărat în acele stenograme, nu are nimeni dovada concretă că acele discuţii au avut loc. Eu n-am fost acolo să aud ce s-a vorbit... Până la urmă, dacă Steaua nu a ieşit campioană, înseamnă că nu a meritat prima poziţie. CFR a câştigat, deci a meritat, nu? Mie mi se părea corect ca Universitatea să-şi apere corect şansele indiferent de speculaţiile din jurul partidei. Dar mai bine întrebaţi-i pe cei de la «U» câţi bani au avut promişi din partea CFR-ului, dacă ultimii ar fi ieşit campioni!”, a declarat fostul manager stelist.

Şi alte promisiuni

În posesia procurorilor DNA se află înregistrări care arată că Gigi Becali a promis bani şi altor echipe care au jucat împotriva lui CFR la finalul sezonului trecut. Prima este o convorbire cu Victor Piţurcă, în care selecţionerul îi spune lui Becali că jucătorii de la Pandurii sunt foarte supăraţi pe el, deoarece nu le-a mai dat banii promişi pentru victoria obţinută în faţa lui CFR în etapa a 27-a, la Cluj, scor 2-1. “Au ăştia o ciudă pe tine. Au zis că ţi-au pus acatiste, că nu le-ai dat nimic”, a spus Piţurcă în acea înregistrare. A o doua convorbire telefonică este între Becali şi Marius Lăcătuş, în care finanţatorul îl roagă pe actualul antrenor al Stelei să promită bani celor de la UTA, fosta sa echipă, pentru a încurca pe CFR în meciul din etapa a 30-a, pierdut până la urmă de arădeni cu 3-0.

Reziliere

Impresarul lui Dorinel Munteanu, Aurel Marinescu, a declarat ieri că procedurile privind rezilierea contractului pe care tehnicianul l-a avut cu Steaua s-au încheiat. “Tot ce mai rămâne de făcut este ca Munteanu să-şi pună semnătură pe acte, ceea ce se va întâmpla în zilele viitoare. Despre banii pentru clauza de reziliere nu pot vorbi, pentru că este ceva confidenţial. S-a rezolvat şi problema secunzilor, nici unul din ei nu va mai rămâne la Steaua. Domnul Becali a respectat întocmai datele contractului. În acest moment este prematur să vorbim despre ce oferte are sau nu are clientul meu, dar cred că oficialii de la “U” Cluj l-ar dori înapoi”, a spus Marinescu. După ce toate actele vor fi semnate, Steaua îl va putea prezenta oficial pe noul ei antrenor, Marius Lăcătuş.

“Tot ce a vorbit Gigi în toate zilele alea au fost numai prostii, pentru că ştia că este ascultat. Nu cred că se va ajunge la o retrogradare a Stelei”
Dumitru Dragomir,  preşedinte LPF


“Dacă justiţia va da o sentinţă, atunci cazul “Valiza” se va redeschide şi în plan sportiv. Retrogradarea pentru astfel de lucruri e în regulament, este posibil şi asta”
Ionuţ Lupescu - director general al FRF



Cititi rechizitoriul DNA in varianta integrala
- format pdf


Contine toate convorbirile telefonice inregistrate / Click pe imagine

×
Subiecte în articol: sport gigi becali sunat vorbit