x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Valentino Rossi poate fi viitorul

Valentino Rossi poate fi viitorul

11 Sep 2004   •   00:00

Directorul Ferrari, Jean Todt, si-a facut deja planurile de viitor dupa retragerea lui Michael Schumacher, in 2007. Valentino Rossi, multiplul campion mondial de motociclism, si Kimi Raikkonen sunt alesii sai.

CATALIN FAINISI

Italienii fierb deja atunci cand se gandesc la faptul ca viitorul idol al lui Ferrari poate fi un italian. Si nu oricare, ci cvintuplul campion mondial de motociclism Valentino Rossi.

IAR ITALIAN. Directorul scuderiei "calutului cabrat", Jean Todt, a declarat ca il vede pe italian la volanul monoposturilor sale in viitor, avand in vedere faptul ca este un campion innascut.

"Rossi este un mare pilot, care a castigat totul in motociclism. Il dorim la Ferrari, dar decizia ii apartine in totalitate", a declarat "Micul Napoleon", care si-a amintit ca, atunci cand a fost invitat de echipa sa sa conduca un monopost, "Il Dottore" a facut-o excelent. Astfel, Rossi ar putea deveni primul italian care concureaza pentru echipa de la Maranello dupa mai bine de un deceniu, ultimul "macaronar" de la Ferrari fiind Nicola Larini, care a alergat fara succes in 4 curse, in 1992 si 1994. In plus, cvintuplul campion mondial de motociclism a anuntat ca se va retrage din activitate la sfarsitul lui 2005, cand ii expira contractul cu Yamaha.

OPTIUNE. Alaturi de Rossi, Todt vrea sa il aduca in tabara sa si pe finlandezul Kimi Raikkonen, vicecam-pion mondial in sezonul trecut, la volanul unui monopost McLaren Mercedes, echipa cu care are contract pana la sfarsitul anului viitor. "Imi place Raikkonen foarte mult. Voi face tot posibilul ca in 2007 sa nu se afle la alta echipa in afara de Ferrari", a adaugat Todt.

ALONSO. In cazul in care Rossi refuza sa concureze in "Marele Circ", Todt are si un plan de rezerva. Alaturi de Raikkonen este vizat spaniolul Fernando Alonso, de la Renault. Pe acesta vrea chiar sa-l aduca la echipa inca din 2006, cand Barrichello va fi concediat, pentru a concura alaturi de Schumacher in anul retragerii. Singurul om care poate strica "ploile" ramane "Dictatorul", care si-ar putea prelungi contractul.

SURTEES, PREDECESORUL LUI ROSSI

Sosirea lui Rossi in Formula 1 nu ar reprezenta o premiera. Primul mare campion de motociclism care a facut pasul de la doua la patru roti a fost John Surtees. Dupa ce a cucerit 7 titluri de campion mondial la motociclism pana in 1960, britanicul, acum in varsta de 70 de ani, a trecut in "Marele Circ". A debutat la Monte Carlo, la volanul unui Lotus. Incoronarea sa a venit insa in 1964, cand a castigat titlul de campion mondial, cu Ferrari, aceeasi echipa care-l doreste si pe celalalt mare campion pe doua roti, Valentino Rossi.

PALMARES

Cariera lui Valentino Rossi a inceput in 1996, cand alerga pe o motocicleta Aprilia, la categoria 125 cmc. Acel an i-a adus si prima victorie, in Cehia, succes care a prevazut marele sau talent. Un an mai tarziu a castigat primul sau titlu mondial, la aceeasi categorie, pe aceeasi motocicleta, dar la o echipa diferita. De atunci a mai "inhatat" 4 trofee, cate unul la 250 cmc si 500 cmc (ultimul din istorie), respectiv cele doua Moto GP Class, competitie infiintata in 2002. De asemenea, "Il Dottore" este cel mai tanar pilot care a castigat trei categorii (125, 250, 500 cmc) si singurul din istorie care a castigat 38 de curse pana la 23 de ani, fiind urmat la distanta mare de Loris Capirossi (15). Un alt record al sau este acela al celor mai multe puncte intr-un sezon (357 in 2003).

MONZA

In acest week-end, la Monza (Italia) se disputa cea de-a 15-a cursa a acestui sezon de Formula 1. Profitand de faptul ca "joaca" pe teren propriu, cei de la Ferrari vor sa sarbatoreasca cu victorie cel de-al saptelea titlu al lui Michael Schumacher si al saselea consecutiv pentru Ferrari. 100.000 de "tifosi" sunt asteptati pe circuitul italian, organizatorii asigurandu-le chiar transportul gratuit. Schumacher a dominat prima zi de antrenamente de la Monza (1:20.526s), fiind urmat de Barrichello, care isi doreste cu disperare prima victorie in acest an. "Dupa accidentul de saptamana trecuta de aici m-am simtit putin rau, dar nu e o drama. Asta m-a montat si mai tare si vreau sa castig la Monza pentru suporteri", a declarat Schumi inainte de cursa din acest week-end.
×
Subiecte în articol: sport campion echipa rossi ferrari