x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Verdict CNSAS: Presedintele FRT a fost turnator la securitate

Verdict CNSAS: Presedintele FRT a fost turnator la securitate

de Ovidiu Ciutescu    |    30 Iul 2008   •   00:00
Verdict CNSAS: Presedintele FRT a fost turnator la securitate

13:20 • Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) cere Tribunalului Bucuresti sa constate colaborarea cu securitatea a lui Cristinel Romanescu, presedintele Federatiei Romane de Tenis de Masa (FRTM). In documentul elaborat de CNSAS, Romanescu semna notele informative sub numele conspirativ "Sebastian". Tot intr-o nota secreta din 1980 a Securitatii Hunedoara, fotbalistul Marian Bucurescu, coechipier la Sportul cu Nasu' si cu Hagi, e dezvaluit drept informator din vremea cind evolua la Jiul.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) cere Tribunalului Bucureşti să constate colaborarea cu securitatea a lui Cristinel Romănescu, preşedintele Federaţiei Române de Tenis de Masă (FRTM). În documentul elaborat de CNSAS, Romănescu semna notele informative sub numele conspirativ "Sebastian". Tot într-o notă secretă din 1980 a Securităţii Hunedoara, fotbalistul Marian Bucurescu, coechipier la Sportul cu Naşu' şi cu Hagi, e dezvăluit drept informator din vremea cînd evolua la Jiul.

 

 

„SIFON”. CNSAS susţine, în acţiunea depusă în instanţă, că omul de afaceri Cristinel Romănescu ar fi fost recrutat de securitate “pentru supravegherea informativă a colegilor din cadrul Clubului Sportiv Buzău”. Potrivit sesizării CNSAS, Cristinel Romănescu ar fi semnat, pe 14 octombrie 1982, un “angajament de colaborare cu securitatea olograf şi a preluat numele conspirativ de colaborare <>”. În acelaşi document, se arată că Romănescu ar fi dat informaţii cu privire la sportivi plecaţi la concursuri internaţionale şi persoanele din străinatate pe care le cunoştea: “Cristinel Romănescu a furnizat din proprie iniţiativă o notă informativă (06.10.1982), în procesul contactării sale de către ofiţerul de securitate desemnat, despre o membră a lotului naţional de junioare care a rămas ilegal în Austria cu ocazia Campionatelor Europene de Juniori din Austria. Urmare a acestei informaţii, domnul Romănescu Cristinel a fost instruit să afle amănunte noi despre persoana respectivă şi <>”, se arată în documentul despus în instanţă de CNSAS. De asemenea, reprezentanţii CNSAS susţin în acţiune că Romănescu ar fi întocmit o listă cu persoane pe care le cunoştea, majoritatea dintre acestea efectuând călătorii în străinătate, “angajându-se ca în viitor să completeze lista”.

 

AVANTAJELE TRĂDĂRII. În acţiunea depusă de CNSAS la Tribunalul Bucureşti, se precizează că preşedintele FRTM ar fi obţinut calificative bune în raportul cu propuneri de recrutare în calitate de informator, dând informaţii „despre relaţii cu cetăţeni străini, intenţii de evaziune şi despre alţi tineri din învăţămînt din Buzău".  "Cu prilejul prelucrării sale contrainformative în scopul călătoriilor sale la întâlnirile internaţionale de tenis de masă, a fost sincer în relatările făcute, mai mult i-a informat verbal pe ofiţer cu unele aspecte din cadrul unor turnee, manifestându-şi dorinţa să mai reia discuţiile la reîntoarcerea în ţară”, se arată în sesizarea depusă în instanţă. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii s-a sesizat din oficiu pentru verificarea lui Cristinel Romănescu, atunci când acesta şi-a depus candidatura din partea PNL pentru ocuparea postului de primar al municipiului Buzău. În urma verificărilor, CNSAS a întocmit, pe 12 iunie, o notă de constatare, ulterior sesizând Tribunalul Bucureşti pentru a decide dacă Romănescu a făcut poliţie politică.Tribunalul Bucureşti a fixat primul termen de judecată pentru data de 22 septembrie. Cristinel Romănescu este din 2001 preşedintele Federaţiei  Române de Tenis de Masă.

 

 

FAMILIA NEAGĂ. Aflat în China cu echipa de tenis de masă a României, care participă la Jocurile Olimpice de la Beijing, Cristinel Românescu a catalogat,  pentru Jurnalul Naţional, informaţia ca fiind o „făcătură politică”. „Sînt consternat de ceea ce îmi spuneţi. Vă jur pe Biblie că n-am semnat vreun angajament şi nici n-am luat bani de la Securitate pentru aşa ceva. Cel mai bun exemplu e Paul Haldan care a plecat în Olanda şi căruia i-am dat haine cu o seară înainte cu o seară de a fugi din cantonament. Vă daţi seama că dacă era adevărat eram primul care îl turna... Este foarte adevărat că ori de cîte ori rămînea căte un coleg de-al nostru afară, la întoarcere eram luaţi la întrebări de către membrii Consiliului Naţional şi de către cei de la Securitate. Eram , tineri, eram speriaţi. Le spuneam ce ştiam şi noi. Ce să vă zic, chiar m-aţi luat ca din oală. Nu am reacţie. Probabil va trebui să mă obişnuiesc şi cu aşa ceva”, a comentat şeful FRT pentru Jurnalul Naţional.  Şi Beatrice Romănescu, soţia preşedintelui FRT, a rămas fără recţie în momentul în care a fost chestionată pe această temă. „E o glumă, nu? Sînteţi de la emisiunea aia, de la radio.... Nu se poate aşa ceva. Eu îmi cunosc soţul foarte bine. Nu poate fi adevărat, nu are cum să fie adevărat. Sînt numai prostii. Dacă era să fie adevărat, atunci ar fi scos aceste hărtii în momentul în care a candidat pentru funcţia de primar...”

 

×
Subiecte în articol: sport cnsas cristi romanescu