x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Timp de 6 ani, Petre Marin a jucat pe fals

Timp de 6 ani, Petre Marin a jucat pe fals

03 Apr 2004   •   00:00

Fundasul stanga al echipei FC National a fost nevoit sa-si schimbe identitatea pentru ca la prima sa selectie de la Sportul Studentesc, pe cand avea 10 ani, a fost respins din cauza culorii pielii.

In anul 1983, actual fotbalist al ecipei FC National, Petre Marin, a fost respins la prima selectie pe care a dat-o la Sportul Studentesc. Sefii de atunci ai gruparii din Regie au pus pe prim plan culoarea pielii jucatorului, inaintea talentului sau.

FALSUL. Cu riscul de a-si pierde postul, Ion Stoisor, antrenor pe atunci la centrul de copii si juniori la Sportului Studentesc, a crezut in copil si a recurs la o stratagema. A schimbat legitimatia si poza de pe carnetul lui Petre Marin, care a devenit Petre Laurentiu. Sub acest nume a evoluat pana la juniori republicani.

PRIMA VIZA. „La inceput nu l-a vrut nimeni, spuneau ca este tigan", isi aminteste profesorul Stoisor, care a explicat si stratagema la care a recurs: „Mie mi-a placut de el la selectie. Cum sefii de atunci au strambat din nas, eu, avand ceva relatii la departamentul copii si juniori din federatie, i-am facut o legitimatie pe numele de Petre Laurentiu si am atasat o poza falsa. La inceput era portar, dar la antrenamente am descoperit ca loveste bine mingea, asa ca l-am reprofilat in fundas. Asa a evoluat pana la 16 ani, cand a trecut la juniori republicani. Atunci i-am pus prima viza pe o legitimatie noua, cu numele lui adevarat".

APRECIERI. In timp, nimeni nu a observat falsul facut de Stoisor. Ulterior, cand Petre Marin a ajuns jucator de baza la Sportul Studentesc, s-a aflat de faptul ca 6 ani a jucat pe fals. Era insa prea tarziu, mai ales ca, in aceasta perioada, Petre primise numeroase aprecieri si fusese convocat la loturile de juniori. „Stiam ca gresesc, dar imi asumasem deja riscul. Nu stiu ce se putea intampla daca cineva desoperea falsul. Insa Dumnezeu m-a ajutat, si pe mine, si pe Petrica", a mai adaugat Stoisor despre jucatorul care azi va juca meciul cu numarul 300 in Divizia A.
Daniel Stan


A facut si box

In paralel cu fotbalul, pe la varsta de 13 ani, Petre Marin s-a apucat si de box. S-a legitimat la o aruncatura de bat de casa, la Rapid. Numai ca, dupa un an, a renuntat si s-a dedicat in intregime fotbalului. „Mi-a placut si boxul, dar am fugit. Cand am auzit ca trebuie sa fac botezul, adica sa-mi dea o usa in nas sa-mi sparga zgarciul, dus am fost. Stiu ca asa este traditia, dar eu m-am speriat. Nu-mi pare rau, fotbalul mi-a dat totul. Nu stiu daca din box imi puteam face o cariera", si-a amintit Petre Marin de scurta perioada pugilistica din viata sa.


Petre Marin: „Acum, nu mai conteza"

  • Jurnalul National: Petrica, este adevarat ca ai jucat pe fals timp de 6 ani?

    Nu-mi mai amintesc prea bine, insa stiu ca au fost probleme. Eram un copil atunci. Important este ca am jucat. Pe fals, legal, nu mai conteaza acum.

  • Dar stiai ca te-au refuzat la selectie din cauza culorii pielii?

    Parca asa a fost. Asa erau vremurile atunci. Poate si antrenorii primeau directive.

  • La inceput ai fost portar.

    Da, si chiar ma descurcam bine. Insa m-am reprofilat, imi doream sa fiu acolo, la bataie, cum se spune.

  • Ai mai vorbit cu fostul tau antrenor?

    Am tinut legatura cu domnul Stoisor. Imi pare rau ca nu mai este la Sportul. Era nevoie de un om ca dansul acolo. A crescut multe generatii de fotbalisti.

×
Subiecte în articol: sport petre marin petre marin