x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Tot cu trei echipe

Tot cu trei echipe

11 Feb 2005   •   00:00

UEFA a dat ieri publicitatii lista de acces in cupele europene pentru sezonul 2005-2006. Asa cum se preconiza, Romania va inscrie in stagiunea viitoare tot trei echipe, ca si pana acum.

DELIA GOMOESCU

CONTRIBUTIE. Valencia, adversara Stelei in 16-imile actualei editii a Cupei UEFA, este castigatoarea trofeului in 2004. Performantele "liliecilor" au ajutat Spania sa-si mentina primul loc in clasamentul coeficientilor
Forul european a comunicat ieri numarul de echipe pe care o tara va avea dreptul sa le inscrie in cupele europene, in sezonul 2005-2006. In comparatie cu ultima perioada, pentru Romania, situatia ramane neschimbata. Asa cum era de asteptat, Divizia A va fi reprezentata in Europa tot de trei echipe: castigatoarea titlului va juca in preliminariile Ligii Campionilor, iar in Cupa UEFA vor intra detinatoarea Cupei si ocupanta locului secund in campionat.

LIGA CAMPIONILOR. Romania ocupa in prezent locul 26 in clasamentul coeficientilor si este prima tara care, regulamentar, ar trebui sa trimita campioana in primul tur preliminar al Ligii Campionilor. Totusi, asa cum s-a intamplat si in acest sezon cu Dinamo, castigatoarea titlului ar putea evolua direct in turul doi preliminar, daca formatia care va deveni campioana Europei in finala de pe 26 mai, de la Istanbul, va avea deja un loc asigurat in grupe si nu il va folosi astfel pe cel destinat detinatoarei trofeului.

CUPA UEFA. Lucrurile stau cam la fel si in cea de-a doua competitie continentala. Castigatoarea Cupei Romaniei si vicecampioana vor juca in turul intai preliminar al Cupei UEFA. Exista insa posibilitatea ca una dintre cele doua formatii sa acceada direct in turul doi preliminar, situatie in care s-a aflat, in toamna, Steaua. Atunci, pentru ca au avut un coeficient de club destul de bun, ros-albastrii au fost chiar cap de serie la tragerea la sorti. In plus, punctele adunate de elevii lui Walter Zenga pe parcursul intrecerii vor ajuta Romania ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa inscrie trei echipe in Cupa UEFA. Bineinteles, daca echipele noastre vor inregistra si de acum incolo aceeasi tendinta ascendenta. Sanse sunt, mai ales ca Steaua este inca in Cupa UEFA.

ROMANIA
Repartizarea locurilor in cupele europene se face in concordanta cu coeficientul de tara al fiecarei natiuni, calculat pe ultimii cinci ani. In ultima perioada, Romania a fost dezavantajata de coeficientul de 0,833 realizat in sezonul 2000-2001. Incepand din stagiunea 2006-2007, acesta va fi eliminat, iar Romania va urca probabil cateva locuri si poate va avea dreptul sa inscrie o echipa in plus in Cupa UEFA. In actualul sezon, tara noastra are un coeficient de 4,500, cel mai bun din ultimii cinci ani.

PORTUGALIA
Faptul ca FC Porto a castigat trofeul in vara anului trecut ii ajuta pe portughezi sa obtina inscrierea a trei echipe in Liga Campionilor: doua direct in grupe si una in turul III preliminar. Portugalia se alatura astfel grupului de elita al tarilor care au doua echipe calificate direct in grupe: Spania, Anglia, Italia, Germania si Franta. In schimb, Grecia a fost "retrogradata" si va avea dreptul sa trimita in sezonul viitor doar o echipa direct in grupe si una in turul III.

SPANIA
Desi domina clasamentul coeficientilor, Spania va inscrie in sezonul 2005-2006 al Cupei UEFA doar trei echipe, la fel ca Anglia, Germania, Franta, Italia si Portugalia. Cele mai multe formatii, patru, le vor avea Grecia si Olanda. Echipelor din Cupa UEFA li se vor adauga acelea venite din turul III al Ligii Campionilor si din Cupa Intertoto. In acest sezon, Spania are inca in competitie, in Cupa UEFA, cinci echipe: Athletic Bilbao, Sevilla, Zaragoza, Villarreal si Valencia, adversara Stelei si totodata detinatoarea trofeului.
×
Subiecte în articol: sport uefa cupa echipe