x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport VIDEO: Spectacol de surf în Hawaii

VIDEO: Spectacol de surf în Hawaii

de Ovidiu Ciutescu    |    10 Dec 2009   •   00:00
VIDEO: Spectacol de surf în Hawaii

28 de surferi din toată lumea au participat la cel mai important concurs de profil, organizat în Hawaii. Vremea răcoroasă şi valurile mari au asigurat ediţiei din acest an toate ingredientele necesare unei reuşite. Învingătorul "The Eddie" este americanul Greg Long.



Câştigătorul concursului disputat pe valuri de 6 metri înălţime are 24 de ani şi l-a devansat, cu 323 puncte, pe legendarul Kelly Slater (37 ani) - de 9 ori campion mondial. Şi în acest an organizatorii s-au bucurat că au reuşit să păstreze tradiţia instituită de pe vremea când Eddie Aikau concura, aceea de a deschide "balul" atunci când valurile au minim 6 metri înălţime.
 

Concursul, desfăşurat pe ţărmul de nord din Oahu, legendar printre surferi pentru valurile imense, a adunat pe plaja din Waimeea mii de pasionaţi ai acestui sport. Pentru a vedea spectacolul care urma să fie dat pe valurile de 30 de picioare, unii dintre suporteri şi-au montat tabăra cu câteva zile înainte iar alţii au venit încă dela ora 4 dimineaţa. 

"The Eddie" şi-a marcat numele în topul concursurilor de surf, notează topnews.ru, datorită faptului că startul nu se dă decât atunci când valurile în Waimea Bay au dimensiunea de minim 20 de picioare. Este doar a opta oară în istorie, din 1984 - de când se desfăşoară, când sunt îndeplinite condiţiile pentru ca startul să poată fi dat! La startul ei s-au regăsit legende precum Kelly Slater, Irons Bruce şi Sunny Garcia.

La competiţie a fost prezent şi Clyde Aikau, fratele lui Eddie şi câştigător al ediţiei din 1987. Ajuns la vârsta de 60 de ani, fostul surfer a declarat la finele spectacolului pe apă că "valurile mari şi reci au fost exact aşa cum şi le-ar fi dorit Eddie. Totul a fost perfect".



Concursul este organizat în cinstea lui Eddie Aikau, un surfer legendar Hawaii, şi salvamar în Waimea Bay. Aikau a murit în 1978, la vârsta de 31, atunci când participa la o tradiţională cursă de canotaj în Hawaii.  La 19 mile depărtare de Lanai Hawaii's Island, ambarcaţiunea lui Aikau s-a răsturnat, surferul luând decizia de a pleca cu placa după ajutor. Din acel moment nimeni nu a mai auzit ceva de Eddie. restul colegilor din echipa lui Eddie Aikau au fost salvaţi la puţin timp după ce el a plecat după ajutor!

×
Subiecte în articol: sport