x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Verdict FRF: Corupţie pasivă în cazul „valiza”

Verdict FRF: Corupţie pasivă în cazul „valiza”

19 Aug 2008   •   00:00
Verdict FRF: Corupţie pasivă în cazul „valiza”

15:35 • Comisia de analiză a legalităţii hotărîrilor pronunţate de organismele jurisdicţionale ale FRF în cazul valiza a ajuns la conucluzia că au existat vicii de procedură la Comisia de Disciplină, în timp ce CAF şi-a încălcat propriul regulament în acest caz.

Comisia de analiză a legalităţii hotărîrilor pronunţate de organismele jurisdicţionale ale FRF în cazul valiza a ajuns la conucluzia că au existat vicii de procedură la Comisia de Disciplină, în timp ce CAF şi-a încălcat propriul regulament în acest caz.

ERORI. Comisia formată din Constantin Anghelache şi Dumitru Costin a prezentat, astăzi, Comitetului Executiv al FRF raportul referitor la legalitatea hotărîrilor pronunţate de organismele FRF în cazul "valiza". "Comisia de Disciplină a judecat corect pe baza declaraţiilor de la dosar, dar la un studiu mai atent, am constatat că la Comisia de Disciplină au existat nişte erori, ca să nu le spun omisiuni. În procesul verbal abundă prescurtările. A fost o eroare de procedură", a declarat Anghelache, în urma unei conferinţe de presă. El a adăugat că membrii CAF au încălcat propriul regulament: "La Curtea de Arbitraj pentru Fotbal am constatat încălcări ale regulamentului propriu de către CAF. Articolul 14 a fost încălcat. Dacă cele patru părţi implicate, U Cluj, Steaua, Gigi Becali şi Petre Marin au constituit o parte şi l-au nominalizat pe Daniel Florea, era necesar ca FRF, cea care a declanşat acest caz, să fie notificată şi să-şi desemneze propriul arbitru, conform regulamentului. Daniel Florea a omis să informeze FRF cu sau fără intenţie. Din cauza procedurilor pe care le-au încălcat s-a ajuns la schimbarea deciziei". Echipa Steaua Bucureşti a fost penalizată, la 4 iunie, cu şapte puncte, iar formaţia Universitatea Cluj cu şase puncte de către Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal (FRF), după scandalul "valiza cu bani" din ultima etapă a Ligii I, sezonul 2007/2008. De asemenea, finanţatorul Gigi Becali a fost suspendat timp de doi ani şi i s-a interzis accesul pe orice stadion pe aceeaşi perioadă şi a primit o amendă de 200.000 de lei, iar preşedintele grupării ardelene, Anton Doboş, a primit aceeaşi sancţiune ca Gigi Becali. De asemenea, jucătorii Gigel Coman (Universitatea Cluj) şi Petre Marin (Steaua) au fost suspendaţi câte şase luni şi amendaţi cu 180.000 de lei. Comisia de Apel a păstrat aceste sancţiuni, dar Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) a anulat toate deciziile luate de Comisia de Disciplină. Becali a primit din partea CAF o suspendare de şase luni, care nu îi interzice accesul pe stadion.

ANCHETĂ. După hotărîrea CAF, Gigi Becali l-a acuzat pe Mircea Sandu că a stat la baza "regiei" prin care Steaua a fost depunctată pentru a fi exclusă din Liga Campionilor şi că acesta "comandă" comisiile. Preşedintele FRF a cerut înfiinţarea unei comisii care să ancheteze eventuala sa implicare în deciziile în cazul valizei cu bani şi a alteia care să cerceteze legalitatea hotărârilor pronunţate de fiecare comisie în parte. În 7 mai, în ziua etapei a XXXIV-a, ultima a Ligii I, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a reţinut, la Cluj-Napoca, cinci persoane care aveau asupra lor 1,7 milioane de euro, bani de la Gigi Becali, care se presupune că urmau să ajungă la jucătorii Universităţii Cluj dacă aceştia ar fi obţinut cel puţin un egal în meciul cu concitadina CFR şi Steaua ar fi devenit campioană.
DNA a anunţat ulterior că Gigi Becali, Teia Sponte, preşedintele Universităţii Cluj, Anton Doboş, şi o cunoştinţă a acestuia, Traian Bendorfean, sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie.

Sursa: Mediafax

×