x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Vacanţă venită mai devreme

Vacanţă venită mai devreme

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    19 Iun 2008   •   00:00
Vacanţă venită mai devreme

EURO 2008 – ROMÂNIA ● Turneul final s-a terminat de ieri pentru noi
Eliminaţi marţi seară de la Euro 2008, jucătorii echipei naţionale îşi pot începe de astăzi sejururile de recreere. Dintre toţi, căpitanul Cristi Chivu va avea programul cel mai încărcat.



EURO 2008 – ROMÂNIA ● Turneul final s-a terminat de ieri pentru noi
Eliminaţi marţi seară de la Euro 2008, jucătorii echipei naţionale îşi pot începe de astăzi sejururile de recreere. Dintre toţi, căpitanul Cristi Chivu va avea programul cel mai încărcat.

Dezmăgire, oboseală şi resemnare. Aceasta era imaginea afişată de tricolori după înfrîngerea în faţa Olandei, care a parafat ratarea calificării.

TRISTEŢE. Imediat după meci, jucătorii s-au îmbarcat în autocarul care i-a dus în cantonamentul de la Hotelul Santispark, din Abtwil. Fără prea mult chef, jucătorii au primit permisiunea de a petrece cîteva ore alături de cei dragi, dar seara s-a încheiat destul de repede. Preşedintele FRF, Mircea Sandu, plănuise o petrecere stropită cu şampanie, la care intenţiona să invite şi presa, însă totul s-a încheiat cu o cină liniştită şi apoi cu o noapte tristă. “Penalty-ul ratat cu Italia ne-a costat o calificare. Dacă marcam prin Adi, acum eram în sferturi”, spunea Cosmin Contra. “Ne gîndim la viitor, că experienţa aceasta ne poate fi folositoare, dar sîntem dezamăgiţi. Ne pare rău pentru toţi suporterii şi pentru toată lumea care ne-a încurajat. Toţi ne gîndim la şansele pe care le-am avut, e normal, dar nu poţi să condamni pe nimeni”, a spus mijlocaşul Răzvan Cociş. “Nici un moment nu am simţit că putem cîştiga acest meci”, s-a destăinuit şi căpitanul Cristi Chivu.

PLANURI. Începînd de astăzi, jucătorii îşi vor începe scurta vacanţă, care va dura pînă la reluarea sezonului. “Urmează o binemeritată vacanţă. Personal, am avut un sezon greu, cu multe meciuri tensionate. Nu mi-am plănuit încă nimic. Va trebui să găsesc ceva repede, pentru că nu am prea mult timp”, a declarat Contra. “Pentru mine urmează nunta cu Adelina, dar va trebui să mă şi operez la umăr. E momentul să o fac. Nu mai pot continua aşa. La acest turneu final am suferit mult din acest motiv, am avut dureri şi am fost norocos că nu am avut parte de căzături sau de contacte dure cu adversarii”, a dezvăluit Chivu. Adrian Mutu a plecat imediat după meci direct la Florenţa, via Miami, acolo unde se află soţia sa, Consuelo, iar în curînd va pregăti botezul nou-sositei în familie, micuţa Maya Vega, născută înainte de Euro 2008. Răzvan Raţ va pleca în Turcia sau în Grecia alături de familie şi de logodnica sa, ucraineanca Iulia, Gabriel Tamaş va merge acasă, la Braşov, Paul Codrea va petrece şi el cîteva zile alături de familie, la Timişoara, iar Marius Niculae şi logodnica sa, Cristina, vor merge în vacanţă la Lisabona. Steliştii Dorin Goian, Nicolae Dică şi Sorin Ghionea vor merge la Mamaia, acolo unde nu vor avea prea mult timp pentru vacanţă, fiindcă urmează preliminariile din Liga Campionilor.

REALISM

“Nu cred că aceste două remize pot fi considerate o performanţă, dar sînt totuşi momente cu care ne putem mîndri şi care ne dau speranţe pentru campania de calificare la CM 2010. Era vital să cîştigăm cu Olanda. Eram conştienţi că un rezultat de egalitate în meciul dintre Italia şi Franţa era prea puţin probabil”
Răzvan Cociş

ONORABIL

“Cred că am ieşit onorabil, cu capul sus, de la această importantă competiţie. Personal, trebuie să trec repede peste momentul acelui penalty ratat, pentru că urmează alte preliminarii şi trebuie să ne menţinem la acest nivel. Mi s-a făcut pielea de găină cînd suporterii au cîntat imnul în repriza a doua. M-a impresionat”
Adrian Mutu

MOTIVE

“Ne-am dorit să realizăm o performanţă frumoasă. E păcat că am ratat calificarea, dar rămînem cu cele două meciuri foarte bune împotriva Franţei şi a Italiei. Probabil ne-am speriat puţin şi de faima adversarilor, a fost şi presiunea prea mare, dar era normal să fim mai precauţi cînd jucăm cu asemenea forţe”
Florentin Petre

Conflict

Ultima apariţie a naţionalei la Euro 2008 a produs şi un conflict deschis între selecţionerul Victor Piţurcă şi atacantul Ciprian Marica. Trimis la încălzire în minutul 70 pentru a fi introdus în locul lui Cociş, jucătorul lui Stuttgart a fost, mai întîi, atenţionat prin intermediul unuia dintre masori să efectueze cîteva sprinturi. Observînd că Marica nu se conformează, Piţurcă a ieşit de sub copertina băncii de rezerve. În cele din urmă, enervat de atitudinea lui Marica, selecţionerul l-a introdus pe Florentin Petre. După meci, Marica a plecat primul din vestiar, iar în drumul spre autocar a spus iritat: “Sînt sigur că nu făceam mai mult decît cei care au jucat, dar sînt şi eu om, am şi eu trăirile mele!”. Atacantul se aştepta la titularizare, dar Piţurcă l-a preferat pe Marius Niculae.

“De Kuip” în miniatură

Chiar la meciul decisiv pentru calificarea în sferturile de finală, naţionala nu a mai fost încurajată decît de circa 5.000 de suporteri. Asta pentru că Berna şi împrejurimile au fost dominate de cei peste 100.000 de suporteri olandezi. De altfel, Stadionul Wankdorf a fost, practic, o mare portocalie, jucătorii lui Marco Van Basten simţindu-se exact ca pe Stadionul De Kuip din Rotterdam, acolo unde îşi dispută majoritatea meciurilor de pe teren propriu, oficiale sau amicale. Fanii “Portocalei mecanice” au cîntat, au fost foarte sociabili cu suporterii români şi au primit cu huiduieli cele două goluri marcate de Italia, la Zürich, împotriva Franţei, semn clar că şi-ar fi dorit ca România să ia faţa italienilor. În semn de respect, românii au aplaudat ritmat în timp ce olandezii şi-au cîntat impresionant imnul la începutul meciului.


Înapoi acasă

După meciul cu Olanda, tricolorii s-au întors în puterea nopţii la Abtwil, de unde, ieri la prînz, ora locală 13:05, au plecat spre casă. De data aceasta de pe aeroportul din Zürich, după ce charterul care i-a adus acum 20 de zile a aterizat direct la St. Gallen. Drumul pînă la aeroport, de 70 de kilometri, a fost parcurs într-o oră şi jumătate, pe drumuri ocolitoare, deoarece autostrada a fost blocată în urma unui grav accident rutier, după ce un tir a luat foc. Faţă de cei care au ajuns în Elveţia, delegaţia care a plecat ieri a fost mai redusă cu doi jucători: Adi Mutu, care a plecat după meci spre SUA, şi Mirel Rădoi, plecat în ţară de marţi. Jucătorii au fost însoţiţi de membrii familiilor, care n-au avut însă permisiunea să doarmă nici în ultima noapte la Santispark.

×
Subiecte în articol: sport